Ελλάδα

«Εμφύλιος» εργοδοτών για τη συμφωνία με την κυβέρνηση

ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ Α. ΜΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εμφύλια αντιπαράθεση στους κόλπους των εργοδοτών προκάλεσε η συμφωνία των κορυφαίων οργανώσεών τους με την κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Χθες οι πρόεδροι των μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας παρενέβησαν και διαφώνησαν με τη στάση του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ (έμποροι), της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματίες – βιοτέχνες) και του ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις) να αποδεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος με δημόσια τοποθέτησή του τόνισε: «Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Απάντηση Κορκίδη
Στον κ. Μίχαλο απάντησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στον Σκάι: «Δεν μπορεί εμείς οι κοινωνικοί εταίροι να γυρίσουμε την πλάτη σε ένα μείζον θέμα, όταν στη Βουλή συμφωνούν για ήσσονος σημασίας θέματα. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα χατίρι σε κανένα κόμμα για τόσο σοβαρά θέματα και να κάνουμε κομματικές αντιπαραθέσεις για το Ασφαλιστικό».

Ο κ. Μίχαλος απέρριψε την κατηγορία του κ. Κορκίδη λέγοντας ότι «δεν κάνουμε το χατίρι σε κανένα κόμμα». Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ θύμισε την αρνητική στάση των εργοδοτών απέναντι σε αύξηση των εισφορών στη διάρκεια συνάντησης που είχαν πριν από τα Χριστούγεννα με το κουαρτέτο των θεσμών.

Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Εστω και 1% να αυξηθούν οι εισφορές για μία μικρή επιχείρηση, αυξάνεται αμέσως το κόστος λειτουργίας της. Εφόσον υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, ποια θα είναι η αντίδραση του μικρομεσαίου επιχειρηματία; Μη γελιόμαστε, θα προχωρήσει σε περικοπή προσωπικού».

Αλλά και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κ. Κόλλιας εξέφρασε τη διαφωνία του με την αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τους επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων για «παράδοση αμαχητί» στην κυβέρνηση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το