Οικονομία

1,4 τρισ. θα κοστίσει στην ΕΕ η κατάργηση της Σένγκεν

fraxtis

Δραματικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη όλης της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην «Ομάδα του Βίσεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) θα επέφερε ενδεχόμενη άρση της συνθήκης του Σένγκεν, ενώ σωρευτικά οι ζημιές για τη Γηραιά Ηπειρο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια έως και τα 1,4 τρισ. ευρώ!

Ερευνα του Ινστιτούτου Prognos για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Bertelsmann αποκαλύπτει ότι στην περίπτωση που έκλειναν τα σύνορα, το πλήγμα για Ευρωπαίους (πολέμιους της Συνθήκης, αλλά και μη) θα ήταν εξαιρετικά βαρύ, ενώ ισχυροί τριγμοί θα έπλητταν τα θεμέλια τόσο της αμερικανικής όσο και της κινεζικής οικονομίας.

Η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη, ένα σενάριο που ήρθε δυνατά στο προσκήνιο εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, θα μεταφραζόταν σε «μαζικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και των τιμών» σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα. Θα σήμαινε αύξηση του κόστους του προσωπικού και των δαπανών αποθήκευσης προϊόντων για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που ορισμένες αποστολές «just in time» δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο του Ινστιτούτου Prognos, εάν ερχόταν το «τέλος» της Σένγκεν, το κόστος παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αυξανόταν κατά 1%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 470 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στην περίοδο των δέκα ετών, από το 2016 μέχρι το 2025.

Ο λογαριασμός θα διαμορφωνόταν σε 77 δισ. ευρώ για τη Γερμανία και σε 80 δισ. ευρώ για τη Γαλλία, ενώ τα δύο αυτά νούμερα θα διαμορφώνονταν στα 235 και 244 δισ. αντίστοιχα για τις δύο χώρες, στην περίπτωση του πιο απαισιόδοξου σεναρίου που προβλέπει ζημιές ύψους 1,4 τρισ. ευρώ λόγω της αύξησης στο κόστος παραγωγής κατά 3%. Οι ζημιές για το Ηνωμένο Βασίλειο θα κυμαίνονταν από 87 έως 264 δισ. ευρώ.

Οι παρενέργειες σε ΗΠΑ και Κίνα
Η αύξηση του κόστους παραγωγής θα είχε συνέπειες και εκτός της Ευρώπης, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγωγών. Σύμφωνα με την έρευνα, η επιβάρυνση για την αμερικανική οικονομία θα ανερχόταν σε 91 δισ. ευρώ, ενώ για την κινεζική οικονομία στα 95 δισ. ευρώ. Εάν όμως το κόστος παραγωγής αυξανόταν 3% οι σωρευτικές ζημιές για ΗΠΑ και Κίνα θα έφταναν τα 280 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Σημειώνεται ότι το ετήσιο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης διαμορφώνεται σε 15 τρισ. ευρώ, ενώ αυτό της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο των 3 τρισ. ευρώ. Εντός των συνόρων της Σένγκεν διακινούνται κάθε χρόνο αγαθά αξίας 2,8 τρισ. ευρώ, ενώ περί τα 1,7 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες μετακινούνται και βγάζουν τα προς το ζην σε διαφορετικές χώρες.

Συνολικά για τις δυτικές οικονομίες μαζί με την Κίνα ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων θα περιόριζε μέχρι και 0,18% τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και το 2025.

«Λαβωμένες», όμως, θα έβγαιναν και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ, καθώς η ετήσια οικονομική δραστηριότητα σε Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία – η «ομάδα του Βίσεγκραντ»- και Σλοβενία θα συρρικνωνόταν δραματικά από τις αρχικές εκτιμήσεις. Πρόκειται άλλωστε για χώρες που εισάγουν μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών αναλογικά με το ΑΕΠ τους. Με βάση το καλό σενάριο το ΑΕΠ των συγκεκριμένων χωρών θα έχανε κάθε χρόνο έως και 0,05% ενώ βάσει του κακού σεναρίου έως και 0,14%. Ειδικά για την Πολωνία, τη «νούμερο 1» οικονομία της περιοχής, οι απώλειες θα κυμαίνονταν από 18 έως 54 δισ. ευρώ.

«Εάν επανέλθουν τα σύνορα, η ήδη αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση», σχολιάζει ο Ααρτ Ντε Γκέους, πρόεδρος του Ιδρύματος Bertelsmann. Και συμπληρώνει: «Και στο τέλος, οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό». Η Σένγκεν τέθηκε σε ισχύ πριν από 30 χρόνια. Ωστόσο η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων δέχεται μεγάλες πιέσεις, τον τελευταίο χρόνο, λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Μετωπική
Για την ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος και την εποπτεία της εισόδου στα εδάφη τους, πολλές χώρες της ζώνης Σένγκεν, με πρωταγωνίστρια την «ομάδα του Βίσεγκραντ» εισήγαγαν συνοριακούς ελέγχους τους τελευταίους μήνες, επαναφέροντας τους φόβους για κατάρρευση όλου του συστήματος. Οι θέσεις τους έρχονται σε… μετωπική με την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ στην προσφυγική κρίση. Η ίδια άλλωστε η καγκελάριος της Γερμανίας είχε αποκλείσει τα σενάρια που μηχανεύονται οι τέσσερις χώρες, ώστε να αποκλειστούν τα σύνορα της Ελλάδας και έτσι να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Ο ρόλος μας είναι η δημιουργία γέφυρας μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης. Η θεμελιώδης ιδέα του Βίσεγκραντ είναι η υπέρβαση του διχασμού της Ευρώπης. Θα ήταν σημαντικό να μη χάσουμε αυτή την ιδέα από το μυαλό μας» δήλωσε εξάλλου πρόσφατα ο Μίχαλ Κοράν, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο του Μπρνο, υποδεικνύοντας ότι οι σημερινές θέσεις των ηγετών αυτών των χωρών δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική ιδέα δημιουργίας της Ομάδας το 1991. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μετά τον κοινό σκοπό της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτές οι χώρες βρίσκουν για πρώτη φορά έναν σημαντικό κοινό στόχο.

• 743 δισ. υπολογίζεται το τίμημα από το 2016 μέχρι και το 2025 για τις οικονομίες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας

• Συνολικά για τις δυτικές οικονομίες της Ευρώ­πης, των ΗΠΑ και της Κίνας ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων θα περιόριζε μέχρι και 0,18% τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και το 2025

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το