Ελλάδα

Τσίπρας: Θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων

tsipras

Εκτενής συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά και για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έγινε στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αναφορικά με το ασφαλιστικό, «θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση». Την ενημέρωση των μελών της ΠΓ για το ασφαλιστικό έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο, οι οποίες και δεν εξαντλούνται μόνο στην κατάθεση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα κόκκινα δάνεια, αλλά αφορούν σε ένα συνολικό ξεδίπλωμα μεταρρυθμίσεων, με προοδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο. Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Τόσο για το ασφαλιστικό όσο και συνολικά για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών της κυβέρνησης και του κόμματος, στην κατεύθυνση οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

Επίσης, στην Πολιτική Γραμματεία έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ – ΕΕ (TTIP) σε διάφορους τομείς: στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία, την αγροτική οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. Αποφασίστηκε ότι στο επόμενο διάστημα το κόμμα θα αναλάβει συναφείς πρωτοβουλίες σε επίπεδο κινήματος, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Βολές» Όλγας Γεροβασίλη κατά της αντιπολίτευσης

Επίθεση κατά της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι «η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι μετά την άρνηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των συντάξεων, σήμερα εμφανίζονται να αρνούνται τη συζήτηση με την κυβέρνηση και εκ του ασφαλούς να ασκούν κριτική. Προσθέτει ότι η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και να εξουδετερώσει τις παθογένειες ενός ασφαλιστικού συστήματος πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί και εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας μη βιώσιμο.

Ενδεικτικά, υπογραμμίζει η Όλγα Γεροβασίλη, με την πρόταση της κυβέρνησης:

1. Δεν μειώνονται οι σημερινές κύριες συντάξεις.
2. Θεσμοθετείται ρήτρα ανάπτυξης για τις από δω και στο εξής χορηγούμενες συντάξεις, ώστε να αυξάνονται κατά αναλογία με την αύξηση του ΑΕΠ.
3. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά εθνική σύνταξη απολύτως εγγυημένη από το κράτος ακόμα και για τους μακροχρόνια άνεργους.
4. Εξορθολογικοποιείται το σύστημα υπολογισμού συντάξεων και ενοποιούνται τα Ταμεία, ώστε να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και να εξοικονομηθούν λειτουργικές δαπάνες.
5. Οι εισφορές συνδέονται πλέον με το φορολογητέο εισόδημα και σταματά το σύστημα της αυθαίρετης κλιμάκωσης ανάλογα με τα χρόνια εργασίας για όλες τις κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και δίνει για πρώτη φορά προοπτική βελτίωσης των συνθηκών ζωής των συνταξιούχων με την εισαγωγή της ρήτρας ανάπτυξης στην κύρια σύνταξη, αναφέρει η εκπρόσωπος και επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ακριβώς η αποφυγή ενός νέου αδιεξόδου που θα οδηγήσει σε νέες οριζόντιες μειώσεις στο εγγύς μέλλον.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το