Οικονομία

Φοροαπαλλαγές με τον Αναπτυξιακό

Μπόνους στους επιχειρηματίες που θα τις επιλέξουν αντί άλλων κινήτρων

ΑΘΗΝΑ, 13.

Πλεονέκτημα για την ταχύτερη ένταξή τους στον επενδυτικό νόμο θα εξασφαλίσουν όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του νέου επενδυτικού νόμου, που θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο.

Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους επιχειρηματίες, προκειμένου να ιεραρχήσουν τη σειρά των προκηρύξεων για τα νέα προγράμματα, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, ο υπουργός θα ανακοινώσει και τον προϋπολογισμό του επενδυτικού για το 2011.

Με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται, θα επιτευχθεί «fast track εγκρίσεων», καθώς από τα 3 χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος όρος έγκρισης, θα κατέβει στους έξι μήνες.

Όπως αναφέρθηκε, έχουν εγκριθεί από τον παλαιό αναπτυξιακό νόμο κονδύλια 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 90% αφορά 2.000 επιχειρηματικά σχέδια για φωτοβολταϊκά (μέχρι 100 κιλοβάτ), ενώ οι εγκρίσεις πέρυσι ήταν 628 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθούν τα σχέδια νόμου που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση βιομηχανικών και μεταποιητικών εγκαταστάσεων και ΒΕΠΕ και για τα τεχνικά επαγγέλματα, καθώς επίσης για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στην βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στο μεταξύ, αναφέρθηκε ότι υπογράφεται εντός των ημερών μεταξύ των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σύμβαση, ύψους 2 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος για τη νεανική επιχειρηματικότητα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, τις αμέσως επόμενες μέρες.

Εάν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται μόχλευση κεφαλαίων μέσα στο 2011 ύψους 25 δισ. ευρώ.

Επισημάνθηκε δε ότι βασική παράμετρος για την μόχλευση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων είναι και η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το τραπεζικό σύστημα να συμμετάσχει στην προσπάθεια μόχλευσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με βάση το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» υπάρχει ενδιαφέρον.

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς που εξαντλούνται στις καλές προθέσεις» και σημείωσε ότι δεν φωτογραφίζονται πλέον κλάδοι και επιχειρηματικά συμφέροντα με το νέο επενδυτικό νόμο.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για τη συμβολή του επενδυτικού στις θέσεις εργασίας και στην επιχειρηματικότητα θα υπάρξουν σε ένα με δύο χρόνια.

Σημειώνεται σε ό,τι αφορά στις φοροαπαλλαγές, ότι αφορούν φοροαπαλλαγές προ φόρων.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι εντός του Ιανουαρίου θα γίνει και η προκήρυξη για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, που στο υπουργείο φιλοδοξούν ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων.

Το ΕΒΕΑ

Στη σωστή κατεύθυνση είναι η μείωση των φορολογικών βαρών που επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω του επενδυτικού αλλά δεν αρκεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εξειδίκευση των ρυθμίσεων του νέου επενδυτικού νόμου , από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο κ. Μίχαλος δήλωσε:
«Κάθε προσπάθεια που μπορεί να συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη, μόνο θετικά μπορεί να κριθεί. Πόσο μάλλον δε, όταν αυτή κινείται προς την σωστή κατεύθυνση της μείωσης των υπερβολικών φορολογικών βαρών ακόμη και μέσω φοροαπαλλαγών, όπως αυτή του νέου επενδυτικού νόμου. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης για την εφαρμογή του. Επειδή, όμως, όπως και ο ίδιος ο υπουργός διευκρίνισε, τα θετικά αποτελέσματα του νέου νόμου απαιτούν χρόνο, καλούμε την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική άμεσα και υπερβαίνοντας τις εμμονές της και τις λανθασμένες συμβουλές των δανειστών μας, να προβεί σε γενικευμένη μείωση των φορολογικών βαρών και στην προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων για την διασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, που θα κρατήσουν εν ζωή τις επιχειρήσεις και θα ανακόψουν το τσουνάμι των λουκέτων και των απολύσεων».

Νέες δράσεις από τον ΕΟΜΜΕΧ

Νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσει, καθώς και για νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα αναμένεται να ανακοινωθούν όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. κυρία Αθηνά Λάζου με την ευκαιρία της συμμετοχής της ως ομιλήτριας – εισηγήτριας στην ημερίδα με θέμα : «Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010 – 2013», που διοργάνωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Σε ανακοίνωση του ΕΟΜΜΕΧ αναφέρεται ότι νέα προγράμματα σχεδιάζει να υλοποιήσει ο οργανισμός στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα επωφελεία της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις νέες αναπτυξιακές παρεμβάσεις του ΕΟΜΜΕΧ η κυρία Λάζου ανακοίνωσε το σχεδιασμό δράσεων που αφορούν:
– Τη δημιουργία Εθνικής Πύλης Επιχειρηματικότητας.
– Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε συνεργασία με:
– Τη Γενική Γραμματεία Ισότητας για την ανάπτυξη της Γυναικείας Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας μέσω της παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, προκειμένου να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες στα νέα δεδομένα, τη συμμετοχή τους σε θεματικά εργαστήρια (workshops), σε εκθέσεις, ανοικτά συνέδρια, ημερίδες και επιχειρηματικές αποστολές, τη διαφήμιση και προβολή μικρής κλίμακας, την εισαγωγή νέων συστημάτων για την αυτοματοποίηση και ηλεκτρονικοποίηση των επιχειρηματικών και οικονομικών διαδικασιών.
– Τον ΟΑΕΔ για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Η παρέμβαση θα αφορά την κατάρτιση, την παροχή συμβουλών και οικονομικής ενίσχυσης σε νέους/ες δημιουργούς επιχειρήσεων, την ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων όπως και την εκπαίδευση των συμβούλων επιχειρήσεων στις απαιτήσεις των νέων δημιουργών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το