Πολιτισμός

150 συμβουλές για σωστό μάνατζμεντ

Της Μαρίας Αλμπανίδου, νομικού MSc, ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένοι φίλοι και αγαπημένες φίλες! Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, με το οποίο, διαβάζοντάς το, μπορούμε πραγματικά να γίνουμε ένας ή μία ικανή και καλή μάνατζερ όχι μόνο των ανθρώπων γύρω μας, αλλά και του ίδιου του εαυτού μας. Μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο, με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις που συναντoούμε στη ζωή μας είτε στον χώρο εργασίας είτε αλλού.
Και αυτό δεν είναι άλλο από το βιβλίο «150 συμβουλές για σωστό μάνατζμεντ» από το Harvard Business Review, εκδόσεις στα ελληνικά Πατάκη, η πέμπτη έκδοση που έχω εγώ είναι του Σεπτεμβρίου του 2019. Όλες οι συμβουλές του βιβλίου αυτού έχουν δημοσιευθεί στις σελίδες του Harvard Business Review, του ιστορικού περιοδικού που ξεκίνησε να εκδίδεται το 1922 από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και σήμερα κυκλοφορεί παγκοσμίως και θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά στον χώρο του μάνατζμεντ.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο βιβλίο θα βρούμε θέματα που θα μας συναρπάσουν, θα μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα μας οδηγήσουν όχι μόνο να γίνουμε ένας καλός μάνατζερ, αλλά κι ένας καλός ηγέτης του εαυτού μας και των άλλων ανθρώπων, της επιχείρησής μας, της εργασίας μας, της οικογένειάς μας, της κοινότητάς μας στην οποία συμβιώνουμε με άλλους ανθρώπους. Θα βρούμε μικρές και μεγάλες συμβουλές, μικρά διαμαντάκια θα τα έλεγα, που θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια στον τρόπο που διαχειριζόμαστε γενικά τη ζωή μας.

Θέματα όπως:
-Δημιούργησε ένα νέο ηγετικό όραμα.
-Προσποιήσου ότι έχεις αυτό που θέλεις.
-Ανάλαβε πρωτοβουλία.
-Ανάλαβε την ευθύνη της ανάπτυξής σου.
-Αύξησε την επιθυμία σου για μάθηση.
-Βελτίωσε τα αδύνατα σημεία σου.
-Άκου καλύτερα.
-Προγραμμάτιζε τακτικές συναντήσεις με τον εαυτό σου.
-Διαχειρίσου την ενέργειά σου.
-Μείωσε την εξάρτησή σου από την τεχνολογία.
-Γίνε δημιουργικός χαζεύοντας.
-Σταμάτα να δουλεύεις και διασκέδασέ το.
-Μην επιτρέψεις στα δυνατά σου σημεία να μετατραπούν σε αδύνατα.
-Να ανακάμπτεις ύστερα από ένα λάθος.
-Αναγνώρισε τις μοναδικές ικανότητές σου.
-Προκάλεσε την επόμενη επανάστασή σου.
-Απαλλάξου από περισσότερες καλές ιδέες.
-Μην αποφεύγεις το ρίσκο.
Και πολλά-πολλά άλλα θέματα που δεν είναι δυνατόν να τα αναφέρουμε στην παρούσα κριτική, που είναι όμως ευφάνταστα, δημιουργικά πολύ, ανατρεπτικά και πνευματώδη.

Ας δούμε κάποια:
-Προσποιήσου ότι έχεις αυτό που θέλεις:
Το μυαλό μας είναι πολλές φορές το σπουδαιότερο εργαλείο μας, αλλά όπως γνωρίζει καλά όποιος έχει καταληφθεί από φόβο, απογοήτευση ή ανησυχία, μπορεί να γίνει επίσης και ο σημαντικότερος εχθρός μας. Είτε ανησυχούμε ότι δεν έχουμε τον σεβασμό των συναδέλφων μας ή ότι κάποιος πελάτης έπαψε να μας καλεί επειδή στράφηκε σ’ έναν ανταγωνιστή μας, το να αναμηρυκάζουμε το ζήτημα απλά επιτείνει την ανησυχία μας. Αντί γι’ αυτό ας προσποιηθούμε ότι έχουμε αυτό που θέλουμε. Ας ενεργήσουμε όπως θα ενεργούσαμε όταν οι συνάδελφοί μας μάς σέβονταν και ο πελάτης μας ήταν πιστός. Μπορεί αυτές οι σκέψεις μας να είναι φανταστικές, αλλά το ίδιο μπορεί να είναι και οι ανησυχίες μας. Είναι σίγουρα προτιμότερο να πάψουμε να ανησυχούμε και να αρχίσουμε να κινούμαστε με αυτοπεποίθηση. Το πιθανότερο είναι ότι θα πάρουμε τελικά αυτό που θέλουμε.
-Να ανακάμπτεις ύστερα από ένα λάθος:
Ενώ οι περισσότεροι αποδέχονται ότι τα λάθη είναι αναπόφευκτα, σε κανέναν δεν αρέσει να τα κάνει. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμη και τα μεγάλα ολισθήματα δεν βάζουν τέλος στην καριέρα μας ή στις σχέσεις μας – αν το χειριστούμε σωστά. Την επόμενη φορά που θα κάνουμε μία γκάφα, ας ακολουθήσουμε αυτά τα τρία βήματα για να επανέλθουμε αξιοπρεπώς:
*Ας το παραδεχτούμε: Το να προσπαθούμε να κρύψουμε ένα λάθος ή να υποβαθμίσουμε τη σημασία του μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη κίνηση για την καριέρα μας ή τις σχέσεις μας. Να είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι σε ό,τι αφορά στο λάθος, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και να μη γινόμαστε αμυντικοί.
*Ας κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές: Τα λάθη αποτελούν σημαντικές ευκαιρίες μάθησης. Ας εξηγήσουμε στα ενδιαφερόμενα μέρη στη δουλειά ή οπουδήποτε αλλού έχουμε κάνει το λάθος τι διαφορετικό θα κάνουμε στη συνέχεια.
*Ας ξαναβγούμε εκεί έξω: Μην αφήσουμε τα λάθη μας να μας κρατήσουν για πάντα μακριά από τα ρίσκα. Από τη στιγμή που το λάθος μένει πίσω μας, ας εστιάσουμε στο μέλλον.
-Απαλλάξου από περισσότερες καλές ιδέες:

Για να μας έρθουν μερικές καλές ιδέες, πρέπει να περάσουν από το μυαλό μας πολλές κακές. Και για να δώσουμε στις καλές μας ιδέες την ευκαιρία να πραγματωθούν στον μέγιστο βαθμό, πρέπει να κάνουμε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα. Όμως μην ξεφορτωνόμαστε μόνο τις κακές ιδέες, ας πετάξουμε και μερικές καλές. Για να εστιάσουμε σε πολλές ιδέες, πρέπει να απλώσουμε πολύ τους πόρους μας. Για να φτάσουν στην αγορά οι πραγματικά καλές ιδέες μας, χρειάζονται πολλή προσοχή και τους κατάλληλους πόρους για να αναπτυχθούν πλήρως. Ας κάνουμε τις δύσκολες επιλογές και ας δώσουμε τέλος σε καλές, αλλά όχι αρκετά καλές ιδέες.
Οι «150 συμβουλές για σωστό μάνατζμεντ» είναι μία σταχυολόγηση κειμένων που δημοσιεύθηκαν στην ενότητα «Συμβουλή της Ημέρας για Σωστό Μάνατζμεντ» της επιθεώρησης Harvard Business Review. Οι συμβουλές, προερχόμενες από αναρτήσεις σε ιστολόγια και άλλα κείμενα και κατάλληλα προσαρμοσμένες υποδεικνύουν, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, με γρήγορο και πρακτικό τρόπο πώς να οργανώνουμε και να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας, την ομάδα μας, την επιχείρησή μας, τις σχέσεις μας. Είναι μία καλαίσθητη και χαριτωμένη έκδοση των εκδόσεων Πατάκη που πραγματικά θα σας δείξει μία άλλη διάσταση των πραγμάτων κι έναν άλλον δρόμο να πορευτείτε.
Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το