Τοπικά

Πέντε χώροι φιλοξενίας για τους αποφυλακισμένους από τον Εσταυρωμένο

 

getting-out-of-prison-1

Στην περιοχή, είναι τοποθετημένοι σε όλους τους χώρους κράτησης επτά εθελοντές ιερείς (Δύο φυλακές, ένα Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου). Δυστυχώς, η Πολιτεία έχει καταργήσει αυτές τις εφημεριακές θέσεις κι έτσι, η κάθε Τοπική Εκκλησία προσπαθεί να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό με εθελοντές ιερείς, οι οποίοι δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον μόνιμο και διορισμένο εφημέριο της φυλακής.

“Ένα φως και μια πηγή χαράς και ελπίδας είναι το σχολείο στα καταστήματα κράτησης. Αυτό βιώνουμε και αυτό ομολογούμε, βλέποντας τον τρόπο εργασίας των κατά πάντα άξιων εκπαιδευτικών, αλλά και τα αποτελέσματα της εργασίας και των κόπων τους.

Με την ίδρυση του σχολείου στη φυλακή, ήλθε το χαμόγελο στους κρατούμενους, αξιοποιούν ευεργετικά το χρόνο τους, βιώνουν στιγμές ελευθερίας, αποκτούν βασικές και αναγκαίες γνώσεις για τη ζωή τους, εκπαιδεύονται θετικά, καλλιεργούν και αναπτύσσουν τα χαρίσματά τους, ελέγχουν την ταραχή και το θυμό τους και, προ πάντων, μειώνεται ο κίνδυνος για εσωτερικές ταραχές και αποδράσεις.

Η Τοπική μας Εκκλησία, διά του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ», λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις διαπιστώσεις των εθελοντών ιερέων και των δεκάδων συνεργατών τους,

  1. Στηρίζει έμπρακτα όλες τις θεάρεστες προσπάθειες και τα προγράμματα των σχολείων των χώρων κράτησης.
  2. Ενισχύει οικονομικά, και μάλιστα σε μηνιαία βάση, τους άπορους κρατούμενους μαθητές.
  3. Προσφέρει, σε μηνιαία βάση, σχολικά είδη, υλικά για χειροτεχνίες, τηλεκάρτες και όλα τα αναγκαία είδη για την ανθρώπινη διαβίωσή τους, συνεργαζόμενη με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες.
  4. Πραγματοποιεί επισκέψεις και επικοινωνεί με τους ανήλικους κρατουμένους ακούγοντας τα προβλήματά τους.
  5. Συμμετέχει σε όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τους.
  6. Βραβεύει όλους τους κρατούμενους μαθητές για την επιμέλεια και την επιλογή τους να μαθητεύσουν στο σχολείο.
  7. Έχει εκδώσει 6 βιβλία, προβάλλοντας κάποιες αξιόλογες εργασίες τους και επιβραβεύοντας ουσιαστικά την αγαστή συνεργασία των ανηλίκων κρατουμένων μαθητών με τους καλούς τους δασκάλους.
  8. Υποδέχεται τους αποφυλακισμένους και τους στηρίζει, όσο είναι δυνατόν, στην κοινωνική τους επανένταξη. Τους στηρίζει ποικιλοτρόπως και στέκεται πλάι τους στο νέο τους ξεκίνημα.
  9. Λειτουργεί πέντε χώρους φιλοξενίας.

10.Μεταφέρει στην ελεύθερη κοινωνία την κραυγή, την αγωνία, τον πόνο και την ανησυχία για το μέλλον των ανηλίκων κρατουμένων, μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και άρθρων στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο.

11.Μεταφέρει το μήνυμα: «Και Ο κρατούμενος ΕΙΝΑΙ αδελφός μας», καταπολεμώντας τον ρατσισμό και την άποψη «Όλοι ΟΙ κρατούμενοι ΕΙΝΑΙ εγκληματίες».

Όλα αυτά και άλλα πολλά γίνονται πράξη από έναν Σύλλογο που ποτέ δεν έχει χρηματοδοτηθεί, από Κρατικό ή ιδιωτικό φορέα.

Παρέμβαση – τοποθέτηση

του π. Θεοδώρου Μπατάκα, Προέδρου του Δ.Σ του Συλλόγου

στο Πανελλήνιο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο από 22 έως 24/1/2016, με τίτλο: «Η Εκπαίδευση των Νεαρών Παραβατών: Εμπειρίες, Προβλήματα και Προοπτικές»

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το