Τοπικά

Λαρισινό «κελάιδισμα» στο Μουντιάλ Πορτογαλίας

larisaios mudial

Και αν η Πορτογαλία για τους περισσότερους Έλληνες είναι συνυφασμένη με το EURO 2004 και το ποδοσφαιρικό «έπος» του Ρεχάγκελ, του Χαριστέα και του Καραγκούνη, ένας Λαρισαίος θα την συνδέει άμεσα με ένα… Μουντιάλ. Όχι όμως ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος αλλά μουντιάλ πουλιών. Ο Δημήτρης Χατζούλης από τα Ηπειρώτικα κατάφερε με ένα πανέμορφο καρδενοκάναρο που το εκπαίδευε για μήνες να κατακτήσει τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες πουλιά από όλες τις ηπείρους.

Με το άκουσμα της είδησης τον αναζητήσαμε και ως γνήσιο εκτροφέα τον βρήκαμε -πού αλλού- στα πουλιά του, να τα φροντίζει και να τα καθαρίζει. Άρτι αφιχθείς από την Ιβηρική Χερσόνησο δεν πρόλαβε καλά – καλά να βγάλει τα τακτοποιήσει τα κύπελλα και τα αναμνηστικά από την πόλη Ματοσίνος της Πορτογαλίας όπου πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση. Ήταν όμως «ζεστός» σε αναμνήσεις απ’ αυτή τη μεγάλη και «περίεργη» – για το ευρύ κοινό-διοργάνωση.

«Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να μην το γνωρίζει και να μην το κατανοεί αλλά το ενδιαφέρον παγκοσμίως είναι πολύ μεγάλο για το ετήσιο Μουντιάλ και γενικότερα για την ορνιθολογική κουλτούρα» μας λέει και το εξηγεί «Πάνω από 40 χιλιάδες πουλιά από όλες τις χώρες βρέθηκαν στην Πορτογαλία για να διαγωνιστούν. Επίσης χιλιάδες επισκέπτες ήρθαν για να τα δούνε όλες αυτές τις ημέρες και γενικά επικρατούσε μια τρέλα για τα πτηνά».

Έλα όμως που η εύηχη αυτήν «τρέλα» τα τελευταία χρόνια έχει οργανωθεί και στη Λάρισα. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη μετράει 90 ενεργά μέλη ο Λαρισαϊκός Σύλλογος Καναρινόφιλων μέλος του οποίου και ο ίδιος ο Χατζούλης. Ρωτώντας τον για μυστικά επιτυχίας υπογραμμίζει «Θέλει μεράκι και αφοσίωση. Θέλει αγάπη και χρόνο. Αν όλα αυτά τα ρίξεις στα πουλιά τότε θα καταφέρεις να φτιάξεις το ζευγάρωμα που θέλεις και να έχεις ένα σπουδαίο αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ασχολείται από μικρό παιδί και τα τελευταία δύο χρόνια παίρνει συνεχώς σημαντικές διακρίσεις σε ό,τι κατηγορία και αν συμμετέχει στην Ελλάδα. Γι’ αυτό πήρε και την απόφαση να δοκιμάσει κάτι παγκόσμιο. Πήγε με 7 πουλιά όμως ένα καρδενοκάναρο έκλεψε την παράσταση καθώς για σχέδιο, χρώμα, φόρμα, πτέρωμα, στάση και εντύπωση απέσπασε συνολικά 93 πόντους με τον πρώτο νικητή να παίρνει 94.

«Η διάκριση ήταν μια ηθική ανταμοιβή για όλη την προσπάθεια και το χρόνο που επένδυσα γι’ αυτό. Όλα αυτά τα πουλιά από 3 ημερών τα βάζω δαχτυλίδι. Τα αναπαράγω, τα διασταυρώνω και προσπαθώ να βγάλω το κατάλληλο πουλί για διάκριση. Όμως η διάκριση αυτή σημαίνει και πολλά για τη Λάρισα γενικότερα και το τοπικό μας σύλλογο. Είναι το «κλουβί» μας όπου αναπτύσσουμε το χόμπι μας και το ανεβάζουμε επίπεδο καλύτερα. Υπάρχει μια κουλτούρα της αγάπης για την ορνιθολογία και θέλουμε να τη μοιραστούμε.

Στο σύλλογο βρίσκουμε λύσεις με την κουβέντα. Άνθρωποι από όλα τα επαγγελματικά και μορφωτικά επίπεδα συνυπάρχουμε καθώς μας ενώνει η αγάπη για τα πουλιά».

Όπως και να το κάνουμε όμως όταν μιλάμε για Μουντιάλ, το μυαλό πάει σε στόχους και ο Χρήστος Χατζούλης έχοντας την κατανόηση και υποστήριξη της συζύγου του, Σοφίας και για παρέα τα δυο του παιδιά, ετοιμάζεται για έναν ακόμα μεγαλύτερο στόχο «την κατάκτηση του Μουντιάλ 2017 που θα γίνει στην Αλμερία της Ισπανίας. Δεν υπάρχει άλλος στόχος».

Το ευρωπαϊκό το πήραμε, το Μουντιάλ μένει…

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το