Ελλάδα

Διπλωματικός «πόλεμος» Ελλάδας-Αυστρίας για το προσφυγικό

newego_LARGE_t_1101_54638926_type13145

Η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά να προχωρήσει στην ανάκληση της πρέσβεως της Ελλάδας στη Βιέννη δεν «ταρακούνησε» την Αυστρία, που συνεχίζει να διατηρεί σκληρή στάση απέναντι στη χώρα μας και να προκαλεί με τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών της.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν» ανέφερε προκλητικά από τις Βρυξέλλες η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Μάλιστα, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Αυστρίας να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.
Η απόφαση αυτή ελήφθη την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Όπως ανέφερε στις σημερινές δηλώσεις της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, «Η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», δήλωσε η κ. Λάιτνερ, και συνέχισε: «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι».
Η κ. Λάιτνερ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., στο οποίο συμμετείχε και ο Γιάννης Μουζάλας.
Η «επίθεση» αυτή ήρθε λίγη ώρα μετά από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού, που διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ο Λίβανος της Ευρώπης. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, κ. Μουζάλας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για το προσφυγικό και τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε.

BELGIUM EU HOME AFFAIRS COUNCIL

Η απόφαση της ανάκλησης

Την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα η Χρυσούλα Αλειφέρη, η πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστρία, ελήφθη από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι η κ. Αλειφέρη καλείται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι «φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών» της Ελλάδας και την Αυστρίας.

Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους.

Οι μονομερείς πρωτοβουλίες για την επίλυση του προσφυγικού και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου από κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρακτικές που μπορούν υποσκάψουν τα θεμέλια και τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

newego_LARGE_t_1101_54638928_type13145

Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης δεν μπορούν να βαρύνουν μία μόνο χώρα.

Η κοινή λογική επιτάσσει ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος θα πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Η Ελλάδα εργάζεται σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Προκλητική απάντηση και από Κουρτς

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του κ. Κοτζιά, η Αυστρία πέρασε στην αντεπίθεση και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς προχώρησε σε νέα κριτική απέναντι στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή του, ο συχνά προκλητικός κ. Κουρτς ανέφερε ότι η Αυστρία κατανοεί την ένταση που επικρατεί στην Ελλάδα και την αυξανόμενη πίεση που δέχεται και ζητά εκ νέου να «συνεργαστεί αυτή σε έναν περιορισμό της προσφυγικής ροής».

Την ίδια ώρα, ισχυρίζεται ότι είναι δικαίωμα κάθε χώρας να ανακαλεί τους διπλωμάτες της. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι οι Έλληνες θα αλλάξουν γνώμη.

«Βλέπουμε σε αυτή την περίπτωση μία ευκαιρία, να ενημερώσει η πρέσβης τους Ελληνες υπευθύνους ως προς την κατάσταση και τις προκλήσεις για τις χώρες προορισμού της προσφυγικής ροής, όπως είναι η Αυστρία», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Δραματική παρέμβαση Αβραμόπουλου

Για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης όλου του συστήματος αν δεν υπάρξει σημαντική μείωση των ροών μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία τις επόμενες 10 μέρες προειδοποίησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών.

«Τις επόμενες 10 μέρες, χρειαζόμαστε απτά και ξεκάθαρα αποτελέσματα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει πλήρως όλο το σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας Επίτροπος ζήτησε να επιταχυνθεί η εφαρμογή των ευρωπαϊκών λύσεων που έχουν συμφωνηθεί και τόνισε ότι δεν είναι ώρα για μη συντονισμένες ενέργειες.

Για την Ελλάδα είπε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει τις υποχρεώσεις της, αλλά «χρειάζεται επίσης τη βοήθειά μας για να αυξήσει σημαντικά τις ικανότητες υποδοχής».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», τόνισε.
Απευθυνόμενος σε όσους, όπως είπε, πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε εθνικές λύσεις γιατί μια ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν λειτουργεί, διεμήνυσε ότι οι εθνικές δράσεις είναι αυτές που θέτουν προσκόμματα στην ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Καταδεικνύοντας την κρισιμότητα των στιγμών, υπογράμμισε: «Είναι ώρα να αναλάβουμε δράση. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το