Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Χέρι βοηθείας από το 6ο Γυμνάσιο σε άπορους

Συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων, χρημάτων - Προβολή τοπικών προϊόντων στην Ιταλία
Συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων, χρημάτων – Προβολή τοπικών προϊόντων
στην Ιταλία

Καθημερινή και συστηματική είναι η συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων, υποδημάτων από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου για τη στήριξη των απόρων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. «Δύο πεντόκιλα λάδι και τρεις σακούλες τρόφιμα» έφερα μόλις χθες μας τονίζει καθηγήτρια του σχολείου που συμπλήρωσε πως η προσπάθεια είναι συνεχής, καθώς οι ανάγκες των φτωχών συμπολιτών δεν σταματούν ποτέ.

Σημαντική είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν μαθητές και καθηγητές στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου για να συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρούχα, ακόμη και υποδήματα και να διανέμονται στην τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα ενισχύονται και οικογένειες μαθητών του ίδιου του σχολείου.

Το αξιοσημείωτο είναι πως αυτό το εγχείρημα διαρκεί εδώ και ενάμιση χρόνο, από τότε δηλαδή που γιγαντώθηκε η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της φαίνονται στην κοινωνία.

Η καθηγήτρια θεολόγος κ. Δέσποινα Μπόγλου είναι η υπεύθυνη του προγράμματος που έχει τίτλο «ο Εθελοντισμός βοήθεια στον πονεμένο συνάνθρωπο». «Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Νοέμβριο του 2011 και το συνεχίζουμε και φέτος όλη τη χρονιά. Μαζεύουμε τρόφιμα, ρούχα, χρήματα χάρη στην ενθουσιώδη συμμετοχή των παιδιών, των γονέων, αλλά και των καθηγητών. Παράλληλα συμμετείχαμε στο make a wish και υιοθετήσαμε ένα παιδάκι στην Αφρική, ενώ λάβαμε μέρος στην προσπάθεια της Φλόγας τα Χριστούγεννα να συγκεντρώσουμε χρήματα. Μέχρι στιγμής έχουμε μαζέψει μεγάλες ποσότητες τροφίμων και οι οποίες έχουν μοιραστεί σε άπορες οικογένειες, εκκλησίες, ιδρύματα. Αυτήν την περίοδο έχουμε δώσει έμφαση στη συγκέντρωση χρημάτων και ρούχων» σημείωσε η ίδια.

Σε κάθε τάξη υπάρχει ένα μεγάλο κουτί που συγκεντρώνονται τα τρόφιμα, ενώ κάθε Παρασκευή μια ομάδα τα μεταφέρει σε ένα κεντρικό χώρο του σχολείου για να διατεθούν στους έχοντες ανάγκη.

Οι μαθητές συμμετέχουν με μεγάλη ευχαρίστηση, καθώς και οι γονείς βοηθούν στην προσπάθεια αυτή. Είναι άλλωστε ο βασικός λόγος που το πρόγραμμα συνεχίζεται, καθώς στον πυρήνα του έχει τη σημασία της εθελοντικής δράσης.

Τοπικά προϊόντα στην Κάτω Ιταλία 

Στο σχολείο υλοποιούνται παράλληλα αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα σε ποικίλες θεματικές ενότητες. Μάλιστα μεθαύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιταλία και τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, όπου οι μαθητές θα είναι μεταξύ άλλων ουσιαστικά οι πρεσβευτές των τοπικών προϊόντων και της πολιτισμικής παράδοσης. Αξίζει να σημειωθεί η στήριξη των τοπικών φορέων και των γονέων. Ενδεικτικά τοπικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί δώρισαν προϊόντα για να προβληθούν στην Ιταλία.

Το ένα πρόγραμμα με τίτλο «Με την ελιά μέσα στον κόσμο πορευτήκαμε, πέστο χορεύοντας και τραγουδώντας συναντώντας τους πολιτισμούς των λαών» έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα και όπως τόνισε η φιλόλογος κ. Βασιλική Πατσαρούχα, «στόχος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την καλλιέργεια της ελιάς, η οποία είναι καθοριστικό στοιχείο της καθημερινής μεσογειακής μας ζωής. Με τους μαθητές ακολουθήσαμε όλη την πορεία της ελιάς από το χωράφι μέχρι και το πιάτο μας».

Ένα ακόμη πρόγραμμα πολιτιστικού χαρακτήρα είναι το «Το βιβλίο στην καθημερινή μας ζωή, κοινωνικό, πολιτιστικό αγαθό. Αριστοφάνη Ιππείς». Όπως τόνισε η υπεύθυνη του προγράμματος, κοινωνιολόγος κ. Μαρία Μπαραμπατζή, «στο πλαίσιο του προγράμματος ασχολούμαστε σε τέσσερα σκέλη, όπως η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης σε καθημερινή βάση, η έκθεση βιβλίων που γίνεται κάθε χρόνο για την ενίσχυση της ίδιας της βιβλιοθήκης, η παραγωγή θεατρικής παράστασης βασισμένης στους «Ιππείς», η οποία θα παιχτεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς με πρωταγωνιστές τους μαθητές και η έκδοση βιβλίου για την ελιά».

Επίσης στο σχολείο υλοποιούνται και άλλα προγράμματα, όπως αγωγής υγείας με τίτλο «Έκτακτες ανάγκες στην καθημερινή μας ζωή και αντιμετώπισή τους» με υπεύθυνη την καθηγήτρια την κ. Σταυρούλα Λουμπάκη.

Το σχολείο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμμετέχει σε πρόγραμμα «Αντιμετωπίζω τον εκφοβισμό στο σχολείο» με δύο τμήματα Α1 και Β3 με την καθοδήγηση της επιστημονικής υπεύθυνης, αναπληρώτριας καθηγήτριας κ. Ελένης Ανδρέου και συνεργάτιδάς της κ. Χριστίνας Βέργου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν έξι καθηγήτριες, ενώ μία εξ αυτών η φιλόλογος κ. Μαρία Χαμούλια τόνισε πως σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και την ανταπόκριση των μαθητών έγιναν στο σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος κάποιες εργασίες δραματοποίησης, προβλήθηκαν βίντεο και συμπληρώθηκαν κάποια ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια.

Επίσης το Γυμνάσιο συμμετέχει σε διαπολιτιστικό πρόγραμμα για τους Ρομά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον πρόγραμμα που υλοποιείται στο σχολείο, έχει τίτλο «Μέτρηση επιφανειακής θερμοκρασίας-ημέρα παρακολούθησης Γης» με υπεύθυνη την καθηγήτρια φυσικής κ. Σοφία Παπαργύρη στο πλαίσιο της ομάδας «Globe».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το