Τοπικά

100 κενά σε καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

Τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα κενά σε καθηγητές ανέρχονται σε 100, με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδασκόντων του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος να εκφράζει την έντονη ανησυχία του.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει περίπου 700 μόνιμους καθηγητές, αλλά φαίνεται πως οι ανάγκες για διδακτικό προσωπικό είναι πολύ περισσότερες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε η πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βανέσα Κατσαρδή, το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα χρειάζεται τουλάχιστον άλλους 100 μόνιμους καθηγητές για να μπορούν να διεξάγονται ομαλά τα μαθήματα.

Όπως αναφέρουν πανεπιστημιακές πηγές, τα τμήματα προσπαθούν να συμπιέσουν τα προγράμματα σπουδών, προκειμένου να διδάσκονται τα μαθήματα.

Το ζήτημα για τους διδάσκοντες είναι πως και οι προσλήψεις συμβασιούχων για να καλύψουν κενά, δεν είναι πολλές. «Αναμένονται γύρω στις 35 προσλήψεις, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 100» είπε η κ. Κατσαρδή.

Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ομόφωνα, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Όπως σημειώνει, «το διδακτικό προσωπικό της χώρας έχει υποστεί συρρίκνωση από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Μία διαχρονικά δύσκολη κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο αυτή, λόγω των περιορισμών, μέχρι εξαφανίσεως, στον αριθμό των προσλήψεων και δημιουργίας νέων θέσεων μελών ΔΕΠ. Ταυτόχρονα μειώθηκε και ο αριθμός των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Μετά την άρση των περιορισμών αυτών, επανήλθε διά νόμου η τουλάχιστον απευθείας αντικατάσταση των θέσεων που κενώνονται λόγω συνταξιοδότησης (το λεγόμενο 1:1). Η εφαρμογή αυτού του νόμου, όμως, γίνεται με τέτοιο τρόπο που τελικά δεν αντικαθίστανται όλες οι θέσεις αυτές ή μετατίθενται για επόμενα ακαδημαϊκά έτη. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός προσλήψεων σε μόνιμο προσωπικό ή σε συμβασιούχους διδάσκοντες αδυνατεί να ισορροπήσει τα τεράστια κενά της οικονομικής κρίσης και απειλεί το υψηλότατο επίπεδο σπουδών που προσφέρει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ανακοινώθηκε ότι δεν θα βγει πρόσκληση για το πρόγραμμα «Απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας», ενώ σαν δράση υπάρχει στο ΕΣΠΑ 2021-27, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή. Σημειώνεται, ότι η πρόσκληση έπρεπε να βγει στο τέλος του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, ώστε να είναι στη θέση τους οι συμβασιούχοι διδάσκοντες στο χειμερινό εξάμηνο. Η τόση μεγάλη καθυστέρηση και με την ταυτόχρονη ουσιαστική κατάργηση των συμβάσεων 407, μας δημιουργεί την εντύπωση ότι το ΥΠΑΙΘ αδιαφορεί για το αν θα υλοποιηθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των πανεπιστημιακών τμημάτων.

Μόνο για το ΠΘ υπολογίζεται ότι θα προκηρυχθούν τελικά το πολύ το 1/3 των θέσεων που χρειαζόμαστε σε συμβασιούχους διδάσκοντες με το μοναδικό πρόγραμμα που υλοποιείται να είναι αυτό της «εντεταλμένης διδασκαλίας» το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί είτε από έκτακτους πόρους από το ΥΠΑΙΘ είτε από ίδιους πόρους των ιδρυμάτων».

Στο μεταξύ το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατά πλειοψηφία, διαμαρτύρεται για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό του, καθώς και των άλλων προέδρων των συνδικαλιστικών οργάνων του ΠΘ, για δεύτερη συνεχόμενη φορά από τη συνεδρίαση της συγκλήτου στις 29/8/2023. Σημειώνεται ότι 35 χρόνια που λειτουργεί το Πανεπιστήμιο, ο Σύλλογος δεν έχει λείψει ποτέ από τις τακτικές συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το