Photo Gallery, Πολιτική

Χαοτική η κατάσταση στην Αίγυπτο

Ξένος υπήκοος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ


Νέα αντικυβερνητική διαδήλωση σήμερα στο κέντρο του Καΐρου


Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου λαμβάνει η κρίση στην Αίγυπτο με την κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου να έχει βαφτεί στο αίμα δέκα νεκρών και εκατοντάδων τραυματιών. Νέες βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς αναζωπυρώθηκε η βία κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε σήμερα μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων. Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά. Η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση μετά την προσευχή της Παρασκευής, την «Παρασκευή της Αποχώρησης» για την οποία έχει μιλήσει ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι καλώντας σε «έντιμη έξοδο» το Μουμπάρακ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν εμφανίζεται, όμως, διατεθειμένος να αποχωρήσει, γεγονός που γεννά φόβους για κλιμάκωση.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου, όπως υποστήριξε ένας γιατρός σε αυτοσχέδιο, υπαίθριο νοσοκομείο όπου μεταφέρονται τα θύματα των ταραχών.
Ο Δρ. Σαγίντ Χουσέιν είπε ότι το νοσοκομείο που έχει στηθεί έξω από ένα τζαμί, κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, έχει καταγράψει δέκα θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας νωρίτερα έκανε λόγο για έξι νεκρούς και περισσότερους από 800 τραυματίες.
Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σήμερα σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, εκδιώκοντας από εκεί τους ξένους δημοσιογράφους.
Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε ένα Γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.

Στη συνέχεια μέλη της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν έναν υπάλληλο και πολλούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Την ίδια στιγμή αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σούπερ μάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρίσκονταν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, σφοδρά πυρά ακούστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου συγκεντρώνονται για 10η ημέρα οι διαδηλωτές που ζητούν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σφοδρές συγκρούσεις

Οι πολέμιοι του καθεστώτος Μουμπάρακ μετέφεραν σακιά με πέτρες στην «ουδέτερη ζώνη» για να αντιμετωπίσουν τους υποστηρικτές του προέδρου. Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς και τους αντιπάλους του Αιγύπτιου προέδρου στο κέντρο του Καΐρου, ο αιγυπτιακός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις πεζικού δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μια ουδέτερη ζώνη.

Στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα τρεις αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους, αυξάνοντας σε τουλάχιστον δέκα τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Ο υπουργός Άχμεντ Σάμιχ Φαρίντ δήλωσε τηλεφωνικά στην κρατική τηλεόραση ότι «ο αριθμός των ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία ανέρχεται σε 836, 86 νοσηλεύονται και πέντε είναι νεκροί». Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένο απολογισμό του ΟΗΕ, οι συγκρούσεις της πρώτης εβδομάδας προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων.

Εκλογές τον Αύγουστο

Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο το Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
Ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί «η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος».
Ο αντιπρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι ούτε ο Μουμπάρακ, ούτε ο γιος του προέδρου, Γκαμάλ, θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές αυτές θα αναθεωρηθεί το σύνταγμα της χώρας, ωστόσο τα άρθρα που αφορούν την προεδρική θητεία θα αλλάξουν πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ο Σουλεϊμάν μίλησε κατ’ επανάληψη για «συνωμοσία», υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν «υποκινητές». Επέκρινε μάλιστα τις «ξένες κυβερνήσεις» γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου.

Παρέμβαση Παπανδρέου

Υπέρ μιας μετάβασης της Αιγύπτου προς τη δημοκρατία χωρίς βία, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό ραδιοφωνικό δίκτυο BBC-4.
«Η βία που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πρέπει να σταματήσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με τρόπο που να φέρει την πλήρη δημοκρατία και ελευθερία που, ειδικότερα, η νεολαία της Αιγύπτου ζητά» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην εκπομπή «The Word at One» με την δημοσιογράφο Martha Kearny.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η μετατροπή της Αιγύπτου σε μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία συνιστά ριζική αλλαγή για τον αραβικό κόσμο και ταυτόχρονα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου εγγυημένο και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Αιγύπτιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μουμπάρακ στον οποίο μετέφερε την αναγκαιότητα μετάβασης στην δημοκρατία χωρίς βία.
Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι μετέφερε στον Αιγύπτιο πρόεδρο την επιθυμία της διεθνούς κοινότητας αλλά και των Αιγυπτίων για συγκεκριμένες δράσεις μετάβασης προς την δημοκρατία, ενώ ερωτηθείς αν «η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να σημάνει και την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ πριν τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου», ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε «το κρίσιμο είναι να επικεντρωθούμε στην ίδια την μετάβαση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το