Τοπικά

200.000 στρέμματα κατέχει το Δημόσιο στη Μαγνησία – Την παραχώρησή τους σε αγρότες ζητεί ο Νικήτας Πρίντζος 

Το αίτημα να διαθέσει το Δημόσιο τα εκατομμύρια αναξιοποίητα στρέμματα που έχει στην ιδιοκτησία του, στους αγρότες για να τα καλλιεργήσουν και να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΑΣ Βόλου και της ΕΒΟΛ κ. Νικήτας Πρίντζος.
Ο ίδιος αρχικά εξέφρασε τη λύπη του για «τους άρχοντες της πολιτείας που καταφέρονται εναντίον των φωτοβολταϊκών πάρκων και της πράσινης ενέργειας που έχει αποφασιστεί να αναδειχθούν-και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση-στο πλαίσιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αναφέρονται πολλοί στην υπόθεση της γης υψηλής παραγωγικότητας, ότι δήθεν δεν θα έχει ο αγρότης χωράφια να καλλιεργήσει και θα μειωθεί η παραγωγική ικανότητα της χώρας. Ειλικρινά εκπλήσσομαι, όταν αυτά τα λένε άνθρωποι της πολιτικής».

Και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα έχει 37.000.000 στρέμματα που καλλιεργεί και από αυτά οι αγρότες καλλιεργούν τα 19.000.000. Τα υπόλοιπα εκατομμύρια ανήκουν στο Κράτος, και ειδικότερα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, ακόμη και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατέχει κτήματα στον Βόλο. Μιλάμε για το 1% της γης που έχει δικαίωμα να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα. Στον Νομό Μαγνησίας υπάρχουν πάνω από 200.000 στρέμματα που ανήκουν στο Δημόσιο. Και ερωτώ, αυτά ποιος θα τα καλλιεργήσει. Ποιος καλλιεργεί τα 12.000 στρέμματα στην Κάρλα; Τι αποδίδουν; Ζήτησα από την πολιτεία να δοθούν στον Συνεταιρισμό και να καλλιεργούνται για να παράγονται προϊόντα και να προσφέρονται δωρεάν στους κτηνοτρόφους των παρακάρλιων χωριών. Δυστυχώς εδώ και έξι χρόνια δεν γίνεται τίποτα».

Ο κ. Πρίντζος πρόσθεσε πως «είναι μια ευκαιρία τα στρέμματα του Δημοσίου να αξιοποιηθούν και να βοηθηθούν οι αγρότες, όπως να φτιάξουν ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο σε δύο και τρία στρέμματα για να έχουν συμπληρωματικό εισόδημα και να ζήσουν. Ο αγροτικός κόσμος περνάει δύσκολα, κάθε χρόνο πάει και χειρότερα, ενώ η πολιτεία έχει βαριά ευθύνη και πρέπει να ξεκαθαρίσει, τι γεωργία και τι κτηνοτροφία θέλουμε στον τόπο μας. Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου δεν λύνονται στις αίθουσες των ξενοδοχείων ή στα συνέδρια και σε ημερίδες. Χρειάζονται όνειρο, λογισμός και να έρθουν οι άρχοντες της πολιτείας στα χωριά για να δουν, πώς ζουν οι αγρότες με πολλές δυσκολίες. Αν δεν ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τον αγροτικό τομέα, σήμερα και όχι αύριο, η κατάσταση θα είναι τραγική».
Και συμπλήρωσε πως «τα τσιφλίκια στον θεσσαλικό κάμπο γίνονται ξανά και οι νέοι ζουν από τις συντάξεις και τους γονείς, ενώ οι αγρότες έχουν 40 και 50 στρέμματα και δεν μπορούν να ζήσουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το