Τοπικά

120 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία του Νομού Μαγνησίας – Παράσταση διαμαρτυρίας χθες στην Πρωτοβάθμια

Στους 120 ανέρχονται οι ανάγκες για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν στο υπουργείο Παιδείας οι δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης του Νομού. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ζητώντας τη δημιουργία τμημάτων με μάξιμουμ δεκαπέντε μαθητές το καθένα.
Ενόψει της δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών από το υπουργείο Παιδείας οι δύο διευθύνσεις απέστειλαν χθες τα κενά τους. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ζητεί δέκα νηπιαγωγούς, δώδεκα ειδικούς παιδαγωγούς σε τμήματα ένταξης, δύο δασκάλους και από δύο εκπαιδευτικούς στις ειδικότητες των αγγλικών, των γυμναστών και της πληροφορικής. Επίσης ζητεί να καλυφθούν τα κενά στα Τμήματα των Τάξεων Υποδοχής που ανέρχονται στα δεκατέσσερα.
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητήθηκε η πρόσληψη 81 αναπληρωτών, εκ των οποίων οι 60 για τη γενική αγωγή και οι 21 για την ειδική αγωγή.

Παράσταση διαμαρτυρίας
Για τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος δήλωσε πως «όσο δεν επιλύονται τα προβλήματα τόσο οι εκπαιδευτικοί θα αγωνίζονται για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα αναβαθμίζει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και σε περίοδο της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό εμείς ζητούμε να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα στο ένα ανά δεκαπέντε, καθώς έχει παρατηρηθεί πως στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, το 27% των τμημάτων έχει πάνω από 20 μαθητές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με την καθυστερημένη τοποθέτηση των καθαριστριών στα σχολεία, όπου μάλιστα δεν επαρκούν, μας οδήγησε στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας. Αυτό που ζητούμε, είναι να βρεθούν νέες αίθουσες για να μειωθούν οι μαθητές σε τμήματα και να προσληφθούν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα καλύψουν τις διδακτικές ανάγκες. Έτσι τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές θα είναι ασφαλείς. Και μπορούν να αξιοποιηθούν υπάρχοντες χώροι των σχολείων, αλλά και να βρεθούν νέοι χώροι σε συνεργασία του υπουργείου παιδείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μούσιος ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως «με 20 και πλέον μαθητές σε ένα τμήμα δεν μπορούν να κρατηθούν οι αποστάσεις, ιδίως, όταν οι αίθουσες είναι πολύ μικρές.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών ανέφερε πως προχθές το βράδυ ψηφίστηκε μια τροπολογία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νομοσχέδιο της υγείας ότι θα μπορεί πλέον το υπουργείο Παιδείας να προσλαμβάνει αναπληρωτές με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις για να καλύπτει τα κενά των εκπαιδευτικών που λαμβάνουν άδειες ειδικού σκοπού. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, γιατί θεωρούμε ότι σε μια δύσκολη συγκυρία, δεν θα πρέπει να ελαστικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Πρέπει οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους και να προσλαμβάνονται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα στην περίπτωση που όλα πάνε καλά και τελειώσει η πανδημία, τότε οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί που θα έχουν λάβει άδεια ειδικού σκοπού και θα έχουν επιστρέψει, θα μπορούν μέχρι να λήξει η φετινή διδακτική χρονιά, να κάνουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή να καλύπτουν βραχυχρόνιες άδειες».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το