Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

1.431 υποψήφιοι πανελλαδικών από Γενικά Λύκεια

191 τελειόφοιτοι σχολείων της Μαγνησίας δεν θα δώσουν εξετάσεις
191 τελειόφοιτοι σχολείων της Μαγνησίας δεν θα δώσουν εξετάσεις

Στους 1.431 ανέρχονται οι υποψήφιοι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ 191 τελειόφοιτοι Λυκείου επέλεξαν να δώσουν μόνο τα ενδοσχολικά μαθήματα και να μη συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και τις 23 Απριλίου.

Σε διαδικασίες πανελλαδικών εξετάσεων βρίσκεται πλέον η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας όπου προχωρεί όλα τα σχετικά θέματα από τη συγκέντρωση στοιχείων για τους υποψήφιους μέχρι και τον καθορισμό των επιτηρητών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης, υψηλός θα είναι και φέτος ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνολικά από τα Γενικά Λύκεια και την Ομάδα Β’ των Επαγγελματικών Λυκείων, δηλαδή αυτών που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τα ΑΕΙ, θα διαγωνιστούν 1.431 υποψήφιοι.

Από αυτούς οι 1.199 είναι τελειόφοιτοι, εκ των οποίων οι 1.172 είναι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων και οι 27 των Επαγγελματικών Λυκείων. Επίσης, στους 1.431 υποψήφιους συγκαταλέγονται άλλα 232 άτομα, που είναι απόφοιτοι, εκ των οποίων οι 228 προέρχονται από τα Γενικά Λύκεια και οι τέσσερις από τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως, παρά την κρίση, οι νέοι επενδύουν το μέλλον τους στη γνώση και την επιτυχία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στο μεταξύ, την απόφαση να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις έλαβαν 191 τελειόφοιτοι Γενικών Λυκείων, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 100 περίπου άτομα και η αύξηση αποδεικνύει πως αρκετοί έφηβοι είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, είτε θεωρούν ότι μπορούν να στραφούν σε κάτι άλλο εκτός σπουδών.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε η επικοινωνία με τα Λύκεια για το θέμα των επιτηρητών. Τα εξεταστικά κέντρα ήδη ορίστηκαν, ενώ το Βαθμολογικό Κέντρο θα λειτουργήσει, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, στο σχολικό συγκρότημα Μουρτζούκου.

Επίσης, αυτήν την περίοδο συγκροτούνται οι λυκειακές επιτροπές, ενώ στη Διεύθυνση αναμένονται και οι καταστάσεις με τους φυσικώς αδυνάτως υποψήφιους, οι οποίοι θα διαγωνιστούν προφορικά.

Η προκήρυξη για Στρατιωτικές 

Μέχρι και τις 23 Απριλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές να υποβάλουν αίτηση. Η σχετική προκήρυξη ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου οι θέσεις εισακτέων μειώνονται κατά 30%.

Οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο

Στο διάστημα από 10 έως 31 Μαΐου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι τελειόφοιτοι Δημοτικών Σχολείων να υποβάλουν τις αιτήσεις για την εγγραφή-επιλογή τους στην Α’ τάξη Μουσικού Σχολείου.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε χθες η διαδικασία για την εγγραφή των μαθητών που γίνεται μέσω εξετάσεων.

Στο διάστημα 17-19 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις επιλογής των υποψηφίων. Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν μέσω των αρμόδιων επιτροπών που θα οριστούν από τις περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Η διαδικασία της επιλογής θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 17 Ιουνίου ταυτόχρονα σε όλα τα Μουσικά Σχολεία της χώρας και θα διαρκέσει μία, δύο ή τρεις ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων.

Για την επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων, συγκροτείται για κάθε Μουσικό Σχολείο Επιτροπή
Επιλογής (Ε.Ε.) και εφόσον οι υποψήφιοι μαθητές είναι περισσότεροι από 100, με δυνατότητα προσαύξησης έως 20%, ορίζεται και 2η Επιτροπή Επιλογής καθώς και Γενική Επιτροπή Επιλογής (Γ.Ε.Ε.) η οποία εποπτεύει τις δύο Ε.Ε. Ο Διευθυντής κάθε Μουσικού Σχολείου έχει αρμοδιότητα για τη διοικητική στήριξη της διαδικασίας επιλογής.
Για τον καθορισμό του αριθμού των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη Γυμνασίου των Μουσικών Σχολείων, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου εισηγείται στην Καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά. Η τελική απόφαση εκδίδεται από τον υπουργό Παιδείας.
Τα κριτήρια για τον καθορισμό του αριθμού των μαθητών που θα φοιτήσουν είναι: Η κτηριακή υποδομή του σχολείου, το υπάρχον μόνιμο διδακτικό προσωπικό, ο αριθμός των υποψηφίων, η δυνατότητα πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών και γενικότερα όλες οι προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου.
Οι θεματικές ενότητες, στις οποίες αξιολογούνται οι υποψήφιοι, είναι: «Ρυθμός», «Ακουστική Ικανότητα», «Φωνητική Ικανότητα», «Διάκριση Ηχοχρωμάτων» και προαιρετικά ένα μουσικό όργανο (Ευρωπαϊκό ή Παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το