Photo Gallery, Οικονομία

Υψηλότερο το κόστος δανεισμού

Μετά την αναμενόμενη σημερινή αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ



Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οδηγήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε μία περίοδο όπου η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστότητα και οι τράπεζες εφαρμόζουν πολύ αυστηρά κριτήρια για τις νέες χορηγήσεις.

Η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη κατά 0,25% σε 1,25% και οι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους το ευρωεπιτόκιο θα διαμορφωθεί σε 1,75% με 2%.

Ενδεικτική των προσδοκιών της αγοράς είναι η άνοδος του Euribor, καθώς το διατραπεζικό επιτόκιο διάρκειας 1 έτους ανήλθε την Τετάρτη στο 2,033%. Το Euribor μηνών διαμορφώθηκε στο 1,269%.

Σε όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με το Euribor, τα επιτόκια έχουν ήδη αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω, ενώ το ίδιο θα γίνει και τους επόμενους μήνες, λόγω των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Το 90% των στεγαστικών δανείων έχει κυμαινόμενο επιτόκιο.

Στα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το επιτόκιο της ΕΚΤ (1%) αυτόματα οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ευρωτράπεζας.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που οι επισφάλειες στα δάνεια αυξάνονται, με τα καθυστερούμενα δάνεια στα στεγαστικά να ανέρχονται στο 10% του συνόλου και στα καταναλωτικά στο 20%.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί έως και 0,50% το τελευταίο διάστημα, ενώ σε καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες το κόστος έχει αυξηθεί μέχρι και 1%.

Τα προηγούμενα χρόνια οι τράπεζες έδιναν στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο ΕΚΤ συν spread 1% ή ακόμη και χαμηλότερο, δηλαδή το τελικό επιτόκιο ήταν 2%.

Σήμερα το spread που επικρατεί κυμαίνεται από 2,80% για τους καλούς πελάτες μέχρι 4%, ενώ η βάση υπολογισμού του τελικού επιτοκίου γίνεται στο Euribor τριμήνου και για κάποιες τράπεζες στο euribor 1 μήνα.

Για παράδειγµα, σήµερα, ένα 20ετές στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ µε κυµαινόµενο επιτόκιο 4% (επιτόκιο ΕΚΤ 1% πλέον τραπεζικού περιθωρίου 3%) επιβαρύνεται µε µηνιαία δόση 909 ευρώ.

Αν όµως το επιτόκιο της ΕΚΤ ανέβει στο 1,5% και κατ’ επέκταση το συνολικό επιτόκιο στο 4,5% η µηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 949 ευρώ. Προκύπτει δηλαδή επιβάρυνση 40 ευρώ τον µήνα ή 480 ευρώ τον χρόνο.

Για ένα καταναλωτικό δάνειο 30.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμή 10 χρόνια και επιτόκιο 11,25%, η μηνιαία δόση είναι 418 ευρώ. Για κάθε αύξηση 0,25% στο επιτόκιο της ΕΚΤ, η μηνιαία δόση ανεβαίνει κατά 5 ευρώ.

Αν το επιτόκιο αυξηθεί κατά 1%, τότε μεταφράζεται σε 20 ευρώ αύξηση στο μηνιαίο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου.

Ακόµα µεγαλύτερες γίνονται οι αυξήσεις όσο µεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωµής.

Σε αυτό το περιβάλλον, ορισμένοι δανειολήπτες επιλέγουν τα δάνεια με προστασία επιτοκίου, δηλαδή έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο το ποίο μπορεί να αυξηθεί έως ένα προκαθορισμένο όριο.

Οι μόνοι ευνοημένοι από την αύξηση της ΕΚΤ είναι οι καταθέτες, καθώς τα επιτόκια θα αυξηθούν, προσφέροντας, κυρίως στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, ελκυστικές αποδόσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το