Photo Gallery, Τοπικά

Χωρίς οικοδομική άδεια το Δημαρχείο Αλμυρού

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημαρχείο Αλμυρού, το οποίο κτίστηκε το 1970 δεν έχει οικοδομική άδεια, ενώ στην ίδια κατηγορία είναι και τα κτίρια του Πολιτιστικού Οργανισμού και το κλειστό γυμναστήριο της πόλης

Αγώνα δρόμου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων δημοτικών κτιρίων ξεκίνησε ο Δήμος Αλμυρού, εκμεταλλευόμενος τις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημαρχείο Αλμυρού, το οποίο κτίστηκε το 1970 δεν έχει οικοδομική άδεια, ενώ στην ίδια κατηγορία είναι και τα κτίρια του Πολιτιστικού Οργανισμού και το κλειστό γυμναστήριο της πόλης. «O Δήμος Αλμυρού έχει στην ιδιοκτησία του αρκετά ακίνητα με πολλές αυθαιρεσίες και χωρίς οικοδομικές άδειες. Είναι ευκαιρία να τα νομιμοποιήσουμε με το συγκεκριμένο Νόμο και με σχετικά μικρό κόστος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού κ. Ηλίας Τσαμπίρας.

Για τη νομιμοποίηση του Δημαρχείου Αλμυρού, το οποίο όπως προαναφέρθηκε δεν διαθέτει καν οικοδομική άδεια, θα απαιτηθεί σύμφωνα με τον κ. Τσαμπίρα το συνολικό ποσό των 4.000 ευρώ. «Το προαναφερόμενο κόστος είναι μικρό για να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, καθώς ο Νόμος περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων μας δίνει αυτή τη δυνατότητα. Για άλλα δημοτικά κτίρια που θα χρειαστεί να τα νομιμοποιήσουμε, αφού δεν έχουν οικοδομική άδεια, το ποσό μπορεί να κυμανθεί από 500 έως 3.000 ευρώ» επισήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η καταγραφή των δημοτικών κτιρίων χωρίς οικοδομική άδεια γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αλμυρού και τη συνδρομή έξι ατόμων που απασχολούνται μέσω του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας και έχουν ειδικότητα Τοπογράφων και Πολιτικών Δομικών Έργων.

«Έχουμε συστήσει μια ομάδα από τους απασχολούμενους στην Κοινωφελή Εργασία, η οποία ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη σύνταξη μελετών για τα δημοτικά κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια και όσα έχουν αυθαίρετες κατασκευές και στη συνέχεια θα καταθέσουμε αρμοδίως την αίτηση για τη νομιμοποίησή τους» επισήμανε ο κ. Τσαμπίρας.

Όπως προαναφέρθηκε, εκτός του Δημαρχείου Αλμυρού, οικοδομική άδεια δεν διαθέτουν τα κτίρια όπου στεγάζεται ο Πολιτιστικός Οργανισμός, το κλειστό γυμναστήριο της πόλης, το υπόγειο του πρώην κοινοτικού καταστήματος Ευξεινούπολης, καθώς και το κτίριο που στεγάζεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευξεινούπολης.

«Αυτά τα κτίρια όταν κατασκευάζονταν τις δεκαετίες του ’70 και το ‘80, συντάσσονταν οι μελέτες, αλλά χτίζονταν χωρίς να εκδοθεί οικοδομική άδεια» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Η απόφαση για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων δημοτικών κτιρίων ελήφθη από τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού προκειμένου σε περίπτωση που προκηρυχθεί κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή ή συντήρησή τους, να διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξή τους σε αυτό.

«Χωρίς οικοδομική άδεια στα δημοτικά κτίρια δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου, από τη στιγμή που οι διατάξεις του Νόμου περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων μας το επιτρέπουν, αποφασίσαμε να κινήσουμε τις σχετικές διαδικασίες. Βεβαίως σημαντικό κίνητρο για να προχωρήσουμε στη νομιμοποίηση των δημοτικών κτιρίων, αποτελεί και το σχετικά χαμηλό κόστος που απαιτείται. Είναι μεγάλη ευκαιρία» τόνισε ο κ. Τσαμπίρας.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «πλέον στον ενιαίο Δήμο Αλμυρού υπάρχουν πολλά κτίρια που ανήκουν στην ιδιοκτησία του και δεν έχουν οικοδομική άδεια ή έχουν αυθαίρετες πρόσθετες κατασκευές». Στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής είναι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση των δημοτικών κτιρίων στην πόλη του Αλμυρού, να ξεκινήσει η καταγραφή των αντίστοιχων κτιρίων και τις υπόλοιπες δημοτικές και κοινοτικές ενότητες. «Αναλόγως και των χρημάτων που θα υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου, θα προχωρούμε στη νομιμοποίησή τους, καθώς υπάρχει οικονομική στενότητα» επισήμανε ο κ. Τσαμπίρας.

Ερωτηθείς ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κατά πόσο υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αλμυρού και σχολικά συγκροτήματα που δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια, εμφανίστηκε κατηγορηματικός πως «κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Τα σχολικά κτίρια κατασκευάζονταν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις οικοδομικές άδειες. Ενδεχομένως να έχουν γίνει κατά καιρούς ορισμένες προσθήκες στα σχολεία με την κατασκευή κιοσκιών και άλλων κοινόχρηστων χώρων. Εφόσον από την καταγραφή που θα γίνει προκύψει ότι υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, τότε θα κινήσουμε τις διαδικασίες για τη νομιμοποίησή τους» συμπλήρωσε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το