Τοπικά

1.000 αδέσποτα σκυλιά και 2.500 γάτες – Πρόγραμμα διαχείρισης στο Νότιο Πήλιο

Ομόφωνα εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, έτους 2023 για τη «διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς» και η ετήσια έκθεση προγράμματος.
Σήμερα εκτιμάται ότι στον Δήμο Νοτίου Πηλίου υπάρχουν περίπου 1.000 αδέσποτα σκυλιά και παραπάνω από 2.500 γάτες. Με βάση τις δυνατότητες του Δήμου, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και με μεμονωμένους φιλόζωους καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι εντάξεις των έργων της κατασκευής εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, να στηριχθούν οι Δήμοι με προσωπικό που να στελεχώσει την υπηρεσία για τη διαχείριση των αδέσποτων και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 4830/2021 και συγκεκριμένα η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού μέσω του συστήματος TRACES για την υιοθεσία ζώου συντροφιάς στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στο 2023, για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών στα αδέσποτα ζώα, προβλέπεται η διάθεση συνολικού ποσού 22.500 ευρώ και για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών, προβλέπεται η διάθεση συνολικού ποσού 22.500 ευρώ. H προμήθεια αυτή αφορά σε τροφή για γάτες και σε τροφή για σκύλους (ενήλικους και κουτάβια) που θα καλύψουν τις ανάγκες σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Νοτίου Πηλίου.
Για την υποβοήθηση του έργου, θα δημιουργηθεί Μητρώο Αναδόχων, ενώ εντός του 2023 ο Δήμος Νοτίου Πηλίου προγραμματίζει τη σύναψη σύμβασης με αδειοδοτημένο ανάδοχο για την παροχή υπηρεσιών περισυλλογής και επανένταξης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Για την ενημέρωση του κοινού και κυρίως των μαθητών της περιοχής, προγραμματίζονται επισκέψεις στα σχολεία της περιοχής, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τόσο για τα δεσποζόμενα, όσο και για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, σχετικά με τη διαχείριση, την προστασία τους αλλά και για την δυνατότητα υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, μετά τη σύνταξη και έγκριση των τευχών δημοπράτησης, θα προχωρήσει στις διαδικασίες του διαγωνισμού για την κατασκευή καταφυγίου, ενώ με απόφαση αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών εντάχθηκε το έργο με τίτλο: «Προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού για τη συμμόρφωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τον Ν.4830/2021» συνολικού προϋπολογισμού 7.900,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου θα προχωρήσει στην προμήθεια εξοπλισμού για την υποστήριξη του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η προμήθεια αφορά ενδεικτικά σε ποτίστρες, ταΐστρες, scanners αναγνώρισης μικροτσίπ ζώων, περιλαίμια, μικροτσίπ ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, λουριά, γάντια κλπ και θα προβεί και στον προγραμματισμό για την προμήθεια εμβολίων και λοιπών φαρμακευτικών ουσιών για τον εμβολιασμό ζώων συντροφιάς και την άμεση περίθαλψή τους σε περίπτωση δηλητηριάσεων, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Ν. 4830/2021 και με βάση την εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ποσού ύψους 3.900 ευρώ. Τέλος, πρόθεση του Δήμου αποτελεί η προώθηση προγραμμάτων στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα γάτες, σε συνεργασία με αναγνωρισμένες εθελοντικές ομάδες κτηνιάτρων (π.χ. Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας – Ε.Δ.Κ.Ε.).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το