Τοπικά

«Όχι» στη διάλυση της Υγείας από το πανιατρικό μέτωπο Μαγνησίας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Την αντίθεσή τους στη διάλυση της Υγείας και στην εμπορευματοποίησή της διατράνωσαν έξω από το Νοσοκομείο τα μέλη του πανιατρικού μετώπου Μαγνησίας στην πρώτη κινητοποίηση του οργάνου που συγκροτήθηκε για τον καλύτερο συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων Υγείας.

Η συγκέντρωση των εβδομήντα περίπου ατόμων στην είσοδο του Νοσοκομείου, σίγουρα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των διοργανωτών που στόχευαν σε γεγονός μείζονος σημασίας.

Ο πρόεδρος ΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ Μαγνησίας κ. Παν. Θεοδώρου ανέφερε ότι «οι γιατροί δεν απεργούν μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τον κόσμο. Θέλουμε να περάσουμε ότι ο αποδέκτης της υγείας που δεν θα υπάρχει θα είναι οι πολίτες. Εμείς τους πολίτες θέλουμε να κινητοποιήσουμε. Εμείς θα απεργούσαμε έτσι κι αλλιώς γιατί χάνουμε τις δουλειές μας».

Σχολιάζοντας τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας για διακοπή συμβάσεων των 1.000 γιατρών – υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που απεργούν και παράλληλα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ο κ. Θεοδώρου διευκρίνισε ότι στην ουσία, το υπουργείο παίρνει πίσω ένα προνόμιο που είχε παραχωρηθεί επί εποχής Λοβέρδου, να μπορούν οι γιατροί του ΙΚΑ να έχουν ΕΟΠΥΥ στο ιατρείο τους, αλλά όπως τόνισε «επειδή τόλμησαν να απεργήσουν και να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, τους τιμωρούν όπως κάνανε οι Τούρκοι παλιά. Ούτε καν σύμβαση δεν είχαν. Κι αν ήθελαν αυτοί οι γιατροί θα ‘πρεπε να σκεφτούν όταν τους έλεγαν οι σύλλογοι να μην κάνουν τέτοιες συμβάσεις. Είναι τεχνική λεπτομέρεια που πάει να λειτουργήσει απεργοσπαστικά στο μεγάλο κίνημα που υπάρχει. Οι γιατροί του ΙΚΑ συμμετέχουν πανελλαδικά στην απεργία με ποσοστό περίπου 90% και δεν θα κάνουν πίσω». Όσον αφορά στη Μαγνησία, ανέφερε ότι αυτό το μέτρο με τις συμβάσεις αφορά περίπου 16 – 18 γιατρούς.

Για ολοκληρωμένο σχέδιο καταστροφής των δημόσιων δομών υγείας έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθ. Δραμητινός. Όπως δήλωσε, «γίνεται με ολοκληρωμένο σχέδιο, συστηματικά καταστροφή όλων των δημόσιων δομών υγείας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τα Νοσοκομεία υποστελεχώνοντάς τα και υποχρηματοδοτώντας τα. Διαλύουν τις δομές του ΕΟΠΥΥ. Θέλουν έναν ΕΟΠΥΥ πολύ συρρικνωμένο, να μην έχει πρόσβαση ο ασθενής στην εξειδικευμένη γνώση και διαλύουν και τα ιδιωτικά ιατρεία με τις τρελές απαιτήσεις που έχουν. Τα μικρά εργαστήρια και ιατρεία βρίσκονται σε απόγνωση. Τους παίρνουν πίσω 50% από αυτά που έπρεπε να τους χρεώσουν. Όλα αυτά γίνονται, γιατί το σχέδιο είναι να κλείσουν τα μικρά μαγαζιά και οι δημόσιες δομές και να παραδώσουν την υγεία στα «πιράνχας» των μεγάλων συμφερόντων».

Την ανάγκη για συστράτευση των πολιτών και του ιατρικού κόσμου τόνισε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών και Κ.Υ. Μαγνησίας, κ. Νικ. Χαυτούρας. «Το γκρέμισμα της δημόσιας υγείας είναι γεγονός, τόνισε και συμπλήρωσε: «Πέρα από τον ξαφνικό θάνατο στην ΕΡΤ, στην τεχνική εκπαίδευση, σε κάποια Νοσοκομεία, αναμένεται ξαφνικός θάνατος σε κάποια Κ.Υ., στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και έχουμε ήδη ξαφνικό θάνατο σε πέντε κέντρα μοριακού ελέγχου από τα εννέα. Το κέντρο μοριακού ελέγχου Λάρισας έκλεισε με εντολή υπουργείου που εξυπηρετούσε 20 Νοσοκομεία. Βλέπουμε ο στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση κι εμπορευματοποίηση της υγείας».

Ο κ. Χαυτούρας επεσήμανε ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται, ο πολίτης δεν θα μπορεί να λύσει το πρόβλημά του και θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει και αυτό αποδεικνύεται με τις πολλές κάρτες υγείας που διαφημίζονται και τα ιδιωτικά κέντρα που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. «Προετοιμάζεται η κατάσταση για πλήρη ιδιωτική υγεία και πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Το πανιατρικό μέτωπο έπρεπε να είχε ήδη γίνει, αλλά και τώρα δεν είναι αργά. Πρέπει να συστρατευτούμε και να ανατρέψουμε την κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συμπαραστάτες των γιατρών στην κινητοποίηση και συνταξιουχικές οργανώσεις. Συνταξιούχοι βρέθηκαν έξω από το Νοσοκομείο του Βόλου, ζητώντας δωρεάν πρωτοβάθμια υγεία και φάρμακα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας κ. Γ. Ρούσσας, «οι συντονιστικές συνταξιουχικές οργανώσεις θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι το χτύπημα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι το χτύπημα στους ίδιους τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συνταξιούχους να αντισταθούν σε όλα αυτά τα μέτρα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και να παλέψουμε για δωρεάν φάρμακα, να μην υπάρχει η εμπορευματοποίηση της υγείας, να καταργήσουμε το 5ευρω και 25ευρω και να ζήσουμε ανθρώπινες καταστάσεις».

Στους συγκεντρωθέντες αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξ. Μεϊκόπουλος, ενώ μίλησαν και εκπρόσωποι φορέων, συνταξιούχοι κ.α.

Για σήμερα Σάββατο, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει προγραμματίσει στις 11.00 το πρωί στα γραφεία του συνάντηση με τα προεδρεία όλων των υγειονομικών φορέων της περιοχής.

– Ιατροί ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ – ΕΙΝΚΥΜ – Κέντρων Υγείας.

– Υγειονομικού προσωπικού ΙΚΑ – Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας.

– ΕΚΑΒ για κοινή δράση.

Τέλος, προγραμματίζεται ανοικτή εκδήλωση την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 5.30 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου για ανάδειξη όλων των τρεχόντων θεμάτων της Υγείας στους πολίτες της Μαγνησίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το