Οικονομία

Λύση-πακέτο μέχρι τις 7 Μαρτίου και ρήτρα προσλήψεων στο Δημόσιο

tsakalwtos

Ρήτρα προσλήψεων έβαλαν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην περίπτωση που δεν εκπληρώνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της διαπραγμάτευσης με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» από τις πέραν των τριών ωρών συζητήσεις, ενώ οι δύο πλευρές, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, έβαλαν ως στόχο κλεισίματος της αξιολόγησης την 7η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει οριστεί και Eurogroup. Τα τρία μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις και θα πάνε «πακέτο» μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία θα είναι το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Οι στόχοι
Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν πηγές του «Εθνους», κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, οι τελευταίοι, αν και δεν αμφισβητούν μέτρα που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό των δαπανών, όπως τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το μισθολόγιο του Δημοσίου, εντούτοις, όπως σημείωσαν, σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, θα μπει «ψαλίδι» στον αριθμό των προσλήψεων για την ερχόμενη τριετία. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και δανειστές είχαν συμφωνήσει σε προσλήψεις 45.000 ατόμων.

Επιπλέον, σύμφωνα πηγές του «Εθνους», υπό εξέταση θα μπουν αν δεν βγαίνουν τα νούμερα και τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.

Πάντως, το Ασφαλιστικό είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων και για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο. Πληροφορίες του «Εθνους» αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών, την παράσταση έκλεψε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντ. Βελκουλέσκου.

Για πρώτη φορά στη διάρκεια των συζητήσεων παρενέβαινε και γενικότερα η στάση της μαρτυρούσε την επανάκαμψη του Ταμείου, φεύγοντας πια από τον ρόλο του απλού παρατηρητή. Πληροφορίες θέλουν επίσης την κ. Βελκουλέσκου να διέψευσε τα όσα αποδίδονται στο Ταμείο σε σχέση με το Ασφαλιστικό.

Πέρα όμως από το Ασφαλιστικό, χθες ο κ. Τσακαλώτος έκανε γνωστό ότι σήμερα θα αποστείλει στους δανειστές και την πρόταση για την αναδιαμόρφωση του Φορολογικού, το οποίο θα ψηφιστεί τον Μάρτιο.

Στην πρώτη χθεσινή εισαγωγική συζήτηση, πληροφορίες του «Εθνους» θέλουν τους θεσμούς να ζήτησαν να ελέγξουν για το αν έχουν εξοικονομηθεί τα 400 εκατ. ευρώ από την περικοπή των αμυντικών δαπανών, καθώς και για το αν φέρνουν αποτέλεσμα τα ισοδύναμα μέτρα για τη μη επιβολή ΦΠΑ στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που είναι η αύξηση των τελών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Τα «κόκκινα» δάνεια
Εξάλλου, σε σχέση με το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της πρόβλεψης που υπάρχει στον νόμο για απελευθέρωση της μεταβίβασής τους σε funds μετά τις 15 Φεβρουαρίου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι θα δοθεί νέα παράταση, καθώς δεν θα είναι εφικτό να κλείσει το θέμα μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιρείται η μεταβίβαση των μη ενήμερων δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία, των «καταναλωτικών», καθώς και εκείνων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το κουαρτέτο των θεσμών θα φύγει από την Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή 5 του μήνα και θα επιστρέψει ύστερα από μία εβδομάδα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το