Τοπικά

Σεισμολογικός Σταθμός στον Τύρναβο

980d46b425cd2119d6225f43ef6dd29b_XL

Έναν σύγχρονο ψηφιακό Σεισμολογικό Σταθμό εγκατέστησε το εργαστήριο Γεωφυσικής του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στους χώρους του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών στον Τύρναβο.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ο σεισμογράφος και ο συνολικός εξοπλισμός είναι τελευταίας τεχνολογίας και ειδικότερα το σεισμόμετρο είναι υψηλής ευαισθησίας (Trillium 120P).

Ο Σταθμός, ο οποίος λειτουργεί ήδη και είναι καταχωρισμένος στα διεθνή κέντρα με τον κωδικό TYRN (http://www.isc.ac.uk/cgi-bin/stations?stacode=TYRN), καταγράφει όλες τις σεισμικές δονήσεις της ευρύτερης περιοχής, αλλά και του ελλαδικού χώρου. Παράλληλα είναι συνδεδεμένος, με ταυτόχρονη μετάδοση δεδομένων, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και τους άλλους φορείς του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων της χώρας μας, και κατ’ επέκταση και με τα Ευρωπαϊκά Σεισμολογικά Δίκτυα και κέντρα συλλογής δεδομένων (ORFEUS, κλπ.). Οι καταγραφές του είναι ήδη προσβάσιμες από όλα τα ερευνητικά κέντρα του κόσμου, ενώ σύντομα θα είναι επίσης προσβάσιμες και μέσα από την ιστοσελίδα του Δήμου Τυρνάβου.

Επιπλέον, πλεονέκτημά του είναι ότι θα καταγράφει ακόμη και μη αισθητούς, πολύ μικρού μεγέθους σεισμούς, και θα συμβάλλει στη μελέτη της σεισμικότητας και της σεισμικής επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα λειτουργήσει επίσης ως έκθεμα αλλά και εκπαιδευτικό υλικό/μέσο στο Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Γεωλογίας των Σεισμών, εξυπηρετώντας έτσι τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς του στόχους. Ένα παράδειγμα καταγραφής στον σταθμό TYRN παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα, όπου φαίνεται η καταγραφή στον Σταθμό Τυρνάβου ενός μικρού σεισμού (Μ=2.3, 2016/01/04, ώρα 12:12) από την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση του σεισμού.

Για την παραπάνω εξέλιξη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Κέντρου Γεωλογίας των Σεισμών Τυρνάβου» στον Τύρναβο υπό την προεδρία του κ. Σπύρου Παυλίδη καθηγητή Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και προέδρου του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και των μελών κ. Ricardo Caputo, καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Ferarra της Ιταλίας, Ιωάννη Κουκουβέλα, καθηγητή Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αλεξ. Μπελέση γεωλόγου, Κωνσταντίνου Κουλιού αντιδημάρχου και του δημοτικού συμβούλου κ. Αναστάσιου Ψύρρα.

Με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε στη σύσκεψη και το μέλος, καθηγητής Σεισμολογίας κ. Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Τέλος, συμμετείχε η γραμματέας του οργάνου κ. Μαρία Γρηγοριάδου.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το