Πολιτική

Όλο και πιο κοντά σε σύνταξη στα 67

Οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας

Ακόμη και όσους έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983 αναμένεται να επηρεάσει μια απόφαση για γενική αύξηση των ορίων ηλικίας που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών, εφόσον οριστικοποιηθεί τελικά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ειδικότερα, με μια ενδεχόμενη αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στο ΙΚΑ, που σήμερα συνταξιοδοτούνται όταν συμπληρώσουν 35 χρόνια δουλειάς και γίνουν 58 ετών, θα θέλουν πάλι 35 χρόνια δουλειάς, αλλά θα πάρουν σύνταξη στα 60.

Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), από τα 60 έτη θα πάνε στα 62 έτη και οι ασφαλισμένοι Δημοσίου – ΔΕΚΟ που σήμερα βγαίνουν στη σύνταξη με 35 έτη προϋπηρεσίας, με την αύξηση θα θέλουν 37 έτη χωρίς όριο ηλικίας.

Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους μετά το 1983, για όσους είναι στο ΙΚΑ και σήμερα συνταξιοδοτούνται με 35 χρόνια δουλειάς στα 58 τους έτη, ενδεχόμενη απόφαση για αύξηση των ορίων θα σημάνει 35 χρόνια δουλειάς και σύνταξη στα 60 έτη.

Για τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο – ΔΕΚΟ που σήμερα με 35 χρόνια δουλειάς παίρνουν σύνταξη όταν γίνουν 58 ετών, με την αύξηση θα χρειάζονται 35 χρόνια δουλειάς και να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 60 ετών.

Τέλος, για την κατηγορία των ασφαλισμένων μετά την 1/1/1993, από τα 65 έτη θα πάνε στα 67 έτη.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η αύξηση των ορίων θα προκαλέσει νέο κύμα πρόωρων αποχωρήσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κατά συνέπεια, το αποτέλεσμα θα είναι το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος να είναι μόνο 300 εκατ. ευρώ επειδή θα αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων και ταυτόχρονα θα μειωθούν κατά 150 εκατ. ευρώ οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τα όσα συζητούνται για τα όρια ηλικίας προκαλούν την αντίδραση των συνδικάτων, με τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Στάθη Ανέστη να καλεί “την κυβέρνηση και όσους έξυπνους και σοφούς σκέφτονται κάτι τέτοιο να το μετρήσουν 2 και 3 φορές πριν προκαλέσουν γενική κοινωνική έκρηξη”.

Έντονες αντιδράσεις εκδηλώνονται και από πλευράς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το