Τοπικά

Σε λειτουργία ο νέος στεφανιογράφος στο ΠΓΝΛ

41405c2982c089c64996bc7ee9ee0dd7_XL

Την προσεχή Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου ξεκινάει τελικά η λειτουργία του νέου στεφανιογράφου στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Χθες έφτασε η άδεια από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του νέου, υπερσύγχρονου στεφανιογράφου που βρίσκεται εγκατεστημένος στο ΠΓΝΛ από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο νέος στεφανιογράφος είναι το πλέον σύγχρονο μοντέλο της σχετικής τεχνολογίας και διαθέτει γεννήτρια ακτίνων Χ, ελεγχόμενη από μικροεπεξεργαστές, ακτινολογική λυχνία, αγγειογραφική ανάρτηση, εξεταστική τράπεζα, ψηφιακό σύστημα απεικόνισης και σταθμό ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Τον στεφανιογράφο θα λειτουργεί η ίδια ομάδα γιατρών, νοσηλευτών και τεχνολόγων που λειτουργούσε και τον παλιό στεφανιογράφο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το παλιό μηχάνημα, από το 2001 μέχρι και πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 13.200 στεφανιογραφίες, από το 2002 τοποθετήθηκαν 2.300 βηματοδότες και από το 2007 μέχρι το 2015 πραγματοποιήθηκαν 2.300 αγγειοπλαστικές επεμβάσεις.

Μέλημα του διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, καθηγητή Φίλιππου Τρυποσκιάδη, είναι να λειτουργήσει ο νέος στεφανιογράφος επί 24ώρου βάσεως, τουλάχιστο τις μέρες γενικής εφημερίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ώστε να μπει σε εφαρμογή η πρωτογενής αγγειοπλαστική, δηλαδή όποιος ασθενής έρχεται με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου – όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αποτελώντας θεραπεία επιλογής – να πηγαίνει κατευθείαν στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και να γίνεται «ξεβούλωμα» της αρτηρίας που έχει φράξει. Το κόστος που θα έχει σήμερα μία τέτοια αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου θα είναι πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση με τα φάρμακα διότι οι ασθενείς θα φεύγουν νωρίτερα από το νοσοκομείο, ενώ η καρδιά τους θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Εύκολα διαπιστώνει ο καθένας, τη σημαντικότητα της λειτουργίας του νέου στεφανιογράφου, όχι μόνο για τους ασθενείς της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το