Πολιτισμός

Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών για τα μουσεία και τους φορείς πολιτισμού της Μαγνησίας

mouseio-tis-polis-tou-bolou

To Γραφείο Σχολικών Συμβούλων και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/βάθμιας Εκπ/σης Ν. Μαγνησίας διοργανώνουν ημερίδα και καλούν τους εκπαιδευτικούς της Δ/βάθμιας Εκπ/σης όλων των ειδικοτήτων να παρακολουθήσουν την ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούν τα μουσεία και οι φορείς πολιτισμού του Ν. Μαγνησίας.

Ημερίδα με αυτό το σχεδιασμό γίνεται για πρώτη φορά στο νομό Μαγνησίας και στοχεύει όχι απλά στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, αλλά, κυρίως, στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα της ανθρώπινης και της φυσικής ιστορίας ώστε, κατόπιν, να πραγματοποιήσουν διδακτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των μαθημάτων τους στο χώρο των Μουσείων, όπως προτείνεται από τη σύγχρονη επιστήμη της μουσειο-παιδαγωγικής. Οι διοργανωτές της ημερίδας ευελπιστούν στην ανάδειξη του ρόλου των μουσείων ως φορέων μάθησης, ως χώρων δημιουργικής έμπνευσης και πνευματικής απόλαυσης, με απώτερο στόχο μια πολιτιστική αναβάθμιση της καθημερινότητας.
Δεδομένου ότι ο πολιτισμός αποτελεί το σπουδαιότερο κεφάλαιο με προστιθέμενη αξία στην κοινωνία, αφού συμβάλλει στην πνευματική και οικονομική της πρόοδο, είναι σημαντικό την ημερίδα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη πληροφόρηση για την ποικιλία του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας, στο οποίο θα εντρυφήσουν στη συνέχεια με τους μαθητές τους διαμέσου της διδασκαλίας στην τάξη, της διδακτικής επίσκεψης στο χώρο των μουσείων ή της υλοποίησης βιωματικής δράσης /πολιτιστικού προγράμματος .

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και ώρα 5.00 -8.30 μ. μ. στο Μουσείο της Πόλης στα Παλιά (Φερών 15) και θα συμμετάσχουν τα παρακάτω Μουσεία και Φορείς πολιτισμού:
Μαγνήτων Κιβωτός, Λύκειο Ελληνίδων, Μουσείο Λιμναίου πολιτισμού Κάρλας, Μουσεία Λαύκου /Προμυρίου (:Φάμπειο Μουσείο, Ραδιοφωνικό Μουσείο, Λαογραφικό Μουσείο, Οικία Φιλάρετου), Μουσείο ελιάς και λαδιού, Μουσείο κεραμικής Ανετόπουλου, Μουσείο Μηλεών, Μουσείο Χριστόπουλου και Ταρσανάς, ΓΑΚ Μαγνησίας, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Μουσείο Εντόμων, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, Τελωνειακό Μουσείο, Δίκτυο Μουσείων Δήμου Βόλου(: Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Μουσείο –Πινακοθήκη Χρ. Ζώγια, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Μουσείο Μεταξουργίας, Αρχοντικό Ζαφειρίου, Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο Χατζηγιάννη , Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς, Μουσείο Λαικής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου Μακρινίτσα κ.α.), 5η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων με αναφορά στα κηρυγμένα ως διατηρητέα μνημεία της περιοχής μας , Εφορεία Αρχαιοτήτων (:Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και Αλμυρού και αναφορά στους επισκέψιμους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας). Σύγχρονοι υπαίθριοι μουσειακοί χώροι :Εβραϊκό Νεκροταφείο, Παλιό Νεκροταφείο Βόλου.
Η ημερίδα αυτή αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τους παραπάνω φορείς πολιτισμού της πόλης μας και είναι η δεύτερη προσπάθεια εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών με σύγχρονους τρόπους ξενάγησης στην πόλη και μελέτης /έρευνας των μουσειακών εκθεμάτων.
Οι προσπάθειες αυτές συμβάλλουν –εκτός των άλλων- και στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής , και πρόκειται να συνεχιστούν με περιπατητικές ξεναγήσεις σε ποικίλους αστικούς χώρους, σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το