Ελλάδα

Δεκαήμερο-φωτιά για συμφωνία

assets_LARGE_t_420_54669790_type13145

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα πλέον στο κρίσιμο Eurogroup, που θα κληθεί να κρίνει και να εγκρίνει -αν δεν διατηρεί και τότε επιφυλάξεις το ΔΝΤ- βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμώντας ότι η σχετική συνεδρίαση θα γίνει στις 9 Μαΐου, δηλαδή στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.

Η έντονη κινητικότητα που προκλήθηκε μετά το αρχικό τηλεφώνημα μεταξύ των κ.κ. Τουσκ και Τσίπρα φαίνεται ότι οδηγεί στην ακύρωση της «πρόβλεψης» για νέα πρόσθετα μέτρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι πλευρές έχουν υποχωρήσει από το πεδίο της αναζήτησης κοινής φόρμουλας για τη δημιουργία του μηχανισμού παρακολούθησης των κρίσιμων δεικτών της οικονομίας. Αντιθέτως όλη την ημέρα χθες έγιναν δημοσίως δηλώσεις από κορυφαίους της Ευρώπης, όπως ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κ.ά. και παρασκηνιακώς τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα επίσης με σημαντικούς πρωταγωνιστές της Ευρώπης, όπως Ζ. Γκάμπριελ (ο Γερμανός αντικαγκελάριος).

Οι γνωρίζοντες λένε ότι το αίτημα του πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης παραμένει στο τραπέζι, παρότι δεν το υποστήριξαν μέχρι χθες με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους Ευρωπαίοι ηγέτες. Εντούτοις λέγεται ότι με την πίεση της Γαλλίας γίνεται προσπάθεια, εφόσον το Eurogroup της μεθεπόμενης εβδομάδας δεν καταλήξει, να συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής στις 14 ή 15 Μαΐου. Είναι πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να κλείσει… χθες τις σχετικές εκκρεμότητες ώστε να αναχαιτίσει εγκαίρως το ενδεχόμενο πιστωτικής ασφυξίας και τα διάφορα σενάρια περί πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Μήνυμα Στουρνάρα
Το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, έσπευσε χθες με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση να ισχυριστεί ότι είναι θέμα λίγων ημερών η συμφωνία, δείχνει αν μη τι άλλο ότι επιχειρείται η απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων και προκρίνεται η άμεση λύση-συμφωνία με τους θεσμούς και το ΔΝΤ συμπεριλαμβανομένου.

Εξαιρετικά θετικά ήταν και τα λόγια του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πάντως υποστήριξε ότι η περασμένη χρονιά ήταν ένα οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα, ωστόσο άφησε να καταγραφεί η αισιοδοξία του για την προσεχή πορεία.

«Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων, αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε δε ο επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα προληπτικά μέτρα στα οποία επιμένει το ΔΝΤ και υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται προς «αυτήν την κατεύθυνση».

Υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί εκτιμώντας, ωστόσο, πως η εργασία που απομένει «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα». Μάλιστα εξουσιοδότησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ημερομηνία της καθοριστικής συνεδρίασης – κάτι που απασχολεί όλες τις πλευρές και κυρίως για τον λόγο ότι μέχρι τότε θέλουν να έχουν αντιμετωπιστεί όλες οι επιμέρους εκκρεμότητες.

Εν τω μεταξύ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν εξασφάλισε τη διαβεβαίωση ότι ο κ. Γιούνκερ θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Ο πρωθυπουργός είχε κατόπιν συνομιλία και με τον υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Για το χρέος
Δεδομένου ότι η συζήτηση για το χρέος απαιτεί περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και διαβουλεύσεων, ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσανατολίστηκε στη σύγκληση του Eurogroup τη μεθεπόμενη εβδομάδα, προκειμένου προηγουμένως να υπάρξουν διαβουλεύσεις με βάση δε τα οριστικά στοιχεία της Eurostat και τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία (την Τρίτη του Πάσχα θα δημοσιοποιηθούν).

Δεν αποκλείεται δε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup.

Καθοριστικό ρόλο για την κινητοποίηση των δυνάμεων έπαιξε η Γαλλία. Η στάση της Γαλλίας σήμανε συναγερμό, διότι άμεσα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέχεια της επαφής του με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει επί της ουσίας ένας γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το