Κόσμος

Guardian: Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

glipta parthenwnas

Υπέρ της επιστροφής των «κλεμμένων» αρχαίων κειμηλίων στις πατρίδες τους τάσσεται αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ο οποίος κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Αν η ανάπτυξη αφορούσε μόνο την οικονομία, τότε το πού βρίσκονται τα αρχαία κειμήλια δεν θα είχε σημασία, εκτός αν είχαν ιδιαίτερα υψηλή χρηματική αξία. Ομως, δεν είναι έτσι. Η ανάπτυξη αφορά και τον πολιτισμό, τη δύναμη της εθνικής και φυλετικής ταυτότητας, την ανάδειξη όλων των χωρών στο επίπεδο του διεθνούς σεβασμού, που μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο σε λίγες» γράφει ο Τζόναθαν Γκλένι στο εν λόγο δημοσίευμα.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι είναι πλέον καιρός οι αποικιακές δυνάμεις να επιστρέψουν πολλά από τα αρχαία αντικείμενα, που αφαίρεσαν από τα πιο αδύναμη ή κατακτημένα έθνη.

«Η Ελλάδα, δικαιολογημένα, θέλει την επιστροφή τους. Οι συμφωνίες που έγιναν την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν μπορεί να υπονομεύουν τις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις» τονίζει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού. «Αναπόφευκτα, εξαιτίας της συλλογικής μυωπίας με την οποία τα πλούσια έθνη λειτουργούν, τα μουσεία μας δεν αντιμετωπίζονται ως αποθήκες κλεμμένων αγαθών, αλλά παρουσιάζονται ως φροντιστές ιστορικών αντικειμένων για το καλό της ανθρωπότητας. Καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία, τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι;» τονίζει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Ο δεύτερος και πιο βασικός λόγος είναι, όπως αναφέρει, ότι οι Λονδρέζοι έχουν το τεράστιο προνόμιο να έχουν πρόσβαση σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας. «Αυτό που μπορούν να δουν οι Λονδρέζοι και όσοι επισκέπτονται την πόλη, για τους περισσότερους είναι διαθέσιμο μόνο σε βιβλία. Μπορείς να μάθεις πιο πολλά από μία μισάωρη βόλτα στο Βρετανικό Μουσείο από ό,τι με μελέτη εβδομάδων. Γιατί οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν τους θησαυρούς του κόσμου;» διερωτάται ο Γκλένι, που τονίζει ότι έχει έρθει η ώρα να αναπτυχθούν δημιουργικοί τρόποι ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά του κόσμου θα μπορούν να μάθουν ότι και οι μικροί μαθητές του Λονδίνου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το