Photo Gallery, Τοπικά

Αποχωρήσεις γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία

Νέα δεδομένα μετά τη μείωση των μισθών των γιατρών

Η οικονομική κρίση, η μείωση των μισθών, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ωθεί όλο και περισσότερους γιατρούς στην αποχώρηση από το ΕΣΥ και αυτό συμβαίνει, όχι μόνο στα Νοσοκομεία, αλλά και στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Στο Νομό Μαγνησίας ήδη υπήρξαν περιπτώσεις γιατρών που έφυγαν από το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, επιλέγοντας να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Φαίνεται, όμως, πως η τάση αυτή επεκτείνεται και στα Περιφερειακά Ιατρεία στα οποία ως επί το πλείστον είναι τοποθετημένοι μόνιμοι γιατροί με την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Στη Μαγνησία, και πιο συγκεκριμένα στις περιπτώσεις των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου, υπάρχουν τρία Ιατρεία σε χωριά από τα οποία οι γιατροί αποχώρησαν, αναζητώντας καλύτερη επαγγελματική προοπτική. Στον Άγιο Λαυρέντιο ο γιατρός αποχώρησε μεταβαίνοντας μάλιστα στο εξωτερικό και η θέση καλύφθηκε από αγροτική γιατρό. Στη Δράκεια και τις Μηλιές οι θέσεις παραμένουν ακάλυπτες εδώ και καιρό, αν και στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης. Επίσης και στο Περιφερειακό Ιατρείο Λεχωνίων, ουσιαστικά η θέση του γιατρού παραμένει κενή, καθώς ο γιατρός που υπηρετούσε εκεί, έχει πάρει αναρρωτική άδεια.

Επομένως, η Δράκεια, οι Μηλιές και τα Λεχώνια καλύπτονται με γιατρούς από το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής που μεταβαίνουν εκεί από μία φορά την εβδομάδα για να κάνουν ιατρικές εξετάσεις στον κόσμο και να γράψουν συνταγές.

Ωστόσο, αυτό που τονίζεται, είναι πως μετά από την αποχώρηση ενός μόνιμου γιατρού είναι αμφίβολο αν θα δεχτεί κάποιος άλλος να τοποθετηθεί εκεί, λόγω των περιορισμένων κινήτρων, με συνέπεια τα κενά να καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι όμως κάθε χρόνο αλλάζουν.

Αυτό σημαίνει ότι οι τοπικές κοινωνίες ίσως να μην έχουν το μόνιμο γιατρό, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μπορεί να μη διαθέτουν καν γιατρό στην περιοχή τους, παρά μόνο κάποιον που τους επισκέπτεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής παραμένει το ζήτημα της έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων.

Όπως τόνισε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων  στα Κέντρα Υγείας κ. Νέλη Χονδρογιάννη, «από τον ερχόμενο Ιανουάριο το Κέντρο Υγείας θα μείνει με έναν οδηγό ασθενοφόρου. Το θετικό είναι πως εγκρίθηκε η πρόσληψη επικουρικού οδηγού. Αλλά η τοποθέτησή του θα πρέπει να γίνει άμεσα και να μην υπάρξει καθυστέρηση στη γραφειοκρατία. Παράλληλα πρόβλημα υπάρχει με τον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου που εξυπηρετεί τον πληθυσμό, καθώς αυτό γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα. Μάλιστα, το Εργαστήριο λειτουργεί από τον παρασκευαστή, που δεν μπορεί αν κάνει όλο το εύρος των εξετάσεων, αφού ο μικροβιολόγος έχει μετακινηθεί στο Νοσοκομείο».

Η κ. Χονδρογιάννη ανέφερε ότι στις περιοχές του Βελεστίνου, της Αργαλαστής, του Αλμυρού, έχουν συγκροτηθεί συντονιστικές επιτροπές από πολίτες, με τη στήριξη των Δήμων, που ζητούν την επίλυση των προβλημάτων των Κέντρων Υγείας, καθώς αγωνιούν για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Στο Βόλο ο εργατολόγος κ. Μητρόπουλος 

Στις 14 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Βόλο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εργατολόγος κ. Μητρόπουλος για να ενημερώσει τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Βόλου για τις εξελίξεις στα εργασιακά θέματα. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη στις 11 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Αχιλλοπούλειου».

Ενημέρωση για διατροφή 

Επίσης το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική καμπάνια για τα θέματα διατροφής από την Πανελλήνια Ένωση Διατροφολόγων. Η εκδήλωση θα έχει ως τόπο διεξαγωγής την είσοδο στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το