Αθλητισμός

«Χάλκινες» Βολιώτισσες…

Το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Κωφών, που διεξήχθη στην Τουρκία, κατέκτησε η Εθνική Κωφών. Στη σύνθεσή της είχε δύο Βολιώτισσες τις Λία Σαρακατσάνη και Λαμπρινή Αγαγιώτου, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα για να έρθει αυτή η μεγάλη επιτυχία, παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΡΙΣΙΛΑ

Μια ακόμη σημαντική διάκριση πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Εθνική Κωφών, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ γυναικών. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Ικόνιο της Τουρκίας και η Ελλάδα φώναξε «παρούσα» σε μια ακόμη διοργάνωση με αθλητές και αθλήτριες που έχουν πρόβλημα ακοής.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος ο Βόλος εκπροσωπήθηκε από δύο αθλήτριες. Ο λόγος για τη Λία Σαρακατσάνη και τη Λαμπρινή Αγαγιώτου, οι οποίες διέπρεψαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση και συνέβαλαν τα μέγιστα για να έρθει αυτή η επιτυχία.

Η Λία Σαρακατσάνη είναι γεννημένη στις 4 Σεπτεμβρίου του 1981. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην Ανάληψη, απ’ όπου μεταπήδησε στην Αρτέμιδα. Εκεί έκανε το μεγάλο άλμα στην Α1 μπάσκετ γυναικών το 2009. Φέτος δεν αγωνίστηκε στην ομάδα, που ήδη έχει απορροφηθεί από τον Ολυμπιακό Βόλου, αλλά εκεί ανήκουν τα δικαιώματά της και περιμένει να δει τι μέλλει γενέσθαι. Παίζει ως σμολ φόργουορντ και έχει έμφαση στο σκοράρισμα.

Από την άλλη πλευρά η Λαμπρινή Αγαγιώτου γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1991 και μετά από έναν σύντομο πειραματισμό στο βόλεϊ ασχολήθηκε αποκλειστικά με την καλαθοσφαίριση. Η πορτοκαλί μπάλα τη γοήτευσε από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και γρήγορα υπέγραψε στη γυναικεία ομάδα του ΓΣ Βόλου.

Μετά τη διάλυση της συγκεκριμένης ομάδας η Αγαγιώτου μεταγράφηκε στην Αρτέμιδα, με την οποία γεύτηκε σημαντικές διακρίσεις. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Θεσσαλίας τόσο στις κορασίδες όσο καις τις νεάνιδες, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε με τις πρώτες το χάλκινο μετάλλιο και με τις δεύτερο την τέταρτη θέση στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος.

Την περασμένη σεζόν ανήκε στην Ολυμπιάδα Λάρισας, αλλά τώρα επέστρεψε στην πόλη μας εντασσόμενη στο έμψυχο δυναμικό του Ολυμπιακού Βόλου. Μπορεί να παίξει με την ίδια επιτυχία και στις δύο θέσεις των γκαρντ («ένα» ή «δύο») και της αρέσει να οργανώνει το παιχνίδι μοιράζοντας ασίστ για τις συμπαίκτριές της.

Οι δυο τους ήταν παρούσες σε μεγάλα ραντεβού της Εθνικής, έχοντας κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και στο Ευρωμπάσκετ του 2008, ενώ κατέλαβαν την τέταρτη θέση τόσο στους Ολυμπιακού Αγώνες της Ταϊβάν το 2009, όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιταλίας το 2011.

Η Λία Σαρακατσάνη, ούσα μεγαλύτερη στην ηλικία, πρόλαβε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2004, επομένως έχει αρκετή πείρα από τέτοιες διοργανώσεις. Η ίδια επισημαίνει σχετικά: «Από την αρχή είχαμε θέσει ως στόχο το μετάλλιο, κάτι που είχαμε κάνει και το 2008. Καταφέραμε στη φάση των ομίλων να κερδίσουμε την Τουρκία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ στα προημιτελικά διασταυρωθήκαμε με την Ιταλία, την οποία συντρίψαμε με 70-22.

Αυτό μας έκανε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πάμε τελικό. Ωστόσο στον κρίσιμο ημιτελικό χάσαμε με 63-50 από τη Σουηδία και χάσαμε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε το τρόπαιο. Τελικά στον μικρό τελικό η νίκη μας με 63-53 σε βάρος της Ουκρανίας μας χάρισε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο δεν είναι και μικρό πράγμα».

Η Λαμπρινή Αγαγιώτου έκανε λόγο για μια «ζεστή» διοργάνωση με πολύ καλή φιλοξενία από τους Τούρκους. «Πραγματικά ήταν πολύ φιλόξενοι οι κάτοικοι του Ικονίου. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους αγώνες. Το μόνο παράδοξο ήταν το ντύσιμο. Εκεί οι κανόνες είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Για παράδειγμα οι γυναίκες φορούν μπούρκα. Αυτό επηρέαζε και εμάς, καθώς απαγορευόταν να βγούμε βόλτα στην πόλη φορώντας σορτς, ενώ ούτε καν το μανίκι από την μπλούζα δεν μπορούσαμε να μαζέψουμε. Ήταν λίγο παράξενα όλα αυτά, αλλά ήμασταν υποχρεωμένες να τα σεβαστούμε».

Ωστόσο για να λάβει μέρος η Εθνική γυναικών τα πράγματα δεν ήταν ρόδινα, αφού οι διεθνείς έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη. «Δυστυχώς η συμπεριφορά της Ομοσπονδίας και του κράτους γενικότερα μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Δεν έβαλαν ούτε ευρώ για την αποστολή στην Τουρκία, με συνέπεια να δώσουμε εμείς τα χρήματα. Το ίδιο ισχύει και για την προετοιμασία που έγινε στην Αθήνα. Όλα τα έξοδα ήταν δικά μας, ακόμη και για την αθλητική περιβολή. Ασφαλώς δεν περιμέναμε να μας υποδεχθεί κανείς στο αεροδρόμιο, αν και επιστρέψαμε με το χάλκινο μετάλλιο. Πραγματικά είναι κρίμα να μοχθούμε για να εκπροσωπήσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό και στο τέλος εμείς να πληρώνουμε το οικονομικό τίμημα» υποστηρίζει η Λία Σαρακατσάνη.

Πάντως στο πλευρό των δύο καλαθοσφαιριστριών βρίσκονται οι οικογένειές τους, όπως μας λέει η Λαμπρινή Αγαγιώτου. «Οι γονείς αποτελούν το μεγάλο μας στήριγμα. Χωρίς τη δική τους συμπαράσταση, ηθική και υλική, δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα. Ειλικρινά τους ευχαριστούμε θερμά. Αφιερώνουμε αυτό το μετάλλιο στην προπονήτριά μας, Αθηνά Ζέρβα, που πίστεψε στις δυνατότητες της ομάδας και είχαμε άψογη συνεργασία μαζί της. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε πρώτα για την Ελλάδα και μετά για τους εαυτούς μας. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε πάρα τις δυσκολίες. Η ομάδα αυτή έχει λαμπρό μέλλον» τονίζει η 21χρονη γκαρντ.

Επόμενος στόχος για την Εθνική Κωφών αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα διεξαχθούν το 2013 στη Σόφια. Η γυναικεία ομάδα πήρε το εισιτήριο χάρη στο χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Επιδίωξη των δύο αθλητριών είναι να ανεβούν για πρώτη φορά στο βάθρο μιας Ολυμπιάδας και όπως μας υποσχέθηκαν θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το πετύχουν…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το