Ελλάδα

Με 196 «ναι» εγκρίθηκε στη Βουλή η 13η σύνταξη

«Ναι» στην λεγόμενη 13η σύνταξη μετά από μια θυελλώδη, πολύωρη συζήτηση είπαν 196 βουλευτές, υπερψηφίζοντας την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που είχε ανακοινωθεί πριν από μερικές ημέρες από τον πρωθυπουργό.

Από τους 254 βουλευτές που παραβρέθηκαν στην ψηφοφορία, «παρών» ψήφισαν 61 βουλευτές.
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες, «παρών» δήλωσε η Ν.Δ., ενώ απείχαν από την ψηφοφορία το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Απουσίασαν 14 βουλευτές από τη Ν.Δ., ο Χρήστος Μιχαηλίδης από τον ΣΥΡΙΖΑ (ασθενής), η Φώφη Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πέντε βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή, τρεις από το ΚΚΕ, οκτώ από το Ποτάμι, οκτώ από την Ένωση Κεντρώων και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ανάμεσα στους απόντες ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ανταλλαγή πυρών και ένταση
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε εν μέσω καταιγιστικών «πυρών» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδα σφοδρή ήταν η κριτική προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που ακολούθησε τη ψηφοφορία. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για επικοινωνιακό «σόου» της κυβέρνησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις αυτής της τακτικής στη διαπραγμάτευση και το χρέος.
«Θα ευχηθούμε στη Νέα Δημοκρατία από τώρα καλά Χριστούγεννα και καλή τύχη στις περιφέρειες σας όταν θα πάτε να εξηγήσετε τι κάνατε» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κοιτώντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα ο Νίκος Παππάς χαιρέτισε την στάση του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «κομμάτων που ασκούν δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση», για την υπερψήφιση της τροπολογίας και την δήλωση της κ. Γεννηματά πως η πολιτική του κ. Σόιμπλε είναι εναντίον και της Ελλάδας και των πολιτών της. «Εναντίον και της Ευρώπης, προσθέτουμε εμείς» κατέληξε.
Κριτική σε κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν στηρίζουν την τροπολογία για το εφάπαξ βοήθημα άσκησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μιλώντας από τα έδρανα χαρακτήρισε την στάση τους κατά την διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας ως «στάση αποχής από την ευθύνη», ενώ αναφερόμενος στη στάση των δανειστών έκανε λόγο για «ρεσιτάλ κακοπιστίας».
Την απόσυρση της τροπολογίας πρότεινε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας πως αν τα ευρωπαϊκά όργανα εγκρίνουν την τροπολογία και πιστοποιηθεί το πλεόνασμα τότε θα τη στηρίξει και η αξιωματική αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο να περιορίσει την ήττα της στις εκλογές» τόνισε από το βήμα της Βουλής και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ «τυχοδιωκτισμό». Ανάλογη και η τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σημείωσε «κρατήστε το βοήθημα, αλλά μην παίζετε με την τύχη της χώρας».
Σε έντονο ύφος κινήθηκε και η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Κάντε την ονομαστική σας. Κάντε ό,τι θέλετε. Δώστε και το βοήθημα γιατί το έχουν ανάγκη οι άνθρωποι αυτοί, αλλά σηκωθείτε και φύγετε γιατί όσο κάθεστε βλάπτετε τη χώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Θα ψηφίσουμε επειδή έχουν ανάγκη τα χρήματα» είπε ο Χρ.Κατσώτης, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογία για θεσμοθέτηση-επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης και καλώντας την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να την υιοθετήσουν.
Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης – κοιτώντας προς τα κυβερνητικά έδρανα – είπε «εσείς θέλετε συναίνεση αλά καρτ, την ώρα που σας βολεύει. Δεν πιστεύετε τη συναίνεση».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το