Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Συστήνεται Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής

Από τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
Από τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

 

Ο συντονισμός της εκπόνησης και υλοποίησης ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού κ. Κ. Μουσουρούλη. Τα βασικά θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης ήταν η επεξεργασία και η προώθηση των ελληνικών θέσεων για τη συνάντηση της 23ης Απριλίου που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νησιωτική πολιτική στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής 2014-2020 και η στρατηγική νησιωτικής πολιτικής και ο συντονισμός της δράσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας- Β. Σποράδων κ. Γ. Καλτσογιάννης.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Σπιλάνης, στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, οι περιφερειάρχες Κρήτης κ. Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου κ. Γιακαλής, Νοτίου Αιγαίου, κ. Μαχαιρίδης, Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Κατσικάρης.

Ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου διά της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχει αναλάβει το συντονισμό της εκπόνησης και υλοποίησης ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό έχει προωθήσει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τη θέσπιση «ρήτρας νησιωτικότητας» και τη σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής που καλύπτουν το σύνολο του νησιωτικού χώρου.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν τόσο στη διαμόρφωση και προώθηση των ελληνικών θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα, όσο και τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου 2014-20 σε ό,τι αφορά ειδικά τον νησιωτικό χώρο, ο κ. Μουσουρούλης συγκάλεσε τη σύσκεψη ώστε να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Τα βασικά θέματα συνάντησης ήταν η επεξεργασία και η προώθηση των ελληνικών θέσεων για τη συνάντηση της 23ης Απριλίου που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νησιωτική πολιτική στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής 2014-2020 και η στρατηγική νησιωτικής πολιτικής και ο συντονισμός της δράσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε επίσης τη μέριμνα για τη νησιωτική πολιτική που λαμβάνεται μέσω του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», παρουσιάζοντας τις παρακάτω δράσεις που έχουν αναληφθεί ως εξής:

-Αναδεικνύεται και ενισχύεται το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κυρίως μέσω της μεσολάβησης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όχι μόνο ως φορέας πρωτοβουλιών για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, αλλά και ως φορέας που παρεμβαίνει για τη διασφάλιση ότι για κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκης ή τροπολογίας, προεδρικού διατάγματος και λοιπών κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, πρέπει υποχρεωτικά να τεκμηριώνονται και να αξιολογούνται οι συνέπειες στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη των νησιών.

-Συστήνεται Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής (ΣΥ.ΝΗ.ΠΟ.) για την υποστήριξη του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο γνωμοδοτεί κυρίως: α) Για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών και β) για τη σχεδίαση και υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών, με στόχο τη συντονισμένη προώθηση τους σε κεντρικούς φορείς ώστε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών να λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη των εθνικών πολιτικών.

-Συστήνεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής», το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το Ινστιτούτο ενεργεί ως σύμβουλος της Πολιτείας για τα θέματα χάραξης και άσκησης πολιτικών ως προς τις νησιωτικές περιοχές και συνεργάζεται με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Η λειτουργία του Ινστιτούτου υποστηρίζεται γραμματειακά από τη ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός σε συνεργασία με το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Σπιλάνη έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, νομοθετικές ρυθμίσεις, τους άξονες της στρατηγικής για τα ελληνικά νησιά και τους άξονες προτεραιότητας στους οποίους θα επικεντρώσει τη δράση του το υπουργείο στο επόμενο διάστημα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στις παραμέτρους της νησιωτικής πολιτικής θα είναι η παραδοχή πως η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών που παράγονται στα νησιά δεν θα πρέπει να αναζητείται κύρια από το χαμηλό κόστος παραγωγής, αλλά με βάση άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ποιότητα, η ιδιαιτερότητα, η μονοπωλιακή θέση σε συγκεκριμένη αγορά κλπ.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της σύσκεψης ο κ. Αγοραστός τόνισε πως «θα πρέπει οι όποιες διαδικασίες να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν, καθώς για μια άδεια που έχει σχέση με λιμάνια απαιτούνται 35 υπογραφές».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ειδικές αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπως αυτό του Αγνώντα Σκοπέλου και επισήμανε πως «προτεραιότητα αποτελεί η καλύτερη δυνατή διασύνδεση των νησιών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο διαμόρφωσης του προγράμματος νησιωτικής πολιτικής, το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις 23 Απριλίου, θα αποσταλούν οι προτάσεις που αφορούν στις Β. Σποράδες, για να ενταχθούν σε αυτό από το υπουργείο.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το