Πολιτική

Όργιο διαφθοράς

Το ένα μετά το άλλο σκάνε τα σκάνδαλα - «Σαπίζουν» υγειονομικά υλικά σε αποθήκες του ΙΚΑ

Από τους επίορκους υπαλλήλους που χορηγούσαν επιδόματα- «μαϊμού» και χιλιάδες ώρες αναρρωτικών αδειών, στα αναξιοποίητα υλικά που σάπιζαν σε αποθήκες του ΙΚΑ και τις υπερκοστολογήσεις, που ξεπερνούν το 1.000%.

Όργιο σπατάλης στο ΙΚΑ. 40.000 κολποσκόπια, τέσσερις τόνοι γύψος καλλιτεχνίας, 2,5 εκατομμύρια πίεστρα γλώσσας, 2 τόνοι βαμβάκι «σάπιζαν» κυριολεκτικά στις αποθήκες του ΙΚΑ, την ώρα που μεγάλα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζα.

Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, στον οποίο υπάγεται πλέον και το ΙΚΑ, διαπιστώθηκε όργιο σπατάλης υγειονομικών υλικών, που αγοράστηκαν με χρήματα του Ταμείου, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.

Γύψος, βαμβάκι, οινόπνευμα, επιθέματα και πολλά άλλα υγειονομικά υλικά αγοράζονταν σε μεγάλες ποσότητες και φυσικά υπερκοστολογημένα, για να εισπράξουν οι επιτήδειοι την απαραίτητη προμήθεια.

Από τις έρευνες αποδείχτηκε ότι οι υπερκοστολογήσεις άγγιζαν και ξεπερνούσαν το 1.000%. Ενδεικτικά, το ΙΚΑ Ζωγράφου αγόραζε το τεστ κυήσεως 50 ευρώ, την ώρα που η τιμή του είναι μόλις 0,50 ευρώ στη χονδρική.

Η έρευνα επίσης εντόπισε ότι κάποιοι έκαναν παραγγελίες επιθεμάτων υψηλής αξίας, που δεν ήταν απαραίτητα για τον υγειονομικό φορέα. Συγκεκριμένα, είχαν παραγγελθεί για κάθε Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ πανάκριβα επιθέματα αξίας 60.000 ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια σύμβαση του παρελθόντος.

Οπως αναφέρει στο protothema.gr ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμος Βουδούρης, «έχει ήδη διαταχθεί ΕΔΕ, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι που ζημίωναν το φορέα, αγοράζοντας καινούρια υλικά, ενώ στις αποθήκες υπήρχαν χιλιάδες αναξιοποίητα».

Επίσης στο φως έρχονται νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος στο ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου οι 5 επίορκες υπάλληλοι εξέδιδαν εκατοντάδες εικονικές παροχές, αυξάνοντας όχι μόνο την προσωπική τους περιουσία και των συγγενών τους αλλά και ασφαλισμένων.

Παροχές ύψους 63.000 ευρώ, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και λουτροθεραπεία, πήρε ασφαλισμένος, ο οποίος θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου τις επόμενες εβδομάδες. Από την έρευνα προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα που φαίνεται ότι νοσηλεύεται παίρνει ταυτόχρονα και το επίδομα για να κάνει μερικές λουτροθεραπείες.

Το φαινόμενο του ΙΚΑ Καλλιθέας, φαίνεται ότι ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” σε 9 υποκαταστήματα εμφανίζεται η ίδια, παράνομη συμπεριφορά. Σε πέντε από αυτά δίνονταν παροχές χωρίς να τις δικαιούνται οι ασφαλισμένοι, ενώ σε 4 υπάρχουν κρούσματα για συντάξεις σε ασφαλισμένους – φαντάσματα.

Οι έλεγχοι υπολογίζουν την ζημία στα…..30.000.000 ευρώ!

Εξάλλου η μια μετά την άλλη έρχονται οι καταγγελίες για επίορκους υπαλλήλους της διεύθυνσης επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, που “ξήλωσε” η νέα υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Σήμερα (χθες)ο πρόεδρος βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου από τη Δράμα, Σταύρος Γκανής, αποκάλυψε στο MEGA ότι υπάλληλοι του ίδιου τμήματος του είχαν ζητήσει 200.000 ευρώ για να εγκρίνουν την επιχορήγηση ύψους 4.400.000 ευρώ για επένδυση στη βιομηχανία.

“Δεν τους δώσαμε τις 200.000 ευρώ που ζήτησαν τότε γιατί αν δεν έχει κίνητρα ο φάκελος δεν προχωράει η εκταμίευση, όπως μας είπαν”, είπε ο κ. Γκανής. Όπως λέει ο ίδιος επιχειρηματίας κατάφερε να συγκεντρώσει 100.000 ευρώ όμως οι επίορκοι υπάλληλοι ανέβασαν την “ταρίφα” στα ύψη και για να εκταμιεύσουν το δεύτερο κομμάτι της επιχορήγησης ζήτησαν 500.000 ευρώ υπό την απειλή να ανακαλέσουν ολόκληρη την επένδυση.

Μέχρι σήμερα και καθώς ο επιχειρηματίας δεν κατέβαλε τη μίζα που ζητούσαν οι υπάλληλοι η υπόθεση παραμένει στα συρτάρια της υπηρεσίας. Ο κ. Γκανής κάνει λόγο για κύκλωμα που είχε συγκεκριμένο υπάλληλο για εισπράκτορα, ενώ καταγγέλλει πως ο φάκελός του “θάφτηκε” στο γραφείο ενός από τους δύο συλληφθέντες υπαλλήλους.

Μάλιστα σήμερα έκανε καταγγελία στο τμήμα οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας Αττικής και ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για να εξετάσει τα νέα στοιχεία.

Εν τω μεταξύ 7 δράσεις ανακοινώθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την υπόθεση του ξενοδόχου από την Αργολίδα και τις κατηγορίες σε βάρος δύο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης για παθητική δωροδοκία και εκβίαση του επιχειρηματία..

Η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου έστειλε επιστολή στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ζητώντας αναδρομικό έλεγχο όλων των πόθεν έσχες των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων από το 2005 που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πάνω από 100 άτομα.

Επιπλέον, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ και ενημέρωσε ότι δρομολογείται το άμεσο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Οι συλληφθέντες υπάλληλοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κινούνται όλες οι διαδικασίες για την απόλυσή τους, ενώ ζητήθηκαν οι παραιτήσεις των 4 προϊστάμενων της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων και η παραιτήσεις των 20 από τους συνολικά 87 υπαλλήλους.

Ως εκ τούτου, υπογράφηκε προγραμματισμένη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την άμεση μετάταξη 20 νέων υπαλλήλων στη Διεύθυνση προκειμένου να ενισχυθεί η υπηρεσία, ενώ υπάρχει επίσης διαταγή για άμεση Ένορκη Διοικητική Εξέταση από αυτοτελές Γραφείο Επιθεώρησης.

Παράλληλα, ο κ. Μωραϊτης με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Τέντε ζητά τη συνδρομή για τη σε βάθος διερεύνηση τόσο αυτής της υπόθεσης όσο και άλλων που ενδεχομένως να προκύψουν μέσα από την έρευνα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το