Photo Gallery, Ένθεν & ένθεν

Ένθεν & ένθεν

Όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πατούσε «πόδι» στην Ελλάδα, το Μάιο του 2010, το καλοκαίρι που ακολούθησε στα μπαράκια και τα κλαμπ της Μυκόνου, έκανε θραύση ένα αυτοσχέδιο «αγωνιστικό» τραγουδάκι: «Δεν θα μας πάρεις τα Καγιέν, Όλι Ρεν, Όλι Ρεν». Χαμογελούσαμε τότε για την υπερβολή. Που όμως δεν ήταν…

 

Διαβάζω στην ιστοσελίδα του «Έθνους» – από μετάφραση άρθρου του καθηγητή Ηρακλή Πολεμαρχάκι, πρώην επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου – στο περιοδικό του βρετανικού πανεπιστημίου Γουόρικ όπου και διδάσκει. Ο καθηγητής λέει λοιπόν:

Ότι η Ελλάδα είναι, κατά κεφαλήν, η πρώτη χώρα, παγκοσμίως, στους ιδιοκτήτες Καγιέν ήταν γνωστό. Όχι όμως και ότι η απόλυτη πρωταθλήτρια στη συγκεκριμένη… επίδοση είναι η Λάρισα… Η πρωτεύουσα των Πόρσε Καγιέν δεν είναι λοιπόν ούτε το Λονδίνο, ούτε η Νέα Υόρκη, αλλά η Λάρισα, μια πόλη 250.000 κατοίκων, «γεγονός που έχει μετατραπεί σε προσφιλές θέμα συζήτησης στην Στουτγγάρδη, το λίκνο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας» γράφει ο Ηρακλής Πολεμαρχάκις .

Ο καθηγητής επισημαίνει το αυτονόητο: Ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι μάλλον περίεργο για μια αγροτική περιοχή, πόσω μάλλον εάν κανείς αναλογιστεί ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ανθηρός μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί μόλις το 3,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, ενώ τα κονδύλια και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν περίπου το μισό του εθνικού αγροτικού εισοδήματος.

«Πριν από ένα – δυο χρόνια ο αριθμός των Πόρσε Καγιέν που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των Ελλήνων που δήλωναν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και πλήρωναν τους αντίστοιχους φόρους», υπογραμμίζει ο κ. Πολεμαρχάκις, επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο κόστος αγοράς του πολυτελούς οχήματος.

«Η σουρεαλιστική περίπτωση της Λάρισας αποτελεί βεβαίως και μία αναλογία της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ίδια η Ελλάδα», αναφέρει ο καθηγητής στο άρθρο του. «Η χώρα», λέει, «βρίσκεται σε οικτρή θέση εξαιτίας του εύκολου χρήματος, κληροδότημα των τεράστιων πιστώσεων που προσέφερε σε δημόσιο και ιδιώτες η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και εξαιτίας ενός συνδυασμού άλλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων η διαφθορά, η ξοφλημένη πολιτική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν μπόρεσε να παράσχει στους πολίτες τις απαιτούμενες δεξιότητες».

Τι τραγουδούσαν στη Μύκονο το καλοκαίρι του 2010; Δεν θα μας πάρουν τα Καγιέν; Μωρέ και τα σώβρακα να πάρουν απ’ όσους αξίζει να το κάνουν. Το ζήτημα είναι, ότι μέχρι στιγμής, και τα Καγιέν και τη νοοτροπία που θα κινεί, άλλοι την πληρώνουμε…

 

 

ΦΩΤΟΣΚΙΑΣΕΙΣ ΦΩΤΟ Π. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Τοπίο σεληνιακό, φωτογραφημένο από τα λίγο ψηλά… Η εικόνα της ΑΓΕΤ που δεν βλέπουμε, όταν περνούμε μπροστά από την εξώθυρά της. Για την ακρίβεια, ό,τι έχει κάνει η ΑΓΕΤ όλα αυτά τα χρόνια στο λόφο πίσω της και κρύβονται επιμελώς. Τώρα όμως που ο περιφερειακός θα περάσει τη γαλαρία, αναγκαστικά για να βγει στην Αγριά, όσοι διατρέχουμε το δρόμο, θα το βλέπουμε σε όλο το μεγαλείο της καταστροφής. Ανατριχιαστικό…

 

 

ΤΥΠΟΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Απλός θεατής η κυβέρνηση στα παζάρια των δανειστών μας.

ΕΘΝΟΣ: Χτενίζουν τη συμφωνία για το κούρεμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αποτελειώνουν και τα ταμεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο τσεκούρι σε συντάξεις φέρνει το κούρεμα του χρέους

ΕΣΤΙΑ: Οδηγούμεθα εκτός Ευρωζώνης.

Η ΑΥΓΗ: Σώζουν τις τράπεζες θυσιάζουν τα ταμεία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ετοιμάζουν νέο ασφαλιστικό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μεγάλο κούρεμα και 180 ψήφοι.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων το κούρεμα του κρατικού χρέους.

ΤΑ ΝΕΑ: Κούρεμα 100 δισ. ευρώ και στο βάθος κάλπη.

City Press: Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Όχι στην κηδεμονία.

Metro: Συγκυβέρνηση χωρίς τον Γιώργο.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το