Αθλητισμός

Μαύρη σελίδα για Ολυμπιακό Βόλου “Θ”

olympiakos volou

Το καλοκαίρι του 2011 ο Ολυμπιακός Βόλου με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία υλοποίησε η ΕΠΟ, αποπέμφθηκε από τα επαγγελματικό ποδόσφαιρο.  Ένα χρόνο μετά, ύστερα από τεράστιο αγώνα, κατάφερε, ως γνωστόν, να επιστρέψει όχι στη Σούπερ Λιγκ, όπου ανήκε, αλλά στη Football League, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα τα τρία προηγούμενα χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2016 και συγκεκριμένα στις 22/1 ο Ολυμπιακός Βόλου φαίνεται να αποχωρεί από τη Β’ Εθνική, λόγω οικονομικών προβλημάτων, μη μπορώντας να σηκώσει το βάρος από συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας τετραετίας. Χθες το μεσημέρι γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην 79χρονη ιστορία του Ολυμπιακού, καθώς η ομάδα δεν κατεβαίνει να αγωνιστεί στο παιχνίδι της Κυριακής με την Αναγέννηση Καρδίτσας στο Βόλο.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου λαμβάνει τέλος,  με τον Ολυμπιακό  να είναι…. κλινικά νεκρός. Παρά την προσπάθεια και τη μεγάλη διάθεση που επέδειξαν ορισμένα άτομα το τελευταίο τριήμερο, ο Ολυμπιακός δείχνει να μη μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Football League, καθώς ξέμεινε από παίκτες, ενώ δεν υπάρχει κάποιος να αναλάβει να σώσει οικονομικά την ομάδα, αν και χθες σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μία επαφή με τον πρώην μεγαλομέτοχο της ΑΕΛ, Βαγγέλη Πλεξίδα.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να κάνει κάποιος μπροστά στην παρούσα φάση, όταν δεν γνωρίζει κανείς τα ακριβή χρέη της ΠΑΕ, όταν χάθηκαν οι ρυθμίσεις σε ΙΚΑ και εφορία, όταν τα πάντα είναι απλήρωτα τους τελευταίους μήνες και όταν οι εναπομείναντες ποδοσφαιριστές ζητούν να λύσουν τα συμβόλαιά τους, προκειμένου να μη χάσουν τη μεταγραφική περίοδο, καθώς δεν πήραν τις απαραίτητες εγγυήσεις για να συνεχίσουν να αγωνίζονται με την ερυθρόλευκη φανέλα. Χθες εξέδωσαν νέα ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν 13 ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Αρβανίτης, Νίκος Μπουτζίκος, Σταμάτης Καρράς, Αλέξανδρος Ζέρης, Φίλιππος Σκοπελίτης, Ανέστης Νάστος, Γρηγόρης Κυζιρίδης, Τάσος Δασκαλάκης, Σταύρος Παναγιώτου, Σπύρος Γκουγκούδης, Ντάριο Φερνάντες, Κώστας Αλαμάνης και Δημήτρης Κεσίδης. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η θέση μας απέναντι στην ομάδα και στην ιστορία του Ολυμπιακού Βόλου από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή ήταν ηθική και έντιμη. Μέχρι και σήμερα (σ.σ. χθες) περιμέναμε μία ενημέρωση, είτε από τα μέλη της νέας διοίκησης, είτε από τους πρώην παράγοντες του Ολυμπιακού Βόλου, για το τι μέλλει γενέσθαι με την ομάδα, ώστε να αποφασίσουμε για το αν θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον Ολυμπιακό Βόλου. Όμως, παρά τις υποσχέσεις που μας έδωσαν, μέχρι και σήμερα δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τους ανθρώπους εκείνους που ανέλαβαν πρόσφατα τις τύχες της ομάδας, για το αν θα επιστρέψουμε να αγωνιστούμε ή όχι.
Ως εκ τούτου ζητάμε από τους υπεύθυνους να κατανοήσουν τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, έστω κι αν δεν ευθύνονται οι ίδιοι και να υπογράψουν άμεσα τη λύση των συμβολαίων μας, ώστε να μην χάσουμε τη μεταγραφική περίοδο. Εμείς μέχρι σήμερα ήμασταν εδώ.
Τις εγγυήσεις για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μέχρι το καλοκαίρι τις ζήτησαν όλοι οι παίκτες και όχι μόνο όσοι έχουν καταθέσει προσφυγή. Ήμασταν ομάδα από το καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως ομάδα μέχρι την τελευταία στιγμή».

Η προσπάθεια να μαζευτούν 28-30 χιλιάδες ευρώ για να πληρωθούν οι ποδοσφαιριστές δεν ευοδώθηκε, άλλωστε ήταν δύσκολο να μαζευτεί αυτό το ποσό μέσα σε διάστημα λιγότερο από δύο μέρες, με αποτέλεσμα να μην συμπληρώνει ενδεκάδα ο Ολυμπιακός για το παιχνίδι της Κυριακής με την Αναγέννηση Καρδίτσας (όσοι έχουν καταθέσει προσφυγή δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής).

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός απέστειλε έγγραφο στην ΕΠΟ και στη Football League με το οποίο γνωστοποίησε την αδυναμία διεξαγωγής του αγώνα, προκειμένου να ματαιωθεί το παιχνίδι και η Αναγέννηση θα κερδίσει το ματς στα «χαρτιά».

Γ. Θεοδωρίδης: Κάποιοι θα πρέπει να ντρέπονται

Ο Γιάννης Θεοδωρίδης, ο οποίος θα αναλάμβανε τη θέση του προέδρου στη διοίκηση πρωτοδικείου, αν όλα πήγαιναν καλά και η ομάδα μπορούσε να λειτουργήσει, με δηλώσεις του στη «Θ» ήταν καταπέλτης: «Κάποιοι… ολυμπιακάρες θα πρέπει να ανοίξουν λαγούμια για να κρυφτούν. Θα πρέπει να ντρέπονται και δεν τιμούν τα παντελόνια που φορούν. Όσοι αναλάβαμε να βοηθήσουμε τον Ολυμπιακό στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους, κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτές τις δύο μέρες για να παίξει η ομάδα με την Αναγέννηση Καρδίτσας και να συνεχίσει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Δυστυχώς, όταν πηγαίναμε να ανοίξουμε μία πόρτα, πέφταμε πάνω σε τοίχο.

Πώς να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία του Ολυμπιακού, όταν η προηγούμενη διοίκηση φρόντισε να αφήσει απλήρωτες τις δόσεις του ΙΚΑ και της εφορίας, τους δύο τελευταίους μήνες και να χαθούν οι ρυθμίσεις, αναβιώνοντας χρέη, ενώ απαιτείται ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, πάνω από 40.000 ευρώ για να αποκτήσει και πάλι η ΠΑΕ ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα;

Με τις παρούσες συνθήκες το μέλλον του Ολυμπιακού ήταν προδιαγεγραμμένο. Μοιραία και από τη στιγμή που οι ποδοσφαιριστές δεν απέσυραν τις προσφυγές, το παιχνίδι με την Αναγέννηση Καρδίτσας δεν θα γίνει και η αποχώρηση του Ολυμπιακού Βόλου από το πρωτάθλημα είναι δεδομένη».

Επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα δεν βγήκε, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γίνουν και οι τελευταίες κινήσεις, μήπως και βρεθεί λύση την ύστατη ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» ίσως γίνει μία ακόμη επαφή με τον Βαγγέλη Πλεξίδα.

Να τονίσουμε, πως η ΕΠΟ δίνει το φιλί της ζωής για να μη  διαλύσει μεσούσης της σεζόν η Football League. Η Ομοσπονδία κρατά τη δεύτερη κατηγορία ζωντανή, ώστε να ολοκληρωθεί η χρονιά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες (ήδη αποχαιρέτησε ο Εργοτέλης) και να μην αλλοιωθεί εντελώς το πρωτάθλημα.
Έτσι, η ΕΠΟ έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της Ένωσης Β’ Εθνικής και χαλαρώνει τους περιορισμούς των υπό επιτήρηση ομάδων από την Επιτροπή Αδειοδότησης, οι οποίες δεν είχαν δικαίωμα μεταγραφών τον Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα, σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται η ΑΕΛ, η Ζάκυνθος, η Καλλιθέα, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Παναχαϊκή.

Τα νέα δεδομένα είναι. ότι αυτές οι πέντε ομάδες μπορούν πλέον να ενισχυθούν με μεταγραφές ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και από τη Γ’ Εθνική μέχρι ηλικίας 24 ετών, οι οποίοι αρχικά θα εγγραφούν στο μητρικό ερασιτεχνικό σωματείο και ακολούθως μεταπηδούν στην οικεία ΠΑΕ.
Γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η εξέλιξη δίνει μια διέξοδο στις προβληματικές ΠΑΕ της Β’ Εθνικής ώστε να μην ξεμείνουν από ρόστερ και να βγάλουν τη σεζόν αφού μέχρι τώρα για αυτές επιτρεπόταν μόνο η προώθηση παικτών από τους ήδη υπάρχοντες των ομάδων Νέων τους και μέχρι της ηλικίας των 19 χρόνων.

Πώς έφτασε στη διάλυση

Ο Ολυμπιακός δεν έφτασε στη διάλυση ξαφνικά. Χρειάστηκε να γίνουν μια σειρά από πράγματα για να οδηγηθεί η ομάδα στο σημείο και να μη μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Η διοίκηση πρωτοδικείου, η οποία παραιτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου, δεν δημοσιοποίησε το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Ολυμπιακός, αλλά σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις 10 Δεκεμβρίου, μετά την εκτός έδρας νίκη επί του Κισσαμικού, τόνιζε πως ο Ολυμπιακός είναι υγιής και στόχος είναι η άνοδος. Οι τότε διοικούντες ανέφεραν πως οι οικονομικές υποχρεώσεις είναι μεγάλες και ζήτησαν την στήριξη του κόσμου του Ολυμπιακού, ωστόσο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, βάσει των όσων έλεγαν, πως η ομάδα ενάμιση μήνα αργότερα θα διέλυε. Παραθέτουμε μερικές ατάκες των διοικούντων τον Ολυμπιακό στη συνέντευξη Τύπου της 10ης Δεκεμβρίου 2015:

«Η ομάδα είναι υγιής. Βρισκόμαστε σε επαφή με τον Τικάο. Μέσα στο Δεκέμβριο, πιστεύουμε, πως το θέμα θα τελειώσει. Ότι και να γίνει, εμείς θα προχωρήσουμε. Δεν θα αφήσουμε την ομάδα. Θέλουμε να στηρίξει ο κόσμος την προσπάθεια. Μπορεί να μην είμαστε πρώτοι στη βαθμολογία, αλλά παλεύουμε για να ανεβούμε ψηλά και να διεκδικήσουμε την άνοδο.

Όλες οι προσφυγές που είχαμε από παίκτες που αγωνίστηκαν πέρυσι στην ομάδα έχουν διακανονιστεί. Υπάρχει μόνο μία εκκρεμότητα, αυτή με τον Γιαλούση, την οποία και θα διευθετήσουμε», τόνιζε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Κούκιος, ενώ από την πλευρά του ο κ. Κώστας Θεοδώρου υποστήριζε: «Κάποιοι άνθρωποι έχουν δαπανήσει ένα ποσό της τάξεως των 400.000 ευρώ με στόχο η ομάδα να παλέψει για την άνοδο. Στο ΙΚΑ και στην εφορία έχει γίνει διακανονισμός και μέχρι τώρα δεν χρωστάμε ούτε ευρώ. Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μεγάλος και εφτάψυχος. Υπάρχουν άνθρωποι που τον αγαπούν πραγματικά.

Εμείς θέλουμε τον Ολυμπιακό πρωταγωνιστή και να τον αγαπήσει όλη η πόλη.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού Βόλου θα περάσουν καλά Χριστούγεννα και θα είναι τακτοποιημένοι. Το ίδιο ισχύει και για όσους εργάζονται στην ΠΑΕ.

Εμείς πιστεύουμε ότι η ομάδα θα βγει πρωταθλήτρια και αυτός είναι ο στόχος και το όραμα μας. Μακάρι να είχαμε εκατομμύρια για να πάρουμε άλλους 10 παικταράδες, αλλά δεν έχουμε. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτή η ομάδα, με την προσθήκη κάποιων μεταγραφών τον Ιανουάριο, αν μας επιτραπεί να τις κάνουμε, μπορεί να τερματίσει πρώτη».

Δυστυχώς, οι παίκτες όχι μόνο δεν έκαναν καλά Χριστούγεννα, αλλά φρόντισε ένας-ένας να αποχωρήσει από την ομάδα, απλήρωτοι και καταθέτοντας προσφυγή κατά της ΠΑΕ. Αποδείχθηκε, πως από τον Νοέμβριο η ΠΑΕ είχε σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις σε ΙΚΑ και εφορία, για να χαθούν τελικά οι ρυθμίσεις. Για ποια άνοδο και μεταγραφική ενίσχυση μιλούσαν, τότε, όταν τρεις μέρες αργότερα και μετά την ισοπαλία με τον Αγρ. Αστέρα στο Βόλο άρχισαν οι αποχωρήσεις από τον Ολυμπιακό, με πρώτη αυτή του πολυδιαφημιζόμενου Ντιέγκο Λεόν;

Γιατί δεν δημοσιοποίησαν νωρίτερα το πρόβλημα, δεν παραιτήθηκαν, όταν έβλεπαν πως οικονομικά ο Ολυμπιακός βούλιαζε; Μήπως περίμεναν το παιχνίδι με την Καλλιθέα, όταν και η διεκδίκηση της ανόδου χάθηκε οριστικά για τον Ολυμπιακό, να αφήσουν την ομάδα στο έλεος το Θεού; Ήταν τυχαίες όλες αυτές οι κινήσεις; Κάποιοι -δυστυχώς- εξαπάτησαν τον κόσμο του Ολυμπιακού και τις αποφάσεις τους μεθόδευσαν τη διάλυση της ομάδας.

Κι ερχόμαστε στη περιβόητη συνέντευξη Τύπου της 11ης Ιανουαρίου, όταν και η διοίκηση πρωτοδικείου παραιτήθηκε. Διαβάζοντας ένα κείμενο και μην απαντώντας οι διοικούντες – επί της ουσίας- στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων έκαναν έναν απολογισμό των πεπραγμένων τους, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Σίγουρα η «βόμβα» Τικάο ήταν αυτή που δημιούργησε το μεγαλύτερο πρόβλημα και το ποσό που επιδικάστηκε στον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή ήταν πολύ μεγάλο και δυσβάσταχτο για τον Ολυμπιακό. Η μη ανταπόκριση των επιχειρηματιών, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκαν, έβγαλε εκτός προϋπολογισμού την ΠΑΕ. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση ηθικός αυτουργός για την διάλυση της ομάδας δεν είναι ο κόσμος του Ολυμπιακού. Οι φίλαθλοι μπορεί να μη συσπειρώθηκαν στο βαθμό που επιθυμούσαν οι διοικούντες, όμως αυτό έχει να κάνει με πολλά πράγματα, καθώς και με την πορεία που είχε η ομάδα στο πρωτάθλημα. Το κείμενο έκλεινε με τη φράση: «Εμείς παραδίδουμε τον Ολυμπιακό στη Β’ Εθνική». Ποια ομάδα παρέδωσαν στη Β’ Εθνική, σε ποιους και με ποια χρέη, αυτό δεν ήταν σε θέση να το πουν. Γιατί πολύ απλά άφησαν πίσω τους μια διαλυμένη ομάδα, καμένη γη και έναν Ολυμπιακό χωρίς προοπτική και μέλλον.

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, είναι μεγάλη ομάδα και θα βρει και πάλι το δρόμο του. Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αναλάβουν να τον ζωντανέψουν ξανά, να «χτίσουν» μια ομάδα από το μηδέν και να την οδηγήσουν και πάλι στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η δύναμη του Ολυμπιακού είναι ο κόσμος του. Κι ο κόσμος του Ολυμπιακού στα δύσκολα πάντα ήταν «παρών». Το ίδιο θα κάνει και τώρα με έναν και μοναδικό στόχο. Να δει και πάλι τον Ολυμπιακό να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το