Photo Gallery, Πολιτική

Χτύπησε και τις τράπεζες η Moody’s

Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε σε έξι υποβαθμίσεις

Ο Standard & Poor’s δίνει πίστωση χρόνου και θα κάνει υπομονή

Στην υποβάθμιση έξι ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, μετά την υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της ελληνικής οικονομίας.

Όπως ανακοίνωσε, η υποβάθμιση αφορά τόσο τις καταθέσεις όσο και το χρέος των πιστωτικών ιδρυμάτων: Εθνική Τράπεζα από Ba1 σε Ba3, EFG Eurobank Ergasias από Ba1 σε Ba3, Alpha Bank από Ba1 σε Ba3, Τράπεζα Πειραιώς από Ba1 σε Ba3, Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος από Ba2 σε Β1 και Τράπεζα Αττικής από Ba2 σε Β1.

Οι προοπτικές (outlook) για το σύνολο των παραπάνω τραπεζών είναι αρνητικές, σημειώνει η Moody’s στην ίδια ανακοίνωση.

Οι υποβαθμίσεις αυτές σημειώνονται υπό τη σκιά της πρόσφατης υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας από Ba1 σε Β1 από τον ίδιο Οίκο αλλά και των εκτιμήσεων της Moody’s σχετικά με την αυτόνομη χρηματοοικονομική ισχύ των παραπάνω τραπεζών.

Εν τω μεταξύ τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Συνόδων Κορυφής που θα γίνουν τον Μάρτιο και η μορφή που θα πάρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) – ο οποίος θα διαδεχθεί από το 2013 το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) – θα έχουν καθοριστικό ρόλο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ρόιτερ, ο επικεφαλής του οίκου για την πιστοληπτική αξιολόγηση ευρωπαϊκών χωρών κ. Μόριτς Κρέμερ, είπε: “Έχουμε δύο μεγάλες ανησυχίες. Η πρώτη αφορά το καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή στο πλαίσιο του ΕΜΣ και η δεύτερη αφορά στους όρους που μπορεί να επιβάλει ο Μηχανισμός όσον αφορά την αναδιάρθρωση χρέους“.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Κρέμερ σε συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου Euromoney στο Λονδίνο, σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανή η περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου κάποιων χωρών της Ευρωζώνης και είναι δυνατή μία χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η διαβάθμιση που έχουμε δώσει στην Ελλάδα είναι μη επενδυτική εδώ και περίπου ένα χρόνο, επομένως υπάρχει σαφώς η πιθανότητα χρεοκοπίας“, είπε, προσθέτοντας ότι αν συμβεί, τότε οι επενδυτές θα λάβουν το 30% έως 50% της αξίας (σ.σ.: των ομολόγων).

Αναφερόμενος στη σημασία των συνόδων κορυφής της ΕΕ για την πιστοληπτική αξιολόγηση, ο κ. Κρέμερ είπε: “Η ανησυχία μας έχει σχέση με δύο χαρακτηριστικά που πιστεύουμε ότι θα έχει ο ΕΜΣότι θα θέτει τους (σ..σ: ιδιώτες) κατόχους κρατικών ομολόγων σε δυσμενέστερη θέση όσον αφορά το καθεστώς πιστωτών και ότι θα εισάγει όρους για τη χορήγηση δανείων σε χώρες της Ευρωζώνης με δυσκολία πρόσβασης στις αγορές, που θα περιλαμβάνουν την αναδιάρθρωση του χρέους που κρατούν ιδιώτες“. Ως συνέπεια, πρόσθεσε, “ο Standard & Poor’s θα εξετάσει την υποβάθμιση των χωρών που είναι πιθανοίπελάτεςτου ΕΜΣ μετά το 2013″, προσθέτοντας ότι αυτές οι χώρες είναικατά πρώτο λόγο η Πορτογαλία και η Ελλάδα“.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, στο συνέδριο του Euromoney στο Λονδίνο διατυπώθηκε η προσδοκία από σχεδόν το σύνολο των 400 συνέδρων ότι μία ευρωπαϊκή χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της κατά την επόμενη διετία.

Ο υπεύθυνος για επενδύσεις του κερδοσκοπικού κεφαλαίου (hedge fund) LNG Capital προέβλεψε ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων θα μειωθεί κατά 50% και η περίοδος αποπληρωμής τους θα επιμηκυνθεί κατά 5 έως 10 χρόνια με μία σειρά από αναδιαρθρώσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το