Τοπικά

Σωματείο Καθαριστριών: “Δεν δεχόμαστε 10% μείωση στους πενιχρούς μισθούς μας”

DSC05206
Για τη μείωση κατά 10% του μισθού τους διαμαρτυρήθηκε σήμερα το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας, έξω από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, την ώρα που συνεδρίαζε η Σχολική Επιτροπή. Με απόφαση της την περασμένη Παρασκευή, η Σχολική Επιτροπή ενέκρινε την σύμβαση των καθαριστριών με την οποία θα δουλέψουν 10 μήνες και θα πληρωθούν για εννέα, με μείωση κατά 10% του μισθού τους.
Η πρόεδρος του Σωματείου Δέσποινα Κορτέση κατήγγειλε ότι ο Δήμος ζητά από τις καθαρίστριες να δεχτούν την 10μηνη σύμβαση και η πληρωμή τους να είναι για τους 9 μήνες, με τον όρο ότι δεν θα κάνουν τον γενικό καθαρισμό που προβλέπεται
«Η σύμβαση που θέλουν να υπογράψουμε είναι 10μηνη και μέσα περιγράφει ότι πρέπει να γίνει άψογος γενικός καθαρισμός τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Οι σχολικές επιτροπές για να μην πληρώσουν το 10% των μισθών των καθαριστριών που περικόπηκε από το κράτος, επιβάλουν στις συμβασιούχες να μην πληρώσουν το 10% και να μην πάνε να καθαρίσουν τα σχολεία. Αυτό που κάνει η δημοτική αρχή και οι σχολικές επιτροπές είναι παράνομο. Η σύμβαση να λέει 10 μήνη εργασία, αυτές να δουλεύουν 9μήνες και να μην καθαρίζουν τα σχολεία όταν πρέπει» , δήλωσε η κ. Κορτέση.
Σύμφωνα με την κ. Κορτέση, οι καθαρίστριες δεν θα στηριχθούν στις προφορικές λέξεις της σχολικής επιτροπής και δεν πρόκειται να δεχθούν μείωση στο μισθό τους την ώρα που οι μισθοί ξεκινούν από τα 70 ευρώ και φτάνουν μέχρι 350ευρώ.

«Θα πλουτίσει το κράτος αν μας κόψει το 10%; Αν είναι έτσι, να σταματήσουμε να δουλεύουμε και να έρθουν αυτοί να καθαρίζουν»
«Θα πλουτίσει το κράτος αν μας κόψει το 10%; Αν είναι έτσι, να σταματήσουμε να δουλεύουμε και να έρθουν αυτοί να καθαρίζουν»

DSC05202
«Οι συμβασιούχες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας», τόνισε η γενική γραμματέας του Σωματείου Καθαριστριών Μαρία Γκριτζάνη.
«Οι συμβάσεις άργησαν πολύ να υπογραφούν. Έπρεπε να είχαν υπογραφεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Η σχολική επιτροπή ήθελε παραπάνω χρόνο για να κάνει τις συνεντεύξεις της για τις κενές θέσεις που υπήρχαν σε 15 σχολεία. Μας είπαν πει ότι τον Ιανουάριο θα είχαν δοθεί οι συμβάσεις για να υπογραφούν από τις καθαρίστριες. Τελικά όμως η σχολική επιτροπή συνεδρίασε και μέσα στα 11 θέματα που συζήτησε, το θέμα των καθαριστριών ήταν στα διάφορα. Αποφάσισαν και υπέγραψαν ότι οι συμβάσεις θα είναι για 10 μήνες αλλά οι καθαρίστριες θα πληρώνονται για 9 μήνες και δεν θα τους επιτραπεί να μπουν μέσα στα σχολεία τα Χριστούγεννα και το Πάσχα που γίνεται η γενική καθαριότητα», εξήγησε η κ. Γκριτζάνη.

DSC05204

Η μείωση θα γίνει κατά 10% στους μισθούς των καθαριστριών αλλά με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και όπως αναφέρεται και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 10% των μισθών πρέπει να το πληρώσουν οι δήμοι. Αυτή τη στιγμή 140 καθαρίστριες που απασχολούνται σε σχολεία καλούνται να υπογράψουν τη σύμβαση.

Μετά τη διαμαρτυρία έξω από το τη Σχολική Επιτροπή,  το Σωματείο καθαριστριών, πήγαν στο δημαρχείο για να συναντήσουν τον Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος όμως τους απάντησε ότι δεν δέχεται να μιλήσει με συνδικαλιστές. Μάλιστα, ζήτησαν να συστήσουν Επιτροπή για συνομιλήσουν μαζί του προκειμένου να μην γίνει η μείωση κατά 10% στους μισθούς τους. Ωστόσο, τους απάντησε ότι δεν είναι η κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματα τους και πως ήταν ανοιχτός στο διάλογο αυτές αυτές πήγαν και συνδικαλίστηκαν με το ΠΑΜΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το