Οικονομία

Μεγάλη πτώση στις αντικειμενικές

antikeimenikes

Νέες αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα σε όλη τη χώρα που θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 21 Μαΐου του 2015 αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και οι οποίες αυτόματα θα προκαλέσουν αναπροσαρμογές στη φορολογία.

Στις περισσότερες περιοχές οι τιμές θα μειωθούν από 5% έως 25%, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπου οι αντικειμενικές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές θα υπάρξει αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αυξηθούν οι τιμές ζώνης στις λεγόμενες «φθηνές» περιοχές, όπως το Κερατσίνι, η Νίκαια, τη Δραπετσώνα, το Ιλιον όπου οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται των εμπορικών, καθώς η κυβέρνηση για συμβολικούς και πολιτικούς λόγους δεν θέλει να επιβαρύνει τις κοινωνικές ομάδες σε αυτές τις περιοχές που ήδη δοκιμάζονται από την κρίση.

Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν σε ελάχιστες περιπτώσεις και κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα είναι προσωρινές, καθώς θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος του 2016. Από το 2017 το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων θα αντικατασταθεί από ένα νέο που θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα.

Οι «φθηνές» περιοχές
Οσον αφορά την περιοχή της Αθήνας και συγκεκριμένα στις «φθηνές» περιοχές, οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Στις «μεσαίες» περιοχές, και συγκεκριμένα σε αυτές που το τετραγωνικό μέτρο κυμαίνεται από 1.550 έως 2.500 ευρώ, η μείωση θα είναι 5-15%. Στις «ακριβές» περιοχές η μείωση θα είναι της τάξης του 15-20%.

Πάντως και οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά ακινήτων. Αντίθετα, οι στρεβλώσεις διατηρούνται, καθώς σε πολλές περιοχές κυρίως στα ακριβά προάστια του λεκανοπεδίου οι αντικειμενικές αξίες υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές έως και 50%.

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να απεικονίσει κάποιος την πραγματική κατάσταση της κτηματαγοράς, δεδομένου ότι οι πράξεις – αγοραπωλησίες στις ακριβές περιοχές είναι ελάχιστες. Πάντως, ο αρχικός σχεδιασμός της ειδικής επιτροπής για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών προέβλεπε τη μείωσή τους στις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 3.550 ευρώ κατά 20-30%.

Σημειώνεται ότι στο πόρισμά της, η Επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην Αθήνα δεν περιλαμβάνει τιμές για κάθε περιοχή ξεχωριστά όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά η αναπροσαρμογή έγινε οριζόντια ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Ετσι, η Αθήνα (αντίστοιχα κινήθηκαν και οι Επιτροπές σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα) χωρίστηκε σε 8 ζώνες, με βάση τις τιμές ζώνης και όχι ανά περιοχή, ως εξής:

  • 600 – 1.000 ευρώ/τ.μ.
  • 1.050 – 1.500 ευρώ/τ.μ.
  • 1.550 – 2.000 ευρώ/τ.μ.
  • 2.050 – 2.500 ευρώ/τ.μ.
  • 2.550 – 3.000 ευρώ/τ.μ.
  • 3.050 – 3.500 ευρώ/τ.μ.
  • 3.550 – 4.000 ευρώ/τ.μ.
  • 4.050 ευρώ/τ.μ. και άνω.

Η αναδρομική ισχύς των νέων αντικειμενικών αξιών από τις 21 Μαΐου 2015 θα υποχρεώσει τις εφορίες να επανεκκαθαρίσουν τον φόρο για όλες τις κληρονομιές, γονικές παροχές, αγοραπωλησίες του δεύτερου εξαμήνου του 2015. Οπου προκύπτει μικρότερος φόρος δεν θα υπάρχει επιστροφή, αλλά συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές, ενώ όπου προκύπτει μεγαλύτερος φόρος θα πρέπει να καταβάλλεται.

Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων θα επιφέρουν αυτόματα ανάλογες προσαρμογές:

Στον φόρο για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής τιμής για την αγορά πρώτης κατοικίας, οικοπέδων η αγροτεμαχίων και γενικά τις κατοικίες με άδεια οικοδομής πριν από το 2006.

Στις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές όπου ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές 1%-20% επί της αντικειμενικής τιμής και ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας και την αξία του ακινήτου.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το