Τοπικά

150-200 € το κόστος των σχολικών ειδών για κάθε παιδί – Άρχισαν οι αγορές στα βιβλιοπωλεία του Βόλου 

Μεταξύ 150-200 ευρώ κυμαίνεται κατά μέσο όρο το κόστος της αγοράς σχολικών ειδών, βοηθημάτων και ξενόγλωσσων βιβλίων για τον μαθητή, που σημαίνει πως όταν ένας γονιός έχει δύο παιδιά στη σχολική ηλικία, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ήδη στα βιβλιοπωλεία του Βόλου παρατηρείται κινητικότητα από γονείς, που μεταβαίνουν με τα παιδιά τους για να αγοράσουν είτε όλα τα σχολικά είδη είτε τα πιο βασικά, όπως τσάντες, τετράδια, περιμένοντας την 11η Σεπτεμβρίου και τις οδηγίες, που θα δοθούν από τις νηπιαγωγούς, τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Ο πρόεδρος των Βιβλιοπωλών-Χαρτοπωλών-Εκδοτών Νομού Μαγνησίας κ. Χρήστος Αγιώτης, τόνισε πως «οι βιβλιοπώλες έχουν ετοιμάσει τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, τις έχουν ενισχύσει με τις καινούριες τσάντες και τα άλλα σχολικά είδη. Επίσης τα ράφια των βιβλιοπωλείων έχουν γεμίσει με καινούρια βοηθήματα και βιβλία για όλες τις τάξεις του σχολείου. «Είμαστε έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε το κοινό της πόλης μας. Μάλιστα ήδη έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις των τσαντών, ενώ υπάρχουν γονείς, που έρχονται από τις Σποράδες και την υπόλοιπη περιφέρεια, όπως το Πήλιο, οι οποίοι προχωρούν σε αγορές των απαραίτητων σχολικών ειδών».
Σύμφωνα με τον Αγιώτη, οι τιμές των σχολικών ειδών είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση στο χαρτί το τελευταίο εξάμηνο, οι βιβλιοπώλες δεν επιβάρυναν τον καταναλωτή.

Ενδεικτικά κατά μέσο η τιμή μιας σχολικής τσάντας κυμαίνεται μεταξύ 20-50 ευρώ (συνήθως οι μαθητές αγοράζουν μια σχολική τσάντα ανά δύο ή και τρία χρόνια), στα κλασικά μπλε τετράδια με τα 50 φύλλα η τιμή τους είναι μέχρι 1 ευρώ, στα στυλό από 30 λεπτά και άνω, στα μολύβια από 20 έως 30-40 λεπτά, στις κασετίνες από τρία μέχρι 20 ευρώ ανάλογα με το είδος, στα τετράδια σπιράλ από τα δύο μέχρι και τα πέντε ευρώ, στους μαρκαδόρους από 2 έως 5 ευρώ, στις γομολάστιχες από 30 λεπτά μέχρι και δύο ευρώ.
«Ένας γονιός υπολογίζεται πως θα διαθέσει για το παιδί του στο σχολείο γύρω στα 50 ευρώ συμπεριλαμβανομένων της τσάντας και των βιβλιοχαρτικών ειδών. Τώρα, αν προσθέσουμε και τα σχολικά βοηθήματα, όπου κατά μέσο όρο το καθένα κοστίζει 10-25 ευρώ και με τη λογική ότι θα αγοράσει από τρία έως πέντε, δηλαδή γύρω στα 50 ευρώ, τότε το κόστος φτάνει στα 100 ευρώ συνολικά» είπε ο κ. Αγιώτης.

Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο το κόστος μπορεί να αυξάνεται από την ποσότητα των τετραδίων και των σχολικών βοηθημάτων.
Στα 100 ευρώ, που μπορεί να διαθέσει ένας γονιός για τσάντα, βιβλιοχαρτικά είδη και βοηθήματα, θα πρέπει να προσθέσουμε και τα ξενόγλωσσα βιβλία, όπου η τιμή τους ξεκινά για ένα σετ βιβλίων της πιο χαμηλής τάξης από τα 35-40 ευρώ και μπορεί να φθάσει για το υψηλότερο επίπεδο τάξης μέχρι και τα 150 ευρώ.
Βάσει των παραπάνω ένας γονιός κατά μέσο όρο θα δώσει τον Σεπτέμβριο για τα σχολικά είδη, τα σχολικά βοηθήματα και τα ξενόγλωσσα γύρω στα 150-200 ευρώ, ανάλογα βέβαια με την τάξη που θα φοιτήσει το παιδί.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το