Τοπικά

Το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας για 21 ημέρες σε εταιρείες Σεβίλλης

Πλούσια εργασιακή εμπειρία αφήνοντας μάλιστα και τις καλύτερες των εντυπώσεων απέκτησαν οι 20 μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, οι οποίοι για 21 ημέρες εργάστηκαν σε εταιρείες της Σεβίλλης, πόλη της νότιας Ισπανίας, που φημίζεται για την πολυδιάστατη φυσιογνωμία της στην οικονομία, την τέχνη, την οργάνωση και τον τουρισμό.

 

Για ακόμη μια χρονιά το σχολείο τήρησε την παράδοση να προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές του να μεταβαίνουν στο εξωτερικό και να εργάζονται για μερικές ημέρες σε επιχειρήσεις.
Παλιότερα συνέβαινε σε διάφορες περιοχές της Γερμανίας, ενώ πλέον έχει εξαπλωθεί και στην Πολωνία, αλλά και την Ισπανία.
Φέτος οι μαθητές ταξίδεψαν στη Σεβίλλη, όπου εργάστηκαν σε διάφορες επιχειρήσεις ανάλογα με την ειδικότητα που παρακολουθούν στο σχολείο.
Τις εμπειρίες τους τις μετέφεραν στη «Θ», η οποία βρέθηκε χθες στο σχολείο και συνομίλησε μαζί τους.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Βάιος Λιαπόπουλος, που επίσης μετέβη στην Ισπανία, μας είπε πως οι μαθητές εκτός από εργασιακή εμπειρία που είναι πολύτιμη, έμαθαν και πώς να κινούνται σε μια ευρωπαϊκή πόλη ως μελλοντικοί εργαζόμενοι.
Οι μαθητές που εργάστηκαν για 21 ημέρες στη Σεβίλλη της Ισπανίας ήταν οι εξής: Μαρία-Αντωνίνα Βλάχου, Γιώργος-Μάριος Δελημήτης, Αντώνης Θεοδώρου, Αθηνά Καλημάνη, Σπύρος Καπουράνης, Ευθυμία Καπουρνιώτη, Σίμος Καραδήμητρος, Συμεών Κωσταράς, Γιάννης Μητρομάρας, Βάια-Ραφαέλλα Μπουτσούκη, Σπύρος Μπράτσης, Ευδοξία Παπαδημητρίου, Αποστολία Περδίκη, Δήμητρα Πετρακάκη, Απόστολος Σκληθριώτης, Θεόδωρος Στεργίου, Ελένη-Μιχαέλα Τζουβάρα, Τζορτζίνα Τοπάντζα, Ανθή Χαρίση, Δημήτρης Χράπαλος.
Οι συνοδοί καθηγητές ήταν οι εξής: Γιώργος Ραχούτης, Μαρία Κολυμένου, Χρυσούλα Μονοβάσιου και Βάιος Λιαπόπουλος.

Γνώση της ισπανικής,
διαφορετικά…
Οι εντυπώσεις των μαθητών, όπως τις κατέγραψαν στη «Θ», ήταν οι εξής:
Απόστολος Σκληθριώτης, από την ειδικότητα δομικών έργων: «Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, γιατί συνεργάστηκα με πολλούς ανθρώπους. Αν κάνω μια σύγκριση με την Ελλάδα, μπορώ να πω πως εμείς είμαστε πιο οργανωμένοι, αλλά οι Ισπανοί υπερτερούν στην ποιότητα του αποτελέσματος. Στην οικοδομική εταιρεία δούλευα για οκτώ ώρες την ημέρα. Πάντως θα πρέπει να μάθει κάποιος τα ισπανικά για να συνεννοείται μαζί τους, γιατί δεν ξέρουν αγγλικά».
Γιώργος-Μάριος Δελημήτης, από την ειδικότητα μηχανολόγων κατασκευών: «Στην εταιρεία που εργάστηκα, φτιάχναμε ανταλλακτικά. Ήταν πολύ καλή εμπειρία. Βέβαια με τους Ισπανούς υπήρχε η δυσκολία της επικοινωνίας, αφού δεν γνώριζαν αγγλικά και χρησιμοποιούσαμε ακόμη και τον μεταφραστή της Google για να συνεννοηθούμε. Πάντως οι Ισπανοί δουλεύουν με πιο αργούς ρυθμούς, έχουν ωράρια με σταθερά διαλείμματα, τα οποία τα σέβονται απόλυτα».

Συνεργάσιμοι
και φιλικοί
Σπύρος Καπουράνης, ειδικότητα δομικών έργων: «Ο κόσμος ήταν συνεργάσιμος και εξυπηρετικός. Βέβαια έχει πολλή υγρασία το πρωί και πρέπει κάποιος να προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες. Επίσης είδα ότι και εκεί η οικοδομική δραστηριότητα είναι ισχνή, τη στιγμή μάλιστα που στα σπίτια υπάρχουν πολλά πωλητήρια».
Δημήτρης Χράπαλος, από τους μηχανικούς οχημάτων: «Μου άρεσε ο τρόπος εργασίας και ήταν φιλικοί. Υπάρχει δυσκολία με τη γλώσσα, αλλά συνεννοούμασταν ακόμη και στη νοηματική και τα καταφέραμε να υπάρχει επικοινωνία. Δούλευα σε εταιρεία επισκευής δικύκλων και μπορώ να πω πως άξιζε το ταξίδι. Γνωρίσαμε έναν άλλο κόσμο. Δούλευα για έναν χρόνο σε συνεργείο στον Βόλο και τα πράγματα έξω είναι διαφορετικά. Χρησιμοποιούσαν πιο ποιοτικά και εξελίξιμα εργαλεία».
Σπύρος Μπράτσης, από την ειδικότητα κομμωτικής: «Εργάστηκα σε κομμωτήριο και το κλίμα ήταν άριστο. Έκανα ποικιλία εργασιών. Η Σεβίλλη ήταν πανέμορφη και θα μπορούσα να εργαστώ εκεί. Οι υπηρεσίες που ζητούσαν οι πελάτες ήταν οι ίδιες με την Ελλάδα. Ωστόσο εκεί υπήρχε επιπλέον περιποίηση, ενώ και οι τιμές ήταν πιο οικονομικές. Επίσης το ωράριο ήταν σπαστό».

Χαμηλές τιμές,
καλή ποιότητα ζωής
Καπουρνιώτη Έφη και Μπουτσούκη Βάια, από την ειδικότητα αισθητικής: «Δουλεύαμε σε εταιρεία αισθητικής-κομμωτικής. Οι Ισπανοί ήταν πολύ φιλικοί, συνεργάσιμοι και το ωράριο ήταν σπαστό, όπως στην Ελλάδα. Κάθε εβδομάδα η πελατεία ήταν μεγάλη και οι εταιρείες είχαν δουλειά. Γενικά οι Ισπανίδες επιδιώκουν τον καλλωπισμό τους και προσέχουν την εμφάνισή τους».
Σίμος Καραδήμητρος: «Στη Σεβίλλη δεν υπάρχει κυκλοφοριακό, οι οδηγοί σέβονται τον πεζό, η πόλη είναι πεντακάθαρη, υπάρχει πολύ κόσμος στα μαγαζιά, η τέχνη φαίνεται παντού, λειτουργούν μεγάλοι ποδηλατόδρομοι, με φανάρια ακόμη και για ποδήλατα. Επίσης δεν υπήρχε αδέσποτο. Το παραδοσιακό φαγητό ήταν ωραίο, ενώ οι τιμές στην αγορά ήταν ίδιες με την Ελλάδα. Ένα άλλο κοινό στοιχείο με εμάς είναι η μεσογειακή ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων».
Γιάννης Μητρομάρας, από την ειδικότητα τεχνικών οχημάτων: «Εργάστηκα σε εταιρεία που κάνει το σέρβις του Ομίλου Volkswagen. Ήταν πολύ οργανωμένοι στην εργασία τους, πολύ καθαροί σε ό,τι κάνουν, χρησιμοποιούν κατάλληλα εργαλεία για κάθε δουλειά και έμεινα πολύ ικανοποιημένος».
Η καθηγήτρια κ. Μαρία Κολυμένου ανέφερε πως «θέλουμε οι μαθητές να αποκτήσουν πολλές εμπειρίες και να ζήσουν τη ζωή τους πιο ολοκληρωμένα. Και μακάρι να μείνουν στην Ελλάδα και να μη γίνουν μετανάστες εξ’ ανάγκης».
Από την πλευρά του ο κ. Ραχούτης επισήμανε πως «οι μαθητές από τη Σεβίλλη είδαν πολλά και καινούρια πράγματα, ενώ συνέκριναν καταστάσεις καταγράφοντας τα θετικά, αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν έξω για να είναι προετοιμασμένοι σε οποιαδήποτε απόφασή τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το