Τοπικά

15.000 παιδιά στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου σε 1,5 χρόνο

Στα 15.000 ανήλθαν τα παιδιά που επισκέφθηκαν τα Επείγοντα της Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο Βόλου τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ στα 1.097 ανήλθαν αυτά που νοσηλεύτηκαν, εκ των οποίων τα 67, ποσοστό 6,12%, διακομίστηκαν σε τριτοβάθμια νοσοκομεία. Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που διακομίστηκαν, ήταν βρεφικής ηλικίας. Κύριες αιτίες διακομιδών είναι οι πυρετικοί σπασμοί και οι λοιμώξεις κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διακομιδές παιδιών από το «Αχιλλοπούλιεο» σε άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία καταγράφονται σε μελέτη που εκπονήθηκε από τους εξής της Παιδιατρικής Κλινικής: Ελευθερία Μπαντή, Σταυρούλα Σβώλου, Μυροφόρα Διαμαντή, Σταυρούλα Γακίκου, Ευγενία Μουστάκα, Αρετή, Κασιάρα, Κατερίνα Γκουτζούλη, Ιωάννα Τσιλίκη, Ευαγγελία Βογλίδου, Γεωργία Τσικαλάκη, Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη (διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής).

 

Η έρευνα αφορούσε στο διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2016.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, «η εκτίμηση του επείγοντος περιστατικού, κάνει άμεση πολλές φορές τη μεταφορά του σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, όπου υπάρχει επαρκής στελέχωση τόσο σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή που εξασφαλίζουν την επαρκή και ασφαλή έκβασή του. Ωστόσο, πολλές φορές αν το περιστατικό δεν κρίνεται επείγον, εξαντλούνται στο επίπεδο του Δευτεροβάθμιου Νοσοκομείου όλες οι δυνατότητες σταθεροποίησης και έπειτα η διακομιδή γίνεται σε δεύτερο χρόνο για περαιτέρω, εξειδικευμένο έλεγχο.
Σκοπός της καταγραφής, είναι η αποτύπωση του συνολικού αριθμού των περιστατικών που διακομίστηκαν από το ΑΓΝ Βόλου σε τριτοβάθμια νοσοκομεία ή εξειδικευμένα τμήματα άλλων νοσοκομείων, σε διάστημα 18 μηνών, καθώς και οι συχνότερες αίτιες διακομιδής αυτών.
Για τη μελέτη έγινε αναζήτηση στα ηλεκτρονικά αρχεία της Παιδιατρικής Κλινικής και στους ατομικούς φακέλους και λοιπό έντυπο υλικό ασθενών παιδιών.

 

Σπασμοί και λοιμώξεις
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη «κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών, νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική 1.097 περιστατικά συνολικά, από το σύνολο των 15.000 παιδιών που επισκέφθηκαν το ΤΕΠ Παιδιατρικής, την αντίστοιχη περίοδο, εκ των οποίων τα 67 (ποσοστό 6,12%, στη διάρκεια 18 μηνών, ήτοι σταθερά ετήσια επίπτωση 4%) διακομίστηκαν.
Μεγαλύτερο ποσοστό διακομιδών αφορά παιδιά βρεφικής ηλικίας (ποσοστό 34,32%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατανέμεται εξίσου μεταξύ των δύο ηλικιακών ομάδων (1-6 ετών: 32,83% και 6-14 ετών: 32,83%).
Κύριο αίτιο διακομιδής, ήταν οι πυρετικοί σπασμοί και οι λοιμώξεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), ενώ συχνότερο προσβαλλόμενο σύστημα των παιδιών που υφίστανται διακομιδές το ΚΝΣ (34,32%) και ακολουθεί το αναπνευστικό (23,28%), ενώ άξιο λόγου είναι και το ποσοστό των παιδιών που χρήζουν παιδοχειρουργικής παρέμβασης (11,9%).
Κύριο Τριτοβάθμιο Κέντρο υποδοχής των διακομισθέντων περιστατικών (40,29%) αποτελεί το πλησιέστερο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Το πρώτο 24ωρο νοσηλείας, διακομίζεται —40% των περιστατικών και στα δύο φύλα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το επείγον περιστατικό εκτιμάται από τις πρώτες ώρες της εισαγωγής του. Υπάρχουν όμως, περιστατικά για τα οποία εξαντλούνται όλα τα περιθώρια περίθαλψης σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, έως ότου απαιτηθεί πιο εξειδικευμένη παρέμβαση και αντιμετώπιση.

 

Στο Πανεπιστημιακό Λάρισας

Το νοσοκομείο που δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών από το Αχιλλοπούλειο είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ακολουθεί το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όταν δεν εφημερεύει το Πανεπιστημιακό και κυρίως όταν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς του περιστατικού σε ΜΕΘ παίδων. Τα νοσοκομεία παίδων Αθηνών δέχονται κυρίως περιστατικά που χρήζουν πιο εξειδικευμένη φροντίδα που αφορά κυρίως νεοπλασίες, καρδιοπάθειες και νεφρολογικές περιπτώσεις παιδιών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της φιλοξενίας περιστατικών για κοινωνικούς λόγους τα οποία μέχρι να διακομιστούν στα Ιδρύματα υποδοχής μεσολαβεί ένα αρκετά μεγάλο διάστημα με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του κόστους νοσηλείας.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το