Πολιτική

Ψιλά γράμματα στη ρύθμιση για πληρωμή χρεών με 100 ευρώ το μήνα

Εγκύκλιος ρύθμισης για πληρωμή χρεών με 100 Ε το μήνα

«Στο παρά ένα» της διορίας (που λήγει την Παρασκευή) για να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε εγκύκλιο, όπου επαναλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες οι εφορίες ενέκριναν –εδώ και ένα μήνα τώρα- τα αιτήματα πληρωμής χρεών με δόσεις.

Παρότι η αποστολή της εγκυκλίου δημιουργεί υποψίες για νέα παράταση της διορίας που λήγει στις 30/3 για τους ενδιαφερόμενους, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν τη διαφωνία τους με μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο:

1) Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, οι οποίες έχουν καταστεί «ληξιπρόθεσμες» μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον, σε κάθε περίπτωση, η βασική οφειλή δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ εάν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο ή τις 75.000 ευρώ εάν πρόκειται για νομικό πρόσωπο. Τρέχουσες οφειλές δηλαδή δεν ρυθμίζονται.

2) Στην περίπτωση οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στα Τελωνεία, ρυθμίζονται:

οφειλές που αφορούν συμπληρωματικές χρεώσεις εκ των υστέρων επί τελωνειακών παραστατικών

οφειλές από ειδικό φόρο κατανάλωσης αλκοολούχων προϊόντων

οφειλές που αφορούν πρόστιμα, πολλαπλά τέλη και ποινές για παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας

το 30% του ποσού της καταλογιστικής πράξης, το οποίο είναι απαιτητό με την κατάθεση προσφυγής κατά αυτής

3) Δεν ρυθμίζονται οι εξής βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Τελωνεία:

οφειλές, η προηγούμενη καταβολή των οποίων είναι προϋπόθεση για την έκδοση άδειας παράδοσης του εμπορεύματος

το 50% οφειλής, το οποίο είναι απαιτητό κατά την άσκηση προσφυγής.

4) Στη ρύθμιση, μπορούν να υπαχθούν, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης και το δηλώσει στην αίτησή του, καί:

Οι οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή.

Το εναπομένον ποσό οφειλών που έχουν υπαχθεί παλαιότερα σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 του ν. 2648/1998 ή σε άλλη νομοθετική ρύθμιση, οι όροι των οποίων τηρούνται κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

5) Επίσης, αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση δύνανται να υποβάλλουν με τους ίδιους όρους και:

τα πρόσωπα που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη κατά το μέρος ευθύνης τους. Στις περιπτώσεις των καταλογιστικών πράξεων (Τελωνείων) με υπόχρεα πρόσωπα πέραν του ενός, οι οφειλές μπορούν να ρυθμισθούν από τους υπόχρεους – ο καθένας να ρυθμίσει, εφόσον το επιθυμεί, το σύνολο των οφειλών που αφορούν την προσωπική του υποχρέωση – υπό την αίρεση ότι η αλληλέγγυα υποχρέωση του δεν παύει μέχρι την αποπληρωμή των οφειλών από τους λοιπούς οφειλέτες ή αυτούς τους ίδιους.

οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται περί συνυπευθυνότητας με τον οφειλέτη αλλά επιμεριστικής ευθύνης καταβολής σύμφωνα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

οι οφειλέτες σύζυγοι για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεδομένου ότι η ευθύνη καταβολής ανήκει στον κάθε σύζυγο χωριστά για το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματά του.

6) Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το σύνολο (από το 100%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60. Σε κάθε περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις προβλέπεται απαλλαγή από ένα ποσοστό επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, το οποίο μειώνεται όσο περισσότερος είναι ο αριθμός των δόσεων της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιζόμενες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν για εξόφληση σε δόσεις, με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

α) σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90% των προσαυξήσεων,

β) σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων,

γ) σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων,

δ) από 37 μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45% των προσαυξήσεων,

ε) από 49 μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων.

Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.

Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.

7) Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι εξής:

α) Υποβολή αίτησης του ενδιαφερομένου έως και τις 30-3-2012 στη Δ.Ο.Υ ή στο Τελωνείο που είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.

β) Καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης ή εφάπαξ εξόφλησή της, την ημέρα υποβολής της αίτησης. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης καταβάλλεται η πρώτη δόση της ρύθμισης, ή πραγματοποιείται η εφάπαξ εξόφληση χωρίς να απαιτείται καταβολή παραβόλου. Κάθε μία από τις επόμενες δόσεις καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα. Η καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.

γ) Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος για ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών σε μηνιαίες δόσεις περισσότερες των 24 πρέπει να συνυποβληθούν συγκεκριμένα δικαιολογητικά στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου όπου είναι βεβαιωμένη η ληξιπρόθεσμη οφειλή Ο προϊστάμενος εξετάζει το αίτημα και εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση, η οποία αναγράφεται επί της αίτησης ή επισυνάπτεται, ανάλογα με την φορολογική εικόνα και την φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη.

8) Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρείς συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

9) Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών του προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμερος και σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το