Οικονομία

«Κουρεύουν» και τις συντάξεις χηρείας -Αλλαγές στον υπολογισμό της παρακράτησης για την υγεία

xhres-asflistiko-708

Νέες απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις χηρείας φέρνει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης για την υγειονομική περίθαλψη, που περιλαμβάνεται στην πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Μέχρι σήμερα ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας μπορούσε να επιλέξει από ποια σύνταξη θα γινόταν η παρακράτηση του ποσοστού 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις, το οποίο στο εξής θα υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως κατηγορίας.Το σύνολο των δικαιούχων επέλεγε τη χαμηλότερη σύνταξη, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι μικρότερα. Διαπιστώνοντας ότι χάνεται ένα μέρος των εσόδων από τις πολλαπλές παρακρατήσεις, το υπουργείο εργασίας αποφάσισε να επιβαρύνει επιπλέον μια αδύναμη κατηγορία δικαιούχων, τις χήρες, επιβάλλοντάς τους υποχρεωτικά υψηλότερη παρακράτηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 58 του νομοσχεδίου σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, το ως άνω ποσοστό ύψους 6% υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως κατηγορίας, και αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Κύριας Ασφάλισης υπέρ ΑΚΑΓΕ, κατά το άρθρο 149 του ν. 3655/2008

Στις περισσότερες περιπτώσεις η παρακράτηση σχεδόν θα τριπλασιαστεί ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ( άνω των 1400 ευρώ) που επιβαρύνονται με την ειδική εισφορά συνταξιούχων κύριας ασφάλισης υπέρ ΑΚΑΓΕ ( 3%-5%) , η παρακράτηση θα υπολογιστεί μετά την αφαίρεση των ποσών , με αποτέλεσμα το κούρεμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το