Photo Gallery, Τοπικά

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία από ελλείψεις φαρμάκων

Αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών για το «ψαλίδι» στα επιδόματα

 

 

 

Ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και οι καταναλωτές για την ανεύρεση φαρμάκων που σχετίζονται με παθήσεις του εντέρου, τον καρκίνο του προστάτη και άλλες ασθένειες, λόγω ελλείψεων από τα τοπικά φαρμακεία. Παράλληλα έντονη είναι η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών του Νομού Μαγνησίας και πανελλαδικά για τις νέες περικοπές στα επιδόματά τους, που έχουν ως συνέπεια την αποψίλωση των μισθών τους.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ,

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Χωρίς τέλος είναι η αγωνία και η ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών για να βρουν ένα φάρμακο. Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω των εξαγωγών που γίνονται σε χώρες του εξωτερικού, είναι έντονες. Μάλιστα για κάποιες περιπτώσεις παθήσεων οι ελλείψεις είναι πολύ έντονες και οι ενδιαφερόμενοι κάνουν αγώνα για να βρουν το φάρμακο, μεταβαίνοντας από το ένα φαρμακείο στο άλλο.

Μάλιστα οι φαρμακοποιοί περιγράφουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, πολύ μικρές είναι οι ποσότητες φαρμάκων, που αποστέλλονται στα φαρμακεία και αφορούν τη στυτική δυσλειτουργία, το έντερο, τον καρκίνο του προστάτη. Ακόμη σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα κορτιζονούχα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε ότι έχει γίνει πλέον συνήθης κατάσταση, να αποστέλλονται πολύ λίγες ποσότητες από τις εταιρείες γι’ αυτά τα είδη φαρμάκων.

Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αντικαταβολής, που ζητούν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, για να τους διαθέσουν τα φάρμακα υψηλού κόστους.

Όπως είπε, πρόκειται για φάρμακα σημαντικών παθήσεων, όπως κυτταροστατικά, νευρολογικά, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σκλήρυνση κατά πλάκας, τα οποία οι φαρμακοποιοί δυσκολεύονται να προμηθευτούν, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν την αντικαταβολή. Επομένως έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση οι ασθενείς, που θα πρέπει να αναζητήσουν το φάρμακό τους.

Επίσης συνεχίζεται η καταγραφή των φαρμακείων του Νομού Μαγνησίας στον υγειονομικό χάρτη της χώρας μέχρι και 31 Αυγούστου.

 

Αντιδράσεις

Προβληματισμό και αγανάκτηση προκάλεσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς η δεύτερη μείωση στο επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης που λαμβάνουν και από το οποίο πλέον έχουν χάσει αρκετά χρήματα.

Ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος υπογράμμισε ότι οι γιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ, λαμβάνουν δύο επιδόματα, το νοσοκομειακής απασχόλησης και το βιβλιοθήκης. Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης είχε υποστεί πριν μερικούς μήνες μια μείωση 20%, ενώ τώρα έρχεται ακόμη μια νέα μείωση 20%. Μέχρι πρότινος το επίδομα αυτό για τη θέση του Διευθυντή μιας Κλινικής αντιστοιχούσε στα 364 ευρώ μικτά. Με τη μείωση 20%, θα χάσει άλλα 70-80 ευρώ. Στο επίδομα βιβλιοθήκης είχε γίνει μείωση και ευτυχώς σε αυτή τη φάση δεν αποφασίστηκε κάτι. Για τη θέση Διευθυντή το επίδομα βιβλιοθήκης αντιστοιχεί στα 274 ευρώ.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πως οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι τουλάχιστον προβληματισμένοι με τις συνεχείς μειώσεις στους μισθούς, ενώ σε ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται και οι ειδικευόμενοι γιατροί.

 

Μεγάλος ο όγκος δουλειάς στο ΙΚΑ Βόλου

Σε μία μεταβατική κατάσταση βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου, καθώς εκεί μεταφέρθηκε ο όγκος δουλειάς και το προσωπικό των υποκαταστημάτων, που λειτουργούσαν στις περιοχές Αγριά, Αγχίαλος, Ζαγορά και Βελεστίνο και έκλεισαν πρόσφατα με απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος.

Στο ΙΚΑ Βόλου μετακινήθηκαν 12 υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούσαν στα τέσσερα υποκαταστήματα που έκλεισαν και έχουν τοποθετηθεί τώρα σε διάφορα τμήματα. Το αντικείμενο εργασίας τους επίσης μεταφέρθηκε στο ΙΚΑ Βόλου, ωστόσο, έως ότου ρυθμιστεί η εργασία, επικρατεί μία αναστάτωση και μία αναταραχή. Επιχειρείται μία αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, ωστόσο τα προβλήματα είναι αρκετά, αφού και η μηχανοργάνωση του ΙΚΑ δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι επικρατούσες εργασιακές συνθήκες, να μην είναι οι ιδανικότερες. Όλο αυτό επηρεάζει, μοιραία, τη λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ, ειδικά των διοικητικών. Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Βόλου κ. Δημ. Κουτσούκος τονίζει – επιχειρώντας να δώσει και μία απάντηση με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα ανάμεσα σε ασφαλισμένους και υπαλλήλους του ΙΚΑ – ότι οι υπάλληλοι προσπαθούν να κάνουν την δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν. Ήδη επιχειρείται ελάφρυνση του συστήματος με την πληρωμή μέσω τραπέζης, κάτι που άρχισε από χθες Δευτέρα 1η Αυγούστου. «Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, όπου αλλάζουν πολλά στο ΙΚΑ», υπογραμμίζει ο κ. Κουτσούκος. Και προσθέτει πως η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών προχωρεί και σύντομα θα ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παράλληλα, οι πληρωμές δεν θα γίνονται στο ΙΚΑ, αλλά μέσω τραπέζης.

Το ΙΚΑ όμως επιφορτίζεται με ένα άλλο σημαντικό αντικείμενο: Την είσπραξη των παλαιών οφειλών. «Ξεσκονίζει» τα βιβλία και τα έγγραφά του, ώστε να εντοπίσει τους οφειλέτες, κυρίως μεγάλων ποσών αρχικά, ώστε να κινήσει σε βάρος τους τη διαδικασία είσπραξης. Το αντικείμενο αυτό φέρεται να αποτελεί από τις πρώτες προτεραιότητες του ΙΚΑ Βόλου και η ενεργοποίηση των διαδικασιών αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς το κράτος επιχειρεί να εισπράξει, για να φέρει στα ταμεία του «ξεχασμένα» χρήματα. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις το ΙΚΑ έχει προσφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας χρήματα από οφειλέτες.

Ο κ. Κουτσούκος επισημαίνει ακόμη πως οι υπάλληλοι, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, τονίζει πως «έχουν στοχοποιηθεί, όπως και πολλές άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που είναι άδικο» και πρόσθεσε πως δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι, που έχουν αιτήματα, τα οποία και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. «Σε κάθε περίπτωση ο υπάλληλος προσπαθεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη, δεν θέλει να τον ταλαιπωρεί και αν πάλι ο πολίτης θεωρείται ότι δεν βρίσκει το δίκιο του, μπορεί να απευθύνεται στους προϊσταμένους των υπηρεσιών», κατέληξε.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το