Τοπικά

10+1 ιστορίες για τον Βόλο

Νέα μόνιμη έκθεση στο Μουσείο της Πόλης με τίτλο «10+1 ιστορίες για τον Βόλο» προγραμματίζει για τη διετία 2017 – 2018 ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο.
Με βάση τον προγραμματισμό η νέα έκθεση αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο του 2018, ενώ οι ενότητες θα αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεσογειακά, πολιτιστικά, οικονομικά δίκτυα), η πόλη στα μεγάλα εθνικά γεγονότα (πόλεμος του ’97, βαλκανικοί, Α΄ και Β΄ παγκόσμιοι πόλεμοι), νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ο κόσμος της εργασίας, περίοδοι κρίσης (μικρασιατική καταστροφή, δεκαετία του ’40, σεισμοί), μεταπολεμική ανάπτυξη, νεανική κουλτούρα, πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού, αποβιομηχάνιση, καινοτομία και εκσυγχρονισμός.
Όπως είναι γνωστό, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 με μια μεγάλη περιοδική έκθεση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του προσφυγικού Συνοικισμού στη Νέα Ιωνία με τίτλο «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά – τόσο κοντά». Σημαντική στιγμή για την εμβέλεια του νεοσύστατου Μουσείου ήταν η βράβευσή του από το Μουσείο Μπενάκη, τον Μάιο του 2016, ως το πιο σύγχρονο Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα.

Οι λόγοι που αιτιολογούν την υλοποίηση της νέας έκθεσης είναι:
– Η διεθνής πρακτική που υπαγορεύει την ανανέωση σε τακτά χρονικά διαστήματα των μόνιμων εκθέσεων των Μουσείων Πόλεων, ώστε να είναι δυνατή η συνεχής αξιοποίηση και προβολή των δωρεών, η εμπλοκή σε αυτές των κατοίκων και των φορέων της πόλης, η ανάδειξη νέων πεδίων ενδιαφερόντων και δράσεων και η ανανέωση της επισκεψιμότητας.
– Η τεράστια αναξιοποίητη έως αυτή τη στιγμή συλλογή του Μουσείου της Πόλης, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 20.000 τεκμήρια, 1000 λήμματα και οπτικοακουστικά αρχεία διάρκειας 2.000 λεπτών.

 
– Η ανάγκη ανανέωσης του ενδιαφέροντος του κοινού, καθώς ήδη στα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Μουσείο Πόλης έχει υποδεχτεί περισσότερους από 25.000 επισκέπτες, γεγονός που συνηγορεί ότι η επισκεψιμότητα θα φτάσει στα όριά της τα επόμενα δύο χρόνια.
– Η αξιοποίηση των ερευνών (ψηφιακά μέσα, βάσεις δεδομένων) που έχουν εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ.
Ο (αρχικός) τίτλος της έκθεσης θα είναι «10+1 ιστορίες για τον Βόλο». Σχηματικά, η έκθεση θα αναπτύσσεται σε 11 χώρους (900 τ.μ.), οι 10 από τους οποίους αφορούν μόνιμες εκθεσιακές ενότητες, που θα λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς νοηματοδοτώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις με στόχο να ανανεώνεται συνεχώς το περιεχόμενο αξιοποιώντας νέες δωρεές ή δάνεια.
Όπως προαναφέρθηκε, οι ενότητες θα αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεσογειακά, πολιτιστικά, οικονομικά δίκτυα), η πόλη στα μεγάλα εθνικά γεγονότα (πόλεμος του ’97, βαλκανικοί, Α΄ και Β΄ παγκόσμιοι πόλεμοι), νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ο κόσμος της εργασίας, περίοδοι κρίσης (μικρασιατική καταστροφή, δεκαετία του ’40, σεισμοί), μεταπολεμική ανάπτυξη, νεανική κουλτούρα, πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού, αποβιομηχάνιση, καινοτομία και εκσυγχρονισμός. Το εκθεσιακό υλικό θα τοποθετηθεί στον χώρο σύμφωνα με χρονολογικά ή θεματικά κριτήρια. Ακόμη, οι χώροι θα σχεδιαστούν σε συνάρτηση με σημαντικά εκθέματα, ανάλογα με το μέγεθος και την ιστορική τους σημασία.

 
Παράλληλα το κοινό θα έχει πρόσβαση από σταθμούς εργασίας στο σύνολο του υλικού που έχει συγκεντρωθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Μουσείο Πόλης, το οποίο θα επεκτείνεται συνεχώς με νέα δεδομένα και πληροφορίες.
Στην υλοποίηση του έργου θα συνεργαστούν το επιστημονικό και καλλιτεχνικό προσωπικό της Διεύθυνσης του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, ερευνητικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς και ειδικοί στα παραπάνω θέματα εξωτερικοί συνεργάτες. Βασικό ρόλο και λόγο θα έχουν οι δωρητές και οι ομάδες εθελοντών του Μουσείου, καθώς και οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης.
Τον συντονισμό και την επίβλεψη του έργου εκ μέρους της Διεύθυνσης θα έχουν η Αίγλη (Αγλαΐα) Δημόγλου (ΠΕ Διοικητικού, προϊσταμένη Δ/νσης), η οποία θα είναι και συν-επιμελήτρια της έκθεσης, ο Γιάννης Κουτής (ΠΕ Διοικητικού – ιστορίας, προϊστάμενος τμήματος μουσείων και ιστορικών ερευνών) και ο Γιώργος Σουλακούδης (ΠΕ Διοικητικού – φιλολογίας, υπεύθυνος Μουσείου Πόλης).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΥΝΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το