Τοπικά

Χρέη 12 εκ. ευρώ από καταστηματάρχες στο Δήμο Βόλου

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ

Σε 12 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα χρέη καταστηματαρχών εστίασης, διασκέδασης κ.λπ. προς το Δήμο Βόλου, τα μισά σχεδόν από τα οποία είναι πρόστιμα και προσαυξήσεις. Χθες το Τμήμα Προσόδων αφαίρεσε τραπεζοκαθίσματα από ένα ακόμη κατάστημα της παραλίας, ο ιδιοκτήτης του οποίου δεν διέθετε άδεια και δεν έσπευσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των οφειλόμενων, ώστε να μπορεί να την αποκτήσει, μετά τη λήξη της.

Ο καταστηματάρχης κατήγγειλε ότι του αφαίρεσαν τα τραπεζοκαθίσματα παραμονές γιορτών, που θα μπορούσε να δουλέψει για να αποπληρώσει τα χρέη του, ενώ όπως επισημάνθηκε από το Δήμο είναι ένας από τους ελάχιστους καταστηματάρχες που δεν έχει προχωρήσει σε ρυθμίσεις και αρνούνταν παρά τις κλήσεις της Υπηρεσίας να καταβάλλει τμήμα των οφειλών του.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών, μετά από όσα συνέβησαν την άνοιξη, αντιλήφθηκε ότι δεν θα τους επιτραπεί να λειτουργούν χωρίς άδειες και προχώρησαν σε ρυθμίσεις. Τα χρέη τους δεν είναι καινούργια και ούτε προέκυψαν από την κρίση. Έρχονται από το μακρινό παρελθόν, εισέπρατταν χρήματα από τους δημότες και δεν τα απέδιδαν ως όφειλαν στο Δήμο, ενώ κάποιοι έκαναν μικροπολιτική μαζί τους. Τους άφηναν να πιστεύουν ότι δεν θα πληρώσουν ποτέ. Οι νέοι Νόμοι όμως ήταν γνωστό ότι δεν άφησαν κανένα περιθώριο ελαστικότητας και βρέθηκαν όλοι εκτεθειμένοι» τόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Ξηρακιάς.
Όπως επισημαίνει αντιδήμαρχος, η έκκληση προς τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών να προσέλθουν στην Υπηρεσία Προσόδων του Δήμου για την έκδοση της ετήσιας άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, έφερε στην επιφάνεια μια παθογένεια που «έρχεται» από το παρελθόν κι αφορά σε σημαντικές οφειλές μιας μερίδας αυτών των επιχειρήσεων προς το Δήμο.
«Υπάρχουν επιχειρηματίες που τακτοποίησαν έγκαιρα τις εκκρεμότητές τους, ώστε να μη φέρνουν σε δύσκολη θέση τις Δημοτικές Υπηρεσίες που αναγκάζονται να επιβάλλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Επισημαίνεται ότι οι οφειλές τους αφορούν σε τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων και τέλη παρεπιδημούντων, που έχουν ήδη εισπράξει – σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εδώ και αρκετά χρόνια – για λογαριασμό του Δήμου και παρακρατούν, μέχρι σήμερα, παράνομα. Οι οφειλές αυτές ούτε παραγράφονται ούτε διαγράφονται. «Όποιοι λοιπόν τους υποσχέθηκαν το αντίθετο, «κλείνοντας το μάτι», έχουν ευθύνες, γιατί παρέσυραν ένα μέρος των επιχειρήσεων αυτών να επιβαρυνθεί με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Δυστυχώς η λειτουργία του πελατειακού κράτους, που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να οδηγηθεί η χώρα μας στη σημερινή κρίση, συμπαρέσυρε και την Αυτοδιοίκηση» δηλώνει ο αντιδήμαρχος. Διερωτάται δε αν είναι τυχαίο ότι ο ίδιοι επαγγελματίες που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στο παραλιακό μέτωπο, που ανήκει κατά 50% στο Δήμο (τα πεζοδρόμια) και κατά 50% στον Οργανισμό Λιμένος (το τμήμα παραλίας), δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ στον ΟΛΒ, ενώ οι υποχρεώσεις τους προς το Δήμο ανάγονται σε βάθος 10ετίας…
Έχοντας πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας που βιώνουν οι επαγγελματίες, και επιδιώκοντας τη διευθέτηση του προβλήματος με τρόπο επωφελή, και για τους ίδιους, και για το Δήμο, δίνεται η δυνατότητα, καταρχάς, οι παλαιές οφειλές να μπορούν να διακανονιστούν, σήμερα, σε 24 δόσεις, τονίζει ο αντιδήμαρχος. Όσον αφορά στο ετήσιο τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το 2013, εκτός της εφάπαξ καταβολής που επιβάλει ο νόμος, υπάρχει και η επιλογή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας και την ισχύουσα σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, της τμηματικής εξόφλησης σε τρεις δόσεις, με την καταβολή, ωστόσο, ισόποσης εγγυητικής ως πρώτης δόσης, αναφέρει.
Ο αντιδήμαρχος υπογραμμίζει ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών του Δήμου δεν υπάρχουν ούτε τελεσίγραφα ούτε προθεσμίες. «Έχουμε ηθική και πολιτική υποχρέωση να διασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων της πόλης μας. Διανύουμε ήδη τον 12ο μήνα του 2013 και υπάρχουν ελάχιστοι που δεν έχουν εκδώσει άδειες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους» είπε και ζήτησε  από ορισμένους επαγγελματίες να μην οδηγούν τους υπαλλήλους σε δύσκολη θέση, σεβόμενοι, αφενός τους νομοταγείς και τυπικούς συναδέλφους τους, που έχουν φροντίσει να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους, αφετέρου τους ίδιους τους υπαλλήλους, οι οποίοι, με το ισχύον ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, κινδυνεύουν να βρεθούν σε διαθεσιμότητα για παράβαση καθήκοντος, αν δεν προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων του Δήμου.

 

Καταγγέλλουν

το δήμαρχο Βόλου

Από την Ένωση Εστίασης Διασκέδασης Ν. Μαγνησίας ανακοινώθηκαν τα εξής: «Τις τελευταίες 2 εβδομάδες ο κλάδος της εστίασης δέχεται μια άνευ προηγουμένου επίθεση τρομοκράτησης και πολιτικής συκοφάντησης από το δήμαρχο Βόλου κ. Σκοτινιώτη με πρόσχημα την πιστή εφαρμογή του νόμου και την ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού. Αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων του δημάρχου είναι να οδηγήσουν σε αδιέξοδο και ενδεχόμενο κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων της πόλης παραμονές εορτών, με την επιβάρυνση χιλιάδων ευρώ σε πρόστιμα – προσαυξήσεις, καθώς με την αφαίρεση των τραπεζοκαθισμάτων και των προστατευτικών εξωτερικών ανεμοθωράκων.

Θα πρέπει να τονίσουμε και να κάνουμε γνωστό στους συμπολίτες μας πως η απαράδεκτη αυτή πολιτική πρακτική του δημάρχου Βόλου είναι μοναδική και μνημειώδης σε όλη την Ελλάδα μιας και είναι ο μοναδικός Δήμος της χώρας που οδηγεί επιχειρήσεις σε κλείσιμο και δεκάδες συμπολίτες μας στην ανεργία. Ό,τι δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα η εφορία, το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ το εφαρμόζει ο Δήμος Βόλου.

Το πρόβλημα των παλαιών οφειλών και της μη έκδοσης αδειών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (όχι μόνο στην πόλη του Βόλου) οφείλεται στην αναγνωρισμένη στρέβλωση της νομοθεσίας που εκβιάζοντας τους επιχειρηματίες τους καλεί να αναγνωρίσουν και να επιβαρυνθούν, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς πρόστιμα και προσαυξήσεις που φτάνουν έως και τετρακόσια τοις εκατό (400%) επί του κεφαλαίου.

Εκβιάζει ο κ. Σκοτινιώτης και οδηγεί επιχειρηματίες και εργαζόμενους σε απόγνωση παραμονή εορτών και σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις βιώνουν αποδεδειγμένα τις χειρότερες εποχές.

Εδώ και τρία χρόνια ο κ. Σκοτινιώτης ως δήμαρχος Βόλου κρατά σε ομηρία δεκάδες επιχειρήσεις με το θέμα της νέας κανονιστικής που παρά τις υποσχέσεις του, δεν το φέρνει σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για επίλυση και αντί αυτού, επαίρεται σε συνεντεύξεις του για το σήκωμα των ανεμοθωράκων από τα καταστήματα του κλάδου και τώρα για το μάζεμα των τραπεζοκαθισμάτων.

Και σαν να μη φτάνουν τα παραπάνω σήμερα υπάλληλοι της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. κόβουν το νερό από επιχειρήσεις του Βόλου σε ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς δέκα μόλις ημερών και για την επανασύνδεσή τους εκτός του τέλους επανασύνδεσης ζητούν επιπλέον εγγύηση που φτάνει στο ποσό των 300 και 400 ευρώ.

Το πραγματικό κοινωνικό πρόσωπο του δημάρχου ξεδιπλώθηκε σε μόλις μια εβδομάδα σε όλο το μεγαλείο του, τη στιγμή που η κυβέρνηση στηρίζει τους αδυνάτους και επανασυνδέει το ρεύμα σε σπίτια ο δήμαρχος με την πολιτική του δημιουργεί νέους άνεργους και αναξιοπαθούντες.

Καταγγέλλουμε δημόσια το δήμαρχο Βόλου κ. Σκοτινιώτη για την ανάλγητη πολιτική και πρακτική του κλεισίματος.

Καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων του Δήμου Βόλου να προκαλέσουν άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη στήριξη των επιχειρήσεων για να μπει ένα τέλος στην πολιτική τρομοκρατίας και αφανισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κλάδου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το