Κόσμος

Τουσκ: Τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα οι άντρες της Frontex

newego_LARGE_t_1101_54481914

Τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Frontex για την ανάπτυξη ομάδας ταχείας επέμβασης τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αυτή είναι άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε αρχίσει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων» ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πάνω από όλα αποτυγχάνουμε στην προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να επιταχύνουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Κατά τη γνώμη μου, οι πιο σημαντική συζήτηση σήμερα ήταν η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Όχι μόνο επειδή υποστηρίζω την έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από την αρχή αυτής της κρίσης αλλά και επειδή χωρίς αυτήν θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινωνία. Και με αυτό μιλάω για κάτι που θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από την κατάργηση της Σένγκεν. Σήμερα μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι, καθώς όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν να προστατεύσουν την Σένγκεν».

Ο κ. Τουσκ αναφέρθηκε και στο δεύτερο μεγάλο ζήτημα της σημερινής συνόδου, ένα ενδεχόμενο Brexit. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου. Δεν ήθελα να ακουστώ δραματικός πριν από την αρχή της συνάντησης αλλά πραγματικά πιστεύω ότι σήμερα ήταν μια στιγμή που είτε θα φτιάχναμε κάτι είτε θα το χαλάγαμε» δήλωσε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός Κάμερον μας εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση του, ιδιαίτερα όσον αφορά στα επιδόματα και την ελεύθερη μετακίνηση».

Όπως τόνισε ο κ. Τουσκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αλλά έδειξαν ότι έχουν διάθεση να αναζητήσουν συμβιβαστικές λύσεις. «Χτίζοντας πάνω σε αυτό το εποικοδομητικό ντιμπέιτ συμφωνήσαμε να εργαστούμε για να βρούμε λύσεις…» ολοκλήρωσε λέγοντας ο κ. Τουσκ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το