Photo Gallery, Τοπικά

2.000 αιτήσεις στην Εφορία για απαλλαγή από το χαράτσι

Λήγει στις 20 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αίτησης εξαίρεσης από το ΕΕΤΗΔΕ

Στις 20 Μαρτίου λήγει η προθεσμία αιτήσεων εξαίρεσης από το τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ενώ στις 30 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ.

Πέντε είναι οι κατηγορίες των πολιτών, οι οποίοι μπορούν να καταθέσουν έως την ερχόμενη Τρίτη αίτημα στην Εφορία, για την εξαίρεσή τους από την καταβολή του ειδικού τέλους της ΔΕΗ. Στην πρώτη μεγάλη κατηγορία εντάσσονται άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι (με τέσσερα παιδιά και πάνω).

Οι άνεργοι απαλλάσσονται. Οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι έχουν μειωμένο τέλος, 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το τέλος όμως, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να πληρωθεί και στη συνέχεια να τους επιστραφεί ή να τους επιστραφεί μέρος του φόρου, σε περίπτωση που προκύψει συμψηφισμός.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται όλες οι προαναφερόμενες κατηγορίες πολιτών, που μπορούν να δηλώσουν αδυναμία πληρωμής. Όσοι πολίτες συνεπώς δεν μπορούν να πληρώσουν, καταθέτουν αίτηση στην Εφορία, με την οποία δηλώνεται η αδυναμία. Η προθεσμία κατάθεσης λήγει στις 20 Μαρτίου. Έως και χθες, στην Εφορία του Βόλου (τη μεγαλύτερη της Μαγνησίας) είχαν κατατεθεί 200 αιτήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι σε όλο το Νομό οι αιτήσεις φθάνουν τις 2.000 περίπου (γραπτώς και ηλεκτρονικώς). Η πλειοψηφία των πολιτών που κατέθεσε τις αιτήσεις, είναι κυρίως άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας με πολύ χαμηλά έως και ανύπαρκτα εισοδήματα. Εκτός από την κατάθεση στην Εφορία, αιτήσεις κατατίθενται και ηλεκτρονικά, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, στη διεύθυνση www.gsas.gr. Στο «παράθυρο» Υπηρεσίες στους Πολίτες, υπάρχει η παραπομπή «δώστε τα στοιχεία σας» και εκεί αναγράφονται τα στοιχεία του αιτούντος.

«Η κάθε αίτηση εξετάζεται χωριστά από τον έφορο. Ο έφορος είναι υποχρεωμένος, να δώσει εγγράφως την απάντησή του, είτε το αίτημα γίνεται δεκτό είτε απορρίπτεται. Και η απάντηση να είναι αιτιολογημένη», τονίζει ο προϊστάμενος της Εφορίας Βόλου κ. Χρήστος Τσαμπρινός. Προσθέτει πως, μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα συγκεντρωθούν όλες οι αιτήσεις ανά την Ελλάδα -είτε υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά, είτε κατατέθηκαν στην Εφορία- και θα τις αποστείλει σε κάθε Εφορία προς επεξεργασία. Μετά τις 20 Μαρτίου και μέσα στο επόμενο 10ήμερο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει τις αιτήσεις αδυναμίας πληρωμής στις κατά τόπους Εφορίες. «Όλοι θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Αν απορριφθεί το αίτημα από τον έφορο, οι αιτούντες έχουν δικαίωμα προσφυγής σε τριμελή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Η ένσταση ενδεχομένως, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, θα υποβληθεί με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε ο κ. Τσαμπρινός.

Μία άλλη κατηγορία, η τρίτη, αφορά στους ιδιοκτήτες βιοτεχνικών κτισμάτων, των αγροτικών κτισμάτων, ξενοδοχειακών μονάδων που πληρώνουν 35% επί της δομημένης επιφάνειας, των ενοικιαζομένων δωματίων που πληρώνουν το 17% της δομημένης επιφάνειας, οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών που απαλλάσσονται από το τέλος. Οι κατηγορίες αυτές, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να πληρώσουν το ειδικό τέλος, που στη συνέχεια θα τους επιστραφεί μετά από αίτησή τους, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Ο κ. Τσαμπρινός ανέφερε πως κάποιοι φορολογούμενοι από τις προαναφερόμενες κατηγορίες έκαναν προσφυγή στα δικαστήρια χωρίς την πληρωμή του τέλους και διευκρινίζει με έμφαση πως «δεν μπορεί να γίνει προσφυγή χωρίς την πληρωμή του τέλους». Και τούτο επειδή το δικαστήριο θα απορρίψει την προσφυγή ως μη νόμιμη. «Πρώτα πρέπει να πληρωθεί το τέλος και μετά ο πολίτης να νομιμοποιείται, να προβεί σε προσφυγή», ανέφερε συμπληρωματικά.

«Οι μόνες που δεν φταίνε με όλο αυτό το γραφειοκρατικό σκηνικό, που έχει δημιουργηθεί, ειδικά όσον αφορά στο τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, είναι οι Εφορίες. Οι εργαζόμενοι ακούν καθημερινά τα παράπονα, τις διαμαρτυρίες των πολιτών, χωρίς ουσιαστικά να έχουν αρμοδιότητα. Προσωπικά δέχομαι 100 περίπου άτομα για το τέλος ακινήτων και σχεδόν διπλάσιο αριθμό πολιτών δέχονται οι υπάλληλοι στο τμήμα εισοδήματος», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της Εφορίας του Βόλου.

Η τέταρτη κατηγορία αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων με λάθη στον υπολογισμό των τετραγωνικών, της παλαιότητας ή της τιμής ζώνης. Οι πολίτες αυτοί πρέπει να απευθυνθούν στο Δήμο και μετά στη ΔΕΗ. Μετά τις διορθώσεις θα γίνει συμψηφισμός στο φόρο του 2012.

Η πέμπτη κατηγορία αφορά στους πολίτες που δεν πλήρωσαν ή δεν θα το πληρώσουν, ο καθένας για το δικό του λόγο. «Μετά τις 120 μέρες από τη λήξη πληρωμής του λογαριασμού η ΔΕΗ θα αποδεσμεύσει το τέλος ακινήτων από το λογαριασμό και θα στείλει ονομαστική κατάσταση οφειλετών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και κατόπιν στις Εφορίες. Η Εφορία θα βεβαιώσει το ποσό και θ’ ακολουθηθούν οι διαδικασίες είσπραξης οφειλών στο Δημόσιο.

Μέχρι τέλος Μαρτίου η ρύθμιση οφειλών έως 10.000

Μεγάλη είναι η προσέλευση, κυρίως επαγγελματιών, στην Εφορία του Βόλου για την ρύθμιση των οφειλών μέχρι και 10.000 ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται από 24 -60 δόσεις (100-200 ευρώ το μήνα) και όπως τόνισε ο κ. Τσαμπρινός, είναι μία καλή ευκαιρία για τους μικροοφειλέτες να κάνουν τη ρύθμισή τους.

Διευκρινίζεται ότι οι μεγαλοοφειλέτες δεν εμπίπτουν στη ρύθμιση αυτή. Σχολιάζοντας την ποινική διαδικασία που ακολουθείται, ανέφερε πως δεν είναι τελικά αποτελεσματική, καθώς δεν γίνονται εισπράξεις καθώς τα χρέη είναι μεγάλα, οι επισφάλειες είναι δεδομένες και πρόσθεσε πως ένα μέτρο ίσως είναι η κατάσχεση καταθέσεων, εφόσον υπάρχουν.

Τέλος επεσήμανε πως η οφειλή προς το Δημόσιο θα ακολουθήσει τη διαδικασία κατασχέσεων (ακινήτων, χρημάτων από καταθέσεις, αλλά και μέρος του μισθού).

 

Τούλα Κεκάτου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το