Πολιτική

Φέρνει στήριξη χωρίς χρήματα

Χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκιών για τη σημερινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ

Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών οι Γερμανοί αξιωματούχοι, λίγες ώρες πριν το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την Άνγκελα Μέρκελ προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Από τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσουν ότι η επίσκεψη Μέρκελ είναι απλά θέμα διμερούς συνεργασίας ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε:

“Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι η τρόικα. H Γερμανία κάνει ο,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα σ’ αυτό το δύσκολο δρόμο. Αλλά η τρόικα έχει τη δική της αποστολή, να αναφέρει ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας. Κι αν μπορέσει η Τρόικα να το αναφέρει αυτό τότε θα πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά αυτό δεν είναι θέμα της επίσκεψης στην Αθήνα”.

Την ίδια ώρα και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Ζάιμπερτ, ξεκαθαρίζει ότι η καγκελάριος δεν θα έχει δώρα στις αποσκευές της και προσθέτει:

“Στεκόμαστε στο μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνεται ουσιαστική αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της”.

Ειδικότερα:

«Η καγκελάριος Μέρκελ μεταβαίνει στην Αθήνα προκειμένου να εκφράσει τη στήριξή της προς την ελληνική κυβέρνηση για τις εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα.

Ο ίδιος πάντως περιορίστηκε να ανακοινώσει μόνο τις συναντήσεις της καγκελαρίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ διευκρίνισε, ότι το πλήρες πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Οι δύο αρχηγοί «θα έχουν συνολικές συζητήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και εξέφρασε τον σεβασμό της γερμανικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Έκανε δε λόγο για μέτρα τα οποία εφαρμόζονται με «δυσβάσταχτες θυσίες».

Ο κ. Ζάιμπερτ αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ και τη μείωση του κόστους εργασίας κατά τουλάχιστον 10%, ενώ παράλληλα τόνισε, ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός Ευρωζώνης.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι «κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας».

Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η Ευρώπη βιώνει μια πραγματική υπαρξιακή κρίση» και είναι θετικό οι ηγέτες των κρατών- μελών να ανταλλάσσουν επισκέψεις προκειμένου να συζητήσουν.

Ως «ευρωπαϊκή χειρονομία» και «πράξη αναγνώρισης για την ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται με τη μεταρρυθμιστική πολιτική της υπό μεγάλη πίεση», περιέγραψε την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild, ο Γκ.Βεστερβέλε τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» και δηλώνει ότι δεν δέχεται το σκεπτικό «ξεγράφουμε μια χώρα».

«Οι Έλληνες έχουν κερδίσει το να τους συμπεριφέρεται κάνεις με σεβασμό. Και έχουν κερδίσει το να μην κρίνουμε με τα μισά στοιχεία, αλλά να περιμένουμε το αποτέλεσμα της έκθεσης της τρόικας» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώνεται πραγματική πρόοδος».

Συνάντηση των τριών αρχηγών με τη Μέρκελ ζητεί ο Βενιζέλος

«Δεν περιμένουμε κάτι οριστικό, αλλά σίγουρα πρέπει να επιδιώξουμε και να περιμένουμε μία καθαρή δήλωση ότι η διαδικασία έχει ένα τέλος ορατό πολύ σύντομα», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη ΝΕΤ, αναφερόμενος στο σημερινό (χθεσινό) Eurogroup.

Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη της γερμανίδας καγκελάριου στην Αθήνα, είπε ότι η κ. Μέρκελ είναι καλοδεχούμενη, προσθέτοντας πως «θα θέλαμε να είχε έρθει πολύ νωρίτερα», και ανέφερε ότι θα ήθελε να δώσει το “παρών” στις αυριανές (σημερινές)  συνομιλίες.

«Είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού αν θέλει να μας καλέσει, με τον κ. Κουβέλη, στη συνάντηση» είπε, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη χώρα, καθώς «η κ. Μέρκελ, λόγω Γερμανίας, παίζει καθοριστικό ρόλο μαζί με άλλους 3- 4 παράγοντες».

Η Δημοκρατική Αριστερά

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση να αναδείξει και να προωθήσει την πολιτική λύση του προβλήματος της χώρας». Αυτό αναφέρει σε λιτή ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

Σύνθετο μείγμα περικοπής δαπανών επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους και να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της χώρας, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παραμονή της χώρας στο ευρώ, παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφορικά με τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το έγγραφο που διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη για τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αναφέρει ότι «σε συνέχεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, το υπουργείο Οικονομικών καλείται να αντιμετωπίσει την παρέλευση κρίσιμου χρόνου για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών» και ότι η προσπάθεια που γίνεται αφορά τη διαμόρφωση ενός συνολικού στρατηγικού πλαισίου, που θα τονώσει την ελληνική οικονομία, θα διευρύνει τη φορολογική βάση αντιμετωπίζοντας τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα, και θα τη βγάλει από τη ζώνη της ύφεσης.

«Σεβόμαστε τις θυσίες του ελληνικού λαού και θέτουμε ως βασική μας προτεραιότητα την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από πρόσθετες επιβαρύνσεις», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών στο έγγραφο που υπογράφηκε και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

«Μέχρι σήμερα, κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των εισηγήσεων που έχουν υποβληθεί και της ανάγκης, εν μέσω κρίσης, να προστατευθεί, κατά το δυνατόν ο πυρήνας των κοινωνικών παροχών και να κατανεμηθούν δίκαια τα βάρη, επεξεργαζόμαστε ένα σύνθετο μείγμα περικοπής δαπανών», αναφέρει επίσης ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι «μόλις ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ερώτησή του υπενθύμιζε δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στην προηγούμενη κυβέρνηση στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τις οποίες οι πολύ χαμηλές συντάξεις θα μπορούσαν να αποκατασταθούν με ισοδύναμα μέτρα και τον εγκαλούσε για εγκατάλειψη των προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το