Πολιτισμός

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από τη ζωή των Βλάχων

Η έκθεση εγκαινίασε δεκαήμερο εκδηλώσεων στον Πολυχώρο Τέχνης

Με εγκαίνια της έκθεσης σπάνιων φωτογραφικών ντοκουμέντων «Από τη ζωή των Βλάχων στα 1900» άνοιξε χθες το δεκαήμερο των εκδηλώσεων αφιερωμένων στις ιστορικές καταβολές των Βλάχων στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη.

Η έκθεση περιλαμβάνει μοναδικά στιγμιότυπα του φωτογραφικού φακού στις αρχές του 20ού αιώνα και συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων, κάτι που αποτελεί και κύριο μέλημα του νεοσύστατου Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Βόλου, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μιχάλης Μαγειριάς, πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο οποίος σημείωσε στην ομιλία του πως: «Η παρουσία της έκθεσης στο Βόλο, πόλη με σημαντικό αστικό βλάχικο πληθυσμό σήμερα, αλλά και από τη μεσοβυζαντινή περίοδο στα όρια του σημερινού καλλικράτειου Δήμου όπως και πολύ αργότερα στις Μηλιές του Πηλίου δεν είναι μόνο αυτονόητη. Είναι υποχρέωσή μας».

Ακολούθησε προβολή φωτογραφιών-σταθμών της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και περιληπτικός σχολιασμός των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις σύντομες παρεμβάσεις του κ. Παύλου Μαβίδη, πρώην Δημάρχου Νέας Ιωνίας και του κ. Βαγγέλη Αυδίκου, συγγραφέα και πανεπιστημιακού καθηγητή.

Στο χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα παράλληλες εκδηλώσεις όπως το αφιέρωμα «Οι Βλάχοι Ευεργέτες» που επιμελείται και παρουσιάσει ο κ. Δημήτρης Τσούτσας, πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 19:00.

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 19:00, στον ίδιο χώρο, θα λάβει χώρα και η παρουσίαση «Η Μεγάλη Βλαχιά και η βυζαντινή κοινοπολιτεία (13ος-14ος αιώνας)» από τον κ. Αστέριο Κουκούδη, συγγραφέα και ερευνητή.

Η φωτογραφική έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη μέχρι και τις 20 Μαρτίου από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Άννα Αργύρη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το