Τοπικά

Επιμορφωτική ημερίδα για το  Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών

afisa

Μετά την πρώτη επιμορφωτική ημερίδα (Σάββατο 5 Μαρτίου 2016) για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Θρησκευτικού μαθήματος στα πλαίσια του «Νέου Σχολείου», η οποία έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ),  η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου οργανώνει μια δεύτερη επιμορφωτική ημερίδα ως συνέχεια της πρώτης, μετά και από αίτημα των θεολόγων καθηγητών που την παρακολούθησαν.

Στόχος της πρώτης επιμορφωτικής ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί για το τι είναι το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Στόχος της δεύτερης ημερίδας θα είναι το πώς μπορεί ο θεολόγος εκπαιδευτικός να δουλέψει στην πράξη το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Αυτό το πώς θα δώσει τη δυνατότητα να αναδειχθούν οι  διδακτικές διαστάσεις του Νέου Προγράμματος, να απαντηθούν ερωτήματα, να προσεγγιστούν νέα ζητήματα που προκύπτουν και εν τέλει να κατανοηθεί στην πράξη η ουσία και η δυναμική του Νέου Προγράμματος.

Η δεύτερη αυτή επιμορφωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσιάτικα Βόλου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν αίτηση με  mail με ένα σύντομο βιογραφικό στο [email protected] ή με φαξ στο 2421077115  ως τις 11 Μαΐου 2016.

**  Η επιμορφωτική ημερίδα είναι συνέχεια της πρώτης συνάντησης και έχουν προτεραιότητα οι θεολόγοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σε αυτή, όμως θα υπάρξει λίστα αναμονής για όποιον ενδιαφέρεται και σε τυχόν κενές θέσεις θα καλυφτούν με σειρά προτεραιότητας από τη λίστα.

Διάρκεια επιμορφωτικής ημερίδας: 10.00 π.μ. – 16.00 μ.μ 

Το Πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

  • Εφαρμογές δραστηριοτήτων του Νέου Προγράμματος (βιωματικές – ομαδικές – διερευνητικές – δημιουργικής έκφρασης – διαθεματικές)
  • Σχεδιασμός διδακτικής ενότητας
  • Χρήση υλικού
  • Ζητήματα αξιολόγησης

Στις εργασίες της επιμορφωτικής ημερίδας θα περιλαμβάνονται:

  • Προσομοίωση τάξης
  • Εργασία σε ομάδες
  • Συζήτηση ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών
  • Διεργασίες αναστοχασμού

Οι επιμορφωτές

Άγγελος Βαλλιανάτος, Δρ Θεολογίας
Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων στην Αθήνα. Μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τη δημιουργία του Νέου Προγράμματος Σπουδών στην υποχρεωτική εκπαίδευση και της ομάδας των αξιολογητών για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου. Επιμορφωτής εκπαιδευτικών, σε ζητήματα θεολογίας, παιδαγωγικής και διδακτικής, καθώς και στην εκπαιδευτική χρήση των νέων τεχνολογιών. Από το 2005 συμμετέχει ως εμπειρογνώμων και επιμορφωτής σε προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Wergeland που αφορούν τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Διαπολιτισμικότητα στην εκπαίδευση και έχει μεταφράσει εκπαιδευτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει σε συγγραφικές ομάδες, έχει εισηγηθεί, σε διεθνή και ελληνικά εκπαιδευτικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει κείμενα και θέσεις σχετικά με τον επιστημονικό του τομέα, την διδακτική, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μετεκπαιδεύτηκε στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην παραγωγή θρησκευτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων στην Aγγλία.

Όλγα Γριζοπούλου, Δρ Θεολογίας
Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού – Γυμνασίου. Συγγραφέας του διδακτικού πακέτου της Α΄ Γυμνασίου (Ο. Γριζοπούλου – Π. Καζλάρη),Παλαιά Διαθήκη – Η προϊστορία του Χριστιανισμού, ΟΕΔΒ, Αθήνα 2006 & Ο. Γριζοπούλου – Π. Καζλάρη, Παλαιά Διαθήκη – Η προϊστορία του Χριστιανισμού, Βιβλίο εκπαιδευτικού, ΟΕΔΒ, Αθήνα 2006) και του διδακτικού εγχειριδίου της Β΄ Γυμνασίου (Ο. Γριζοπούλου – Π. Καζλάρη – Α. Μπάρλος – Γ. Τσανανάς), Ο Ιησούς Χριστός, ο Καινούργιος Κόσμος του Θεού και Εμείς, ΟΕΔΒ, Αθήνα 1997. Επιμορφώτρια στο Π.Ε.Κ. Θεσσαλίας. Επιμορφώτρια σε προγράμματα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Απόστολος Μπάρλος, Mάστερ Θεολογίας
Επιμορφωτής στην Πιλοτική εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά στα πλαίσια του «ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» (2011-2012). Επιμορφωτής Ενηλίκων σε προγράμματα της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Επιμορφωτής στο Π.Ε.Κ. Θεσσαλίας. Επιμορφωτής σε προγράμματα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Μέλος της επιτροπής για τη μελέτη και την κατάρτιση Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας  της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (2006). Παιδαγωγικός Σύμβουλος Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας. Συγγραφέας σχολικών βιβλίων θρησκευτικών: 1. Διδακτικό Εγχειρίδιο Θρησκευτικών Β΄ Γυμνασίου (Ο. Γριζοπούλου – Π. Καζλάρη – Α. Μπάρλος – Γ. Τσανανάς), «Ο Ιησούς Χριστός, ο καινούργιος κόσμος του Θεού και Εμείς», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα,1997. 2. Διδακτικό πακέτο (βιβλίο μαθητή – βιβλίο καθηγητή) για τα θρησκευτικά της β΄ γυμνασίου (Α. Μπάρλος – Γ. Τσανανάς), «Καινή Διαθήκη. Ο Ιησούς Χριστός και το έργο του», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 2006.

Βάσω Γώγου, Θεολόγος, Φιλόλογος, Εικονογράφος
Επιμορφώτρια στην Πιλοτική εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά στα πλαίσια του «ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» (2011-2012). Επιμορφώτρια Ενηλίκων σε προγράμματα της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Επιμορφώτρια στο Π.Ε.Κ. Θεσσαλίας. Επιμορφώτρια σε προγράμματα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Μέλος της επιτροπής για τη μελέτη και την κατάρτιση Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας  της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (2006). Εικονογράφηση σχολικών βιβλίων Θρησκευτικών: 1. Διδακτικό εγχειρίδιο Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου, «Η προετοιμασία των ανθρώπων για τον καινούριο κόσμο του Θεού», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 1987. 2.  Διδακτικό εγχειρίδιο Θρησκευτικών Β΄ Γυμνασίου «Ο Ιησούς Χριστός, ο καινούργιος κόσμος του Θεού και Εμείς», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 1997. 3. Διδακτικό εγχειρίδιο Θρησκευτικών Β΄ Γυμνασίου, «Καινή Διαθήκη. Ο Ιησούς Χριστός και το έργο του», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 2006.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το