Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

‘Οργιο φημών κατά της Ελλάδας

Ανώνυμο mail προβλέπει  χρεοκοπία της χώρας μας μέσα στο Σαββατοκύριακο

Bloomberg. “Γερμανικό σχέδιο Β σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει η Αθήνα

 

Σχέδιο για την προστασία των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεωκοπίας ετοιμάζει η κυβέρνηση Μέρκελ, σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο προβλέπει μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι επενδυτές απώλειες κατά 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν, στην περίπτωση που το πρόγραμμα της Ελλάδας διακοπεί.

 

Οι πηγές αναφέρουν ότι η ύπαρξη του “Σχεδίου Β” αντικατοπτρίζει την γερμανική ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, πράγμα που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην προσπάθεια αναστροφής της κρίσης που πλήττει την Ευρωζώνη.

 

Το κλίμα στην Γερμανία είναι “βαρύ” για τη χώρα μας και ενδεικτική είναι δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε που φέρνει στο φως το Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα σε κλειστή συνάντηση κυβερνητικών βουλευτών, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται “στην κόψη του ξυραφιού”. Αργότερα δήλωσε ότι “εναπόκειται στην Ελλάδα να βρει πως θα χρηματοδοτηθεί χωρίς τη στήριξη της Ευρωζώνης”.

 

Σημειώνεται ότι το Bloomberg δημοσίευσε παράλληλα το περιεχόμενο ανώνυμου mail που προέβλεπε ελληνική χρεοκοπία μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

“Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανεύθυνο δημοσίευμα και είναι απορίας άξιο γιατί το Bloomberg το δημοσίευσε” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε λόγο για “κακόγουστο παιχνίδι” και “οργανωμένη σπέκουλα” κατά του ευρώ συνολικά.

Αναλυτικότερα:

 

Ακραίες φωνές έχουν αρχίσει να ακούγονται στην Ευρώπη με αφορμή τις καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και την ένταση στις σχέσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, που οδήγησαν στην αναχώρηση της αποστολής από την Αθήνα.

 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα “Bild” δεν δίστασε να προτείνει οι σημαίες των υπερχρεωμένων χωρών στα κτίρια της ΕΕ, να κυματίζουν μεσίστιες, και ζήτησε να αναγκάζονται οι χώρες αυτές να παραχωρούν επί μακρόν στην ΕΕ τα κυριαρχικά τους δικαιώματα επί των προϋπολογισμών .

 

Το θέμα συζητήθηκε και στην επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν με την εκπρόσωπο του Ζοζέ Μπαρόζο, Πία Χάνσεν να μην δίνει ξεκάθαρη απάντηση επικαλούμενη την απουσία του και να προσθέτει: “Σε ο,τι αφορά τον πρόεδρο όχι, δεν έχουμε συζητήσει το θέμα των “σημαιών” διότι είναι σε ταξίδι”.

Εν τω μεταξύ καθοδικές ήταν οι τάσεις στα χρηματιστήρια την Παρασκευή (χθες0. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ πτώση 2,71%, μειωμένος κατά 305,80 μονάδες. το Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,35%, η Φρανκφούρτη κατά 4,04%, το Παρίσι βρέθηκε στο – 3,60%, το Μιλάνο στο -4,93% και η Μαδρίτη στο -4,44%.

 

Ειδικοί εκτιμούν ότι αιτίες της πτώσης είναι η αναδημοσίευση από διεθνή πρακτορεία ένος email περί ελληνικής χρεοκοπίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, η παραίτηση του “γερακιού” της ΕΚΤ, Γιούρκεν Σταρκ αλλά και οι πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg – επικαλούμενο τρεις Γερμανούς αξιωματούχους – ότι το Βερολίνο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης των τραπεζών του εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πάρει την 6η δόση.

 

Συνεχίζονται οι πιέσεις

 

Η Γερμανία συνεχίζει τις πιέσεις προς την Ελλάδα απειλώντας ακόμη και με μη εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οι γερμανικοί Financial Times δημοσιεύουν επιστολή του Γερμανού υπουργού οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για την διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και ζητεί να ληφθούν άμεσα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, ενώ υπογραμμίζει: “Η αναχώρηση της Τρόικας με ανησύχησε πολύ. Πρέπει να εκπληρωθούν τάχιστα όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει να καταβληθεί η επόμενη δόση της βοήθειας”.

 

“Θέλω με έμφαση να ξεκαθαρίσω και να δηλώσω ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, παρά πολλές φορές τα πισωγυρίσματα θα πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας και θα βγούμε νικητές από την κρίση που βιώνουμε σήμερα”, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

Το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις δαπάνες, ενόψει και της πιθανής καθυστέρησης της εκταμίευσης της 6ης δόσης, έχει δώσει άτυπη οδηγία σε όλα τα υπουργεία να περιορίσουν στο ελάχιστο τις πληρωμές δίνοντας προτεραιότητα μόνο σε μισθούς και συντάξεις.

 

Σύμφωνα με το Dow Jones, οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Ελλάδα πρόσθετη μείωση του ελλείμματος κατά 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να δώσουν πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ το ΔΝΤ ανησυχεί ότι οι υφιστάμενοι στόχοι, ενδεχομένως ήδη να πιέζουν τα όρια για το τι είναι πολιτικά εφικτό και ζητά απλώς να εφαρμοσθούν τα συμφωνηθέντα με το μεσοπρόθεσμο.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου με γνώση των συνομιλιών, υπάρχει απροθυμία των μελών του ταμείου -ειδικά από τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας- να συνεχιστεί ο δανεισμός της Ελλάδας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το