Πολιτική

«Πυρά» βουλευτών για το πολυνομοσχέδιο

ΑΘΗΝΑ, 13.

Εν μέσω σφοδρών πολιτικών αντιδράσεων άρχισε τη Δευτέρα στη Βουλή η «μάχη» για τις ανατροπές-εξπρές που προωθεί η κυβέρνηση στον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τρίτη από τη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε το πρωί σκληρή κριτική και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του κόμματος, οι οποίοι τον επέκριναν για συνεχείς αλλαγές του μνημονίου, ερήμην τους, κάνοντας λόγο ακόμη και για έλλειμμα δημοκρατίας.

»Να μην υπογράφεις μόνος σου την επικαιροποίηση του μνημονίου» είπε στον υπουργό η Βάσω Παπανδρέου. «Είστε σίγουροι ότι κάθε τρίμηνο θέλετε να φέρνουμε κάθε επικαιροποίηση στη Βουλή;» απάντησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. «Το λέμε και για εσάς» επανήλθε η Βάσω Παπανδρέου, για να σχολιάσει ο υπουργός: «Αν το θέλετε, να το συζητήσουμε στην κυβέρνηση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε βολές και για τη διαδικασία – εξπρές με την οποία επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή, τις οποίες απέκρουσε υποστηρίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα παρέλυε επί μέρες από τις κινητοποιήσεις.

«Γιατί και αυτό το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντως;» ρώτησε η Κατερίνα Μπατζελή. «Και για ’μένα – είπε ο υπουργός – είναι άσχημο να με χτυπάνε δεξιά και αριστερά. Τα 2/3 του χρόνου μου στη Βουλή απολογούμαι για τη διαδικασία και όχι για την ουσία. Αν δεν φέρναμε τώρα το πολυνομοσχέδιο, θα είχαμε συνεχείς κινητοποιήσεις για 20 ημέρες». «Είναι, όμως, καλύτερα να συζητάμε το «θα κάνουμε», παρά το «να, δείτε τι κάναμε» ήταν η απόκριση της Κ. Μπατζελή.

Τους κυβερνητικούς βουλευτές ενημέρωσε και η Λούκα Κατσέλη, η οποία τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις δημιουργείται ανάχωμα για να μην οδηγηθούν επιχειρήσεις σε κλείσιμο και χαθούν θέσεις εργασίας.

Τη σκυτάλη της κριτικής στο διευρυμένο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ πήραν και άλλοι βουλευτές, οι οποίοι έστειλαν μηνύματα με αποδέκτη όχι μόνο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου. «Με αυτά που κάνετε, προκαλείτε κρίση εμπιστοσύνης των βουλευτών στην κυβέρνηση» είπε ο Κώστας Γείτονας. Ο Νίκος Σαλαγιάννης τόνισε πως «δεν μπορεί κάποιοι υπουργοί να λειτουργούν με φανατισμό νεοφώτιστου στον φιλελευθερισμό», ενώ ο Έκτορ Νασιώκας έθεσε θέμα ψήφου κατά συνείδηση, λέγοντας: «Να ψηφίζουν πια οι βουλευτές κατά συνείδηση και όχι με κομματική πειθαρχία». Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να περάσει τα εργασιακά και την απορρύθμιση» και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να ξανάρθουμε εδώ, απλά για να ψηφίζουμε ό,τι υπογράφει ο υπουργός». Ο Βαγγέλης Παπαχρήστος έκανε λόγο για «άδικο νομοσχέδιο, που αντί να βοηθά στο ξεπέρασμα της κρίσης, θα γίνει παράγοντας βαθέματος και όξυνσής της», ενώ ο Παναγιώτης Κουρουπλής επισήμανε: «Δεν έχουμε υπογράψει την παραχώρηση της χώρας στους δανειστές μας… Όλα αυτά είναι ένας ωμός εκβιασμός που βιώνει η κοινωνία».

Ο Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι «όταν ψηφίζουμε με τη διαδικασία κατεπείγοντος, καταργούμε τους βουλευτές». Η Τόνια Αντωνίου ήταν επίσης πολύ σκληρή, λέγοντας: «Μας λέτε κάθε βδομάδα κάτι και αμέσως μετά το αλλάζετε. Λέγατε ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα κι όμως τα λαμβάνετε. Λέγατε ότι υπάρχουν λεφτά κι όμως είδαμε τι συμβαίνει. Πού θα πάει αυτό;». Η Σοφία Γιαννακά ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ μετά τις γιορτές, για να αποκτήσει και ο πρωθυπουργός εικόνα από τις αγωνίες των βουλευτών.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επισήμανε: «Μας φέρνετε συνέχεια μέτρα, για να πάρουμε λεφτά από τους πολίτες. Μέτρα για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορείτε να μας φέρετε ένα νομοσχέδιο για να ρίξουμε τις τιμές;».

Έντονη κριτική και προβληματισμός υπήρξε, όμως, και για την καθυστέρηση στην αναπτυξιακή διάσταση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα. «Άλλο πράγμα να δεχτείς τους όρους του τοκογλύφου, άλλο πράγμα να δεχτείς τη λογική του τοκογλύφου» είπε ο Βαγγέλης Παπαχρήστος, ενώ ο Κώστας Σπηλιώπουλος έκανε λόγο για «βίαιη υποτίμηση με αβέβαιο μέλλον» αν δεν δοθεί βάση στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Πυρά και στην επιτροπή της Βουλής

Λίγο αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε νέο μπαράζ κριτικής στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και πάλι από «πράσινους» βουλευτές. Τα πυρά εστιάστηκαν στη διαδικασία του κατεπείγοντως με την οποία εισήχθη το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, η διάταξη με την οποία διαγράφονται 24 δισ. ανείσπρακτες οφειλές που το υπουργείο εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ουσία του νομοσχεδίου.

«Έρχεστε απροκάλυπτα και χωρίς τεκμηρίωση διαγράφετε τα 24 δισ. ευρώ. Ποιοι είναι πίσω από αυτά τα 24 δισ. ευρώ;» είπε ο Γ. Βρούτσης από τη ΝΔ, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος τόνισε: «Ποιοι είναι αυτοί που χρωστούν τα 24 δισ. ευρώ και τους τα χαρίζετε; Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι».

Μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρήθηκαν και πάλι ότι αντιμετωπίζονται ως «διακοσμητικά στοιχεία».

Ο κ. Π. Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ υποστήριξε πως η κυβέρνηση επείγεται να λάβει τα μέτρα αυτά, έχοντας σκοπίμως καθυστερήσει, προκειμένου να μην ανακοινώσει αντιδημοφιλή μέτρα πριν τις δημοτικές εκλογές. «Επείγεστε να φέρετε το νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας» ανέφερε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Συναίνεση η κυβέρνηση δεν θα λάβει, αλλά συνεννόηση θα έπρεπε να υπάρξει. Η κοινωνία πείθεται με τον διάλογο», παρατήρησε η Ντόρα Μπακογιάννη (ανεξάρτητη βουλευτής – επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας»). «Μόνον το ΦΠΑ έχετε υποχρέωση να περάσετε γρήγορα. Ε, φέρτε τον χώρια… Ένας ολόκληρος κόσμος αναρωτιέται, εάν για μείζονα θέματα μπορεί η Βουλή των Ελλήνων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», συμπλήρωσε.

Οι βουλευτές ήταν ιδιαίτερα καυστικοί και προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη για τις ρυθμίσεις επί των εργασιακών, τις οποίες χαρακτήρισαν «δώρο στους τραπεζίτες» και αναρωτήθηκαν «τι άλλο θα τους δώσουμε;».

Απαντώντας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε πως αντιλαμβάνεται την αγωνία και τον προβληματισμό των βουλευτών, ωστόσο θεωρεί ότι κάνει το σωστό. Για το θέμα του κατεπείγοντος, είπε πως τα πλαίσια του μνημονίου είναι ασφυκτικά και πως αν δεν υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα όπως πρέπει, η χώρα κινδυνεύει να μην πάρει τις επόμενες δόσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε πως εάν η διαδικασία καθυστερούσε, η χώρα θα βυθιζόταν στο έλεος των απεργιών επί 20 ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τις ανείσπρακτες οφειλές, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αφορούν φυσικά πρόσωπα που είτε έχουν πεθάνει, είτε αδυνατούν πλήρως να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι την Τρίτη που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και επί των 18 άρθρων.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους. Ενδεικτική του κλίματος είναι η διαφοροποίηση από την επίσημη γραμμή του κόμματος που εξέφρασε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Δευτέρας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα δώσει μάχη μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για κοινωνική ευθύνη. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε αντίθετος με την οριζόντια περικοπή μισθών στις ΔΕΚΟ, ενώ χαρακτήρισε λάθος την υπερίσχυση των επιχειρησιακών, έναντι των κλαδικών συμβάσεων, με πρόσχημα – όπως είπε – την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Εν τω μεταξύ, την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζήτησε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Γ. Πεταλωτής: Δεν τίθεται

θέμα κομματικής πειθαρχίας

«Δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαθέτουν και κρίση και συνείδηση και το αποδεικνύουν με το δύσκολο έργο τους κάθε μέρα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά, ΔΕΚΟ και φορολογικό μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές έχουν την αυτονομία τους, την αυτοτέλειά τους, κρίνουν με τη συνείδησή τους, πρώτοι από όλους μας αντιλαμβάνονται τη μεγάλη κρισιμότητα των νομοσχεδίων που ψηφίζονται για τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και τη διάσωση της χώρας».

Βολές Πάγκαλου

κατά συνδικαλιστών

Βολές προς μερίδα συνδικαλιστών εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, δίνοντας έτσι μετωπικό χαρακτήρα στη σύγκρουση της κυβέρνησης με τα συνδικάτα. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι υπάρχουν «ομάδες που έχουν πολύ ισχυρή φωνή. Πενήντα υπάλληλοι εδώ, εκατό υπάλληλοι εκεί που φωνασκούν και κλείνουν τους δρόμους για να διατηρήσουν τα 500 ή τα 1.000 ευρώ που αδίκως απέκτησαν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το